Erişilebilirlik

Yeni Zelanda, uluslararası turistlerden aldığı vergiyi neredeyse üç katına çıkardı


19 Nisan 2021 - Yeni Zelanda'da, Wellington Uluslararası Havaalanı'nda 'Welcome' (Hoşgeldiniz) yazılı pano
19 Nisan 2021 - Yeni Zelanda'da, Wellington Uluslararası Havaalanı'nda 'Welcome' (Hoşgeldiniz) yazılı pano

Yeni Zelanda hükümeti Salı günü yaptığı açıklamada, turistlerin ülkeye giriş ücretlerinin neredeyse üç katına çıkarılacağını duyurdu. Açıklamada, turizm sektörünün, yüksek verginin ziyaretçileri caydıracağı yönündeki eleştirilerine de yanıt verildi.

Hükümet yaptığı açıklamada, “ziyaretçilerin Yeni Zelanda'yı ziyaret ederken kamu hizmetlerine ve yüksek kaliteli deneyimlere katkıda bulunmalarını sağlamak” için 1 Ekim'den itibaren uluslararası ziyaretçi ve koruma ve turizm ücretlerini 35 Yeni Zelanda Doları’ndan (21,67 ABD Doları) 100 Yeni Zelanda Doları’na (62,20 ABD Doları) çıkaracağını söyledi.

Birçok popüler küresel turizm noktası gibi Yeni Zelanda da turistlerin doğal çevre üzerindeki etkisiyle mücadele ediyor ve çok sayıda turist altyapıyının sınırlarını da zorluyor.

İlk olarak 2019 yılının Temmuz ayında 35 dolarlık ücret uygulamaya konuldu, ancak yetkililer bu ücretin mevcut ziyaretçi sayısıyla ilgili maliyetleri karşılamak için yeterli olmadığı tespitini yaptı.

Hükümet, yurtdışından gelen turistlere uygulanan ziyaret vergisinin rekabetçi olduğunu ve Yeni Zelanda'nın cazip bir ziyaretçi destinasyonu olarak görülmeye devam edeceğinden emin olduğunu savunuyor.

Dünya Kupası turnuvası Yeni Zelanda’daki “Hobit Köyü”ne ziyaretleri de arttırdı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:00 0:00


Ülkenin Turizm Endüstrisi Birliği ise, özellikle bir zamanlar Yeni Zelanda'nın en büyük ihracat geliri olan turizm sektörünün, COVID-19 salgını sırasında uygulanan katı sınır kapatma uygulamalarından kurtulmak için hala mücadele ettiğini belirtiyor ve daha yüksek ücretlerin ziyaretçileri caydıracağına inanıyor.

Birliğin CEO'su Rebecca Ingram, hükümetin kararının açıklanmasının ardından yaptığı açıklamada, “Yeni Zelanda'nın turizmdeki toparlanması dünyanın geri kalanının gerisinde kalıyor ve bu durum küresel rekabet gücümüzü daha da azaltacak” dedi.

Salı günü erken saatlerde açıklanan Stats NZ verileri, 30 Haziran'da sona eren yıl için seyahat ihracat gelirlerinin pandemi öncesine göre yüzde 5 düşüşle 14,96 milyar Yeni Zelanda doları değerinde olduğunu gösterdi.

Kuruma göre ziyaretçi sayıları, sınırların kapatılmasından önceki seviyelerin yaklaşık yüzde 80'ini oluşturuyor.


Yeni Zelanda hükümeti yakın zamanda turist vizelerinin maliyetlerini de arttırdı ve ayrıca bölgesel havaalanlarındaki ücretleri arttırma önerisi de gündemde.

Yeni Zelanda Havalimanları İcra Kurulu Başkanı Billie Moore, “Yeni Zelanda'nın ekonomik toparlanması için yoğun çaba sarf eden sektörümüz için bu üçlü bir darbe” dedi.

Forum

STÜDYO VOA

Trump’a ikinci suikast girişimi – 16 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG