Erişilebilirlik

Vietnam’ı ziyaret eden Rusya Cumhurbaşkanı Putin "stratejik ortaklığı" güçlendirme çağrısı yaptı


Vietnam Devlet Başkanı To Lam ve Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin, Hanoi'de biraraya geldi. İki ülke lideri petrol ve gaz, nükleer bilim ve eğitim alanlarını da içeren 11 anlaşma ve mutabakat zaptına imza attı.
Vietnam Devlet Başkanı To Lam ve Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin, Hanoi'de biraraya geldi. İki ülke lideri petrol ve gaz, nükleer bilim ve eğitim alanlarını da içeren 11 anlaşma ve mutabakat zaptına imza attı.

Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin Perşembe günü Vietnam'a yaptığı resmi ziyaret sırasında, stratejik bağları güçlendirmenin "önceliklerinden biri" olduğunu söyledi.

Kuzey Kore ile karşılıklı savunma anlaşması imzaladıktan bir gün sonra Putin, Moskova ve Hanoi'nin Asya-Pasifik bölgesinde sağlam bir güvenlik mimarisi inşa etmek istediklerini söyledi. Putin ayrıca Rusya'nın Vietnam'da enerji yatırımlarını genişletmeye istekli olduğunu kaydetti.

Putin'in sözünü ettiği "kapsamlı stratejik ortaklık" Vietnam'ın ABD ve Çin'le yaptığı anlaşmanın aynısı olsa da ziyaret Hanoi'nin Batılı ortaklarından eleştiri aldı. Putin'e Rusya'nın Ukrayna'da devam eden savaşını savunacağı bir sahne verilmemesi gerektiği yönünde itirazlar geldi.

Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin, Hanoi'deki Başkanlık Sarayı'nda Vietnam Devlet Başkanı To Lam'ın ev sahipliğinde düzenlenen karşılama töreninde.
Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin, Hanoi'deki Başkanlık Sarayı'nda Vietnam Devlet Başkanı To Lam'ın ev sahipliğinde düzenlenen karşılama töreninde.

Putin, Perşembe günü Hanoi'de düzenlenen askeri törende 21 pare top atışıyla karşılandı.

En üst düzey devlet başkanları için düzenlenen bu tören, ABD Başkanı Joe Biden ve Çin Cumhurbaşkanı Şi Jinping'in geçen yıl Vietnam'ı ziyaretlerinde de düzenlenmişti.

Vietnam Devlet Başkanı To Lam, Hanoi'de biraraya geldiği Putin'i yeniden seçilmesinden dolayı kutladı ve "iç siyasi istikrar" dahil Rusya'nın başarılarını övdü.

Lam, "Rus halkının güveninin kanıtı olarak son cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ezici destek aldığı için yoldaşımızı bir kez daha kutluyorum," dedi.

İki ülke lideri petrol ve gaz, nükleer bilim ve eğitim alanlarını da içeren 11 anlaşma ve mutabakat zaptına imza attı.

Putin ayrıca Vietnam'ın aktif bir rol oynadığını söylediği bölgesel blok Güneydoğu Asya Uluslar Birliği ile diyaloğa saygı duyduğunu belirtti.

Perşembe günü erken saatlerde Vietnam’a varan Putin, Kuzey Kore ile savunma anlaşmasını tamamlamasının ardından iki ülkeyi kapsayan Asya turunun son durağında bulunuyor. Putin, Mayıs ayında beşinci dönem için yemin etmesinden bu yana Çin'i de ziyaret etmişti.

ABD ve AB’den Hanoi'ye eleştiriler

Vietnam'ın Putin'i ağırlaması, geçen yıl Hanoi ile diplomatik ilişkilerini geliştiren ve Vietnam'ın en büyük ihracat pazarı olan kilit ortağı ABD ve Avrupa Birliği tarafından eleştirildi.

Hafta başında ABD Büyükelçiliği tarafından yapılan açıklamada hiçbir ülkenin Putin'e Rusya'nın Ukrayna'daki savaşını desteklemesi için bir platform vermemesi gerektiği belirtilmişti.

Vietnam'daki AB delegasyonundan bir sözcü, Hanoi'nin kendi dış politikasını geliştirme hakkına sahip olduğunu ancak Rusya'nın Ukrayna'daki savaşının Moskova'nın uluslararası hukuka saygı göstermediğini kanıtladığını söyledi.

Rusya, Şubat 2022'de Moskova'nın "özel askeri operasyon" olarak adlandırdığı harekatla Ukrayna'yı işgal etmesinin ardından ABD öncülüğündeki Batı yaptırımlarına maruz kaldı. Mart 2023'te Lahey’deki Uluslararası Ceza Mahkemesi, Ukrayna'da savaş suçu işlediği iddiasıyla Putin hakkında tutuklama emri çıkardı.

Vietnam ve Rusya, Uluslararası Ceza Mahkemesi üyesi değil.

Forum

STÜDYO VOA

Biden ve Trump yeniden karşı karşıya – 27 Haziran
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:57 0:00
XS
SM
MD
LG