Erişilebilirlik

Washington'da 39'uncu Amerikan-Türk Konferansı yapılıyor


Ticaret Bakanı Ömer Bolat, ABD’nin başkenti Washington'da düzenlenen 39’uncu Amerikan Türk Konferansı’nda, ABD ile ticari ilişkileri ilerletmek için ortak çalışmalar yapmaya hazır olduklarını söyledi.
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, ABD’nin başkenti Washington'da düzenlenen 39’uncu Amerikan Türk Konferansı’nda, ABD ile ticari ilişkileri ilerletmek için ortak çalışmalar yapmaya hazır olduklarını söyledi.

39’uncu Amerikan-Türk Konferansı ABD’nin başkenti Washington'da başladı.

Türkiye-ABD İş Konseyi (TAİK), ABD Ticaret Odası ve American Turkish Business Roundtable (ATBR) tarafından düzenlenen konferans iki gün sürecek.

Konferansın ilk gününde Ticaret Bakanı Ömer Bolat ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Türkiye’nin ABD ile işbirliğini geliştirmeye hazır oldukları mesajlarını verdi.

Bolat: "100 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefimize ulaşmamız için hala uzun bir yolumuz var "

Amerikan-Türk Konferansı’nı her zaman Türk ve Amerikan iş dünyası mensuplarını biraraya getirerek mevcut durumu gözden geçirmelerine ve geleceğe yönelik beklentileri tartışmalarına imkan veren önemli bir fırsat olarak yorumlayan Ticaret Bakanı Ömer Bolat, ABD ve Türkiye'nin her zamankinden daha yakın işbirliği yapması gerektiği görüşünü paylaştı.

Ömer Bolat konferansın açılışında yaptığı konuşmada, “Son birkaç yıldır dikkate değer bir ticaret ve yatırım hacmi gözlemliyor olsak da devlet başkanlarımızın belirlediği 100 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefimize ulaşmamız için hala uzun bir yolumuz var. Türkiye, bu hedefi gerçekleştirmeye kararlıdır ve ticari ilişkilerimizi ilerletmek için ortak çalışmalar yapmaya hazırız” dedi.

"ABD ile ticaret hacmi hedefimize ulaşmamız için hala uzun bir yolumuz var"
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:38 0:00

ABD ile ticari ilişkilerdeki zorluklara ve sorunlara atıfta bulunan Bolat, Türkiye'den ABD'ye çelik ve alüminyum ihracatına yönelik koruyucu önlemlerin iki ülkenin ekonomik ve ticari ilişkilerini engellediğini belirtti.

Amerikalı yatırımcılara seslenen Bolat, "Türkiye'nin, güçlü üretim altyapısını, üretim üslerini ve tedarik zincirlerini çeşitlendirmeyi düşünebilecek ABD'li yatırımcılar için oldukça cazip olduğuna inanıyoruz" dedi.

ABD'nin önemli ticari etkinliklerinden “Trade Winds”in gelecek hafta İstanbul'da gerçekleştirileceğini dile getiren Bolat, Türkiye’yi yatırımlar için cazibe merkezi haline getirmek için çalıştıklarını da ekledi.

İki ticaret bakanı buluştu

Bakan Bolat, Washington temasları kapsamında ABD Ticaret Bakanı Gina Raimondo ile de görüştü.

Bolat sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda verimli geçen görüşmede, iki ülke arasındaki ticaret hacminin 100 milyar dolar seviyesine ulaştırma hedefinde mutabık kaldıklarını söyledi.

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, ABD Ticaret Bakanlığı'nı ziyaret etti.
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, ABD Ticaret Bakanlığı'nı ziyaret etti.

ABD ile karşılıklı yatırımların 26 milyar dolara ulaştığına vurgu yapan Bolat mesajında, “Üçüncü ülkelerde yapılacak ortak yatırımları arttırmak üzere işbirliğimizin geliştirilmesi için temaslarımızın arttırılması hususunu teyit ettik” diye yazdı.

Türkiye, Amerikan fosil yakıt devi Exxon Mobil ile sıvılaştırılmış doğalgaz anlaşması imzaladı

Daha sonra kürsüye çıkan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar da, ABD Enerji Bakanı Jennifer Granholm ile Enerji ve İklim Diyaloğu mekanizması başlattıklarını ve bu platformu Türk-Amerikan iş dünyasından yatırımcılara da açmayı hedeflediklerini söyledi.

Bayraktar, "Bu platform, bize her iki ulusun enerji stratejilerinin merkezinde yer alan kilit alanlarda işbirliğimizi ilerletmemiz için değerli bir çerçeve sağlayacaktır" dedi.

Enerji Bakanı, Türkiye'nin ABD ile sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) ticaretinin arttığına işaret ederek, "ABD, şu anda 2'nci büyük LNG tedarikçimiz konumunda" dedi.

Bayraktar, konferans kapsamında VOA Türkçe’ye yaptığı açıklamada da, Türkiye’nin dün Exxon Mobil ile sıvılaştırılmış doğalgaz anlaşması imzaladığını söyledi.

Bayraktar, “Son dönemde Karadeniz'deki keşifle beraber biraz kendi gazımızı üretmeye başladık. Onu arttırmayı hedefliyoruz. Ama mutlaka diğer ithal edeceğimiz, tedarik edeceğimiz gazı da farklı kaynaklardan alabilmeye, daha rekabetçi alabilmeye gayret ediyoruz. Bu anlamda EXXON ve BOTAŞ arasındaki anlaşma önem arz ediyor. Elbette bir de bize ümit ediyoruz ki daha esnek bir tedarik portföyü ve imkanı verecek” dedi.

"Ceyhan'dan kalkan gemilerin hangi destinasyona gittiği bizim inisiyatifimizde değil"
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:05:50 0:00

"Ceyhan'dan kalkan gemilerin hangi destinasyona gittiği bizim inisiyatifimizde değil"

Türkiye’nin İsrail ile ticareti durdurma kararı sonrası bu ülkeye petrol sevkiyatıyla ilgili de konuşan Bayraktar, Bakü- Tiflis- Ceyhan boru hattı üzerinden yapılan sevkiyatın, uluslararası anlaşma kapsamında yürütüldüğünü söyledi.

“Buradaki petrolün sahibi Türkiye Cumhuriyeti değil ve dolayısıyla bizim buradaki görevimiz bu petrolü sağlıklı bir şekilde yaklaşık bin kilometrenin üzerindeki petrol boru hattıyla Ceyhan'a taşımak ve oradan yüklenmesini temin etmek, gemilerin hangi destinasyonlarına gittiği doğrusu bizim inisiyatifimizde, bizim tasarrufumuzda olan bir konu değil” dedi.

Türkiye'nin bir an önce Gazze'de ateşkes ilan edilmesini istediğini kaydeden Bayraktar, “Çok büyük bir insani dram yaşanıyor, bunun bir an önce durması, sivillerin, çocukların, bebeklerin, kadınların öldürülmesinin durması ve insani yardımların oraya ulaşması gerekiyor” diyerek İsrail ile ticaretin durdurulması kararını sonuna kadar desteklediğini ifade etti.

Bolat, “İsrail'e yönelik kısıtlamaların kaldırıldığı iddiasını yalanlamıştı

Öte yandan Ticaret Bakanı Bolat da, konferans öncesi, İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz'ın, Türkiye'nin İsrail'e yönelik kısıtlamaların çoğunu kaldırdığı” yönündeki iddiasını sosyal medya üzerinden yalanlamıştı.

Açıklamayı “hayal ürünü” olarak niteleyen Bolat, “Gerçekle hiç bir ilgisi yoktur. İsrail ile ticaret konusunda hükümet olarak almış olduğumuz kararın arkasındayız. Bu karar geçerliliğini korumaktadır. İsrail’in Gazzeye yönelik saldırılarının durdurulması, kalıcı ateşkesin sağlanması ve Gazze’deki Filistinli kardeşlerimize yönelik insani yardımların kesintisiz olarak ulaştırılması konusundaki şartlarımız sağlanıncaya kadar, İsrail ile ticaretin durdurulması kararımız yürürlüktedir” demişti.

Son konferans 4 yıl önceydi

Konferansın ikinci günü ABD'nin Ankara Büyükelçisi Jeff Flake ve Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Sedat Önal'ın yapacağı konuşmalarla başlayacak. Konferansın ikinci gününde turizm, savunma ve altyapı alanında işbirliğine yönelik paneller düzenlenecek.

38'inci Amerikan Türk Konferansı 2020 yılında düzenlenmişti.

Forum

STÜDYO VOA

ABD’nin inşa ettiği geçici liman üzerinden Gazze’ye yardım sevkiyatı başladı - 17 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG