Erişilebilirlik

Fidan'ın Kararı mı Erdoğan'ın Seçimi mi?


Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Eski Müsteşarı Hakan Fidan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında Saray'da yapılan Bakanlar Kurulu toplantısı sırasında AKP'den milletvekili aday adaylığı başvurusunu geri çekti.

Hakan Fidan, akşamüstü yaptığı kısa yazılı açıklama ile AKP'den adaylığını geri çektiğini şöyle duyurdu: "Gördüğüm lüzum üzerine, bugün itibariyle 25'inci Dönem milletvekili genel seçimleri aday adaylığı başvurumu geri çekmiş bulunuyorum. Ülkeme ve milletime hizmet yolunda, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da tevdi edilen her vazifeyi hakkıyla yerine getirmenin gayreti içinde olacağım. Bu vesileyle, destek ve itimatlarından dolayı, Sayın Cumhurbaşkanımıza, Sayın Başbakanımıza ve aziz milletimize şükranlarımı arz eder, saygılar sunarım. Dr. Hakan Fidan."

Arınç: ‘Fidan tekrar MİT'te görevlendirilmiştir’

Bu açıklama sonrasında AKP Hükümeti Sözcüsü ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ilk değerlendirmeyi yaptı. Arınç, saat 20.45 civarındaki açıklamasında, "Bugün itibariyle MİT Müsteşarı aday adaylığından vazgeçtiğini ifade ederek, Başbakanımız'a durumu iletti. Başbakanımız da Cumhurbaşkanımız ile yaptığı görüşme sonucunda bunu olumlu karşıladılar. Başbakanımız'ın, Cumhurbaşkanımız ile konuyu görüşerek mutabık kalmasından sonra MİT Müsteşarının verdiği açıklamayı ben şahsen yeterli görüyorum. Başbakanımız, Hakan Fidan'ı tekrar MİT Müsteşarlığı'nda görevlendirmiştir" dedi.

Peki süreç nasıl başladı?

Hakan Fidan, MİT Müsteşarlığı görevinden istifasını 6 Şubat'ta Başbakanlık'a 10 Şubat'tan itibaren geçerli olmak üzere sundu. Ancak Fidan'ın istifa ettiği bilgisi, 7 Şubat'ta kamuoyuna yansıdı.

Fidan'ın istifası, Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından kabul edildi. MİT Müsteşarlığı'nı 25 Mayıs 2010 tarihinden beri devam ettiren Fidan'ın siyasete girmesiyle ilgili Davutoğlu, istifa öncesinde “Hakan Bey yiğittir. Hangi görevi alırsa hakkını verir. Değerlendireceğimiz, görüşeceğimiz, istişare edeceğimiz hususlar var daha Hakan Bey ile ilgili her konuda her yerde pozitif dururum” yorumunu yapmıştı.

Ancak AKP kanadında Fidan'ın siyasete girme kararına ilişkin ilk olumsuz değerlendirme ise, AKP'nin kurucusu olan isimlerden Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'tan geldi. Arınç, 7 Şubat'taki açıklamasında, "Yaptığı görev bence daha önemli. Eğer vekil olacaksa her vekil onun yaptığı işi yapamaz. Sıradan bir milletvekili olacaksa bence bu görev çok daha önemliydi. Şahsen kendisinin bakan olmasını uygun görmüyorum. Süpermen görevi verilmiş bir insanın bir vekil olarak parlamentoya girmesini israf olarak görürüm" dedi.

Davutoğlu ise, Arınç'ın ardından “Millete ve devlete hizmet etmiş olanlar ister siyasi olsun, ister bürokrat, bir şekilde tarihe onurla adları geçer” açıklamasıyla istifa kararını olumlu karşıladığı mesajını yinelemişti.

‘Kararı Başbakan verecek’ dedi ama...

Hafta sonu gerçekleşen istifa sonrası Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, konuyu ilk kez 8 Şubat günü saat 18.00 civarında Latin Amerika seyahati öncesinde Atatürk Havalimanı'ndaki basın toplantısında değerlendirdi. Erdoğan, şunları dile getirdi:

“Sayın Fidan'ın adaylığına olumlu bakıyor muyum? Bunu da açık sözlü olarak değerlendirmek isterim. Ben adaylığına olumlu bakmıyorum. Bunu açık ve net söyleyeyim. Bunu Sayın Başbakan'a da söyledim. Daha önce de söylediğim gibi, adaylığını kabul etmek veya onu aday olarak göstermek, o Sayın Başbakan'ın takdiridir. Ona da benim karışma yetkim yok. Böyle bir hakkım da yok. Muhalefetin, yani MİT'in başında olan bir kişinin milletvekili olup olmayacağına ilişkin takdirini de doğru bulmuyorum. O da ayrı bir yanlıştır. Her memurun, nasıl belli bir süre içinde istifa edip aday olma yetkisi varsa, MİT'in başındaki bir insan da istifasını yapar. Eğer parti kendisini aday gösterirse, aday olur. Bu yargı için de geçerlidir, güvenlik teşkilatlarımız için de geçerlidir. Hiçbir devlet aygıtı içerisinde, kurum içinde olan biri için böyle bir yasak yoktur. Hepsi o süre içinde istifa eder. Bu istifasından sonra, o siyasi parti kendisini aday gösterirse aday olabilir."

Erdoğan'ın bu açıklamaları Ankara'da muhalefet kanadında ise, "gündem değiştirme" ve "Başbakan Davutoğlu'na güçlü imajı kazandırma" gibi yorumlara neden oldu. Muhalefet, Erdoğan'ın arka planda Fidan'ın adaylığına karşı çıkmayacağı yönünde görüşler ileri sürdü. AKP'de ise, Erdoğan'ın duygusal tepki verdiği ve Fidan'ı destekleyeceği gibi yorumlar öne çıkarıldı.

Erdoğan ikna edilemedi mi?

Süreçte, Erdoğan'ın açıklamalarında değişiklik göze çarpmadı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, en son Suudi Arabistan dönüşü 2 Mart'ta uçaktaki açıklamasında, “MİT sıradan bir kurum değildir. Devletin en önemli kurumudur. Devletin milli istihbarat teşkilatı zayıfsa, o devletin ayakta kalması mümkün değildir. O'nu o göreve ben getirdim. Müsaade edilmiyorsa orada kalması ve ayrılmaması gerekirdi. Dolayısıyla tabii ki hâlâ kırgınım” dedi.

Bu arada Fidan'ın, 2 Mart günü Medine'de Erdoğan ile görüştüğü de iddia edildi. Ancak bu görüşme gerçekleştiyse Erdoğan'ın sonrasında uçakta gazetecilere Fidan'a kırgınlığını yinelemiş olması nedeniyle "Cumhurbaşkanı ikna edilemedi" yorumuna yol açtı.

7 Şubat uğurlu gelmedi mi?

Hakan Fidan'ın istifası kamuoyuna 7 Şubat'ta duyurdu. Fidan'ın kariyerinde 7 Şubat tarihi ise farklı bir öneme sahip. Fidan, 7 Şubat 2012'de Başsavcı Sadrettin Sarıkaya tarafından, KCK operasyonu kapsamında şüpheli sıfatıyla ifadeye çağrılmıştı. Kamuoyunda PKK ile ilgili gizli anlaşmalar iddiaları gündemde iken gerçekleşen bu savcılık soruşturması, Erdoğan tarafından Fethullah Gülen Cemaati'nce AKP'ye yönelik ilk müdahale girişimi olarak yorumlanmıştı.

O dönemde, Erdoğan'ın, "MİT olayındaki gelişmelerde sessiz kalmak mümkün değil. Benim malum nekahat dönemime rastlayan süreçti. Benim sır küpüm. Türkiye Cumhuriyeti devletinin sır küpü. Türkiye’nin geleceğinin sır küpü. İmralı'ya da gönderen benim, Oslo'ya da gönderen benim" açıklaması dikkat çekmişti. Ardından MİT Kanunu'nda değişiklik yapılarak MİT Müsteşarı'na yargıya karşı koruma kalkanı niteliğinde "soruşturma için Başbakanlık izni" düzenlemesi getirilmişti.

Bu çerçevede, Fidan'ın aday adaylığı AKP'de ve muhalefette "7 Şubat rövanşı" olarak da yorumlandı. Muhalefet, MİT Kanunu kalkanı 7 Haziran'daki seçimler sonrasında yeterli olamayacağı için Fidan'ın milletvekili dokunulmazlığı istediğini de öne sürdü.

Ancak Fidan'ın siyasi kariyeri şimdilik kısa sürmüş görünüyor.

Bu süreçte Fidan, 23 Şubat'ta aday adaylığını Ankara'dan koyması nedeniyle AKP Ankara İl Başkanlığı'nı ziyaret etmişti. Burada AKP'lilerce alkışlarla karşılanan Fidan, İl Başkanı Mustafa Nedim Yamalı ile görüşmüştü.

CHP: ‘MİT'e geri dönmemeli’

CHP Sözcüsü Haluk Koç ise, Fidan'ın MİT'e geri döneceği açıklamasına tepki gösterdi. Koç,“Türkiye Cumhuriyeti’nin istihbarat örgütü başkanlığından istifa ederek bir siyasi partiye kaydını yaptıran ve milletvekili adayı olduğunu açıklayan Hakan Fidan, adaylıktan çekildiğini duyurdu. Bir çok oyun ve pazarlığı içerse de, milletvekili adaylığından çekilmek Hakan Fidan’ın hakkıdır ama, herkes şunu çok iyi bilmelidir ki, bir siyasi partiye üye olan Fidan yeniden MİT Müsteşarlığına getirilemez ve getirilmemelidir” açıklaması yaptı.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

XS
SM
MD
LG