Erişilebilirlik

Venezuela'da her 100 haneden 65'ini kadınlar geçindiriyor


Venezuela’da sosyoekonomik krizin yol açtığı sonuçlardan biri de aile reisi kadın sayısındaki artış oldu.
Venezuela’da sosyoekonomik krizin yol açtığı sonuçlardan biri de aile reisi kadın sayısındaki artış oldu.

Venezuela’da uzun süren ekonomik krizin yol açtığı sonuçlardan biri de hane reisi kadın sayısının artması. Kadınlar, eşlerinin yurtdışına göç etmesi, boşanma, ilişkilerinin sona ermesi, eşlerinin ölümü veya diğer aile fertlerinin çalışmaması ya da çalışamaması gibi nedenlerle aile reisliği yapıyor.

Venezuela’daki çeşitli üniversitelerin yaptığı Encovi yaşam kalitesi araştırmasına göre 2018 yılında yüzde 53 olan hane reisi kadınların oranı yüzde 65’e yükseldi.

Venezuela’nın Ekonomi Bakan Yardımcısı William Castillo, ülkede yaşanan sosyo ekonomik sorunlardan en çok etkilenen kesimlerden birinin bu yüzde 65’lik kesim olduğunu kaydediyor.

Uzmanlara göre ekonomik krizin yol açtığı yoğun göç, istihdam eksikliği, düşük alım gücü ve şiddet gibi sorunlar hane halkı reisi olan kadın sayısının artmasına yol açıyor.

Kadın istihdamı azaldı

Andres Bello Katolik Üniversitesi’nden (UCAB) Omar Zambrano, “Her 3 haneden ikisinin hane reisi kadın olmasına rağmen 15 ila 64 yaşındaki kadınların yüzde 47’si istihdam edilmiyor. (Encovi araştırmasına göre geçen yıl hamile kalan kadınların yüzde 45’ini oluşturan) 15 ile 24 yaş arasındaki kadınların yüzde 36’sıysa ne çalışıyor ne de okuyor” diyerek ülkedeki kadın istihdam sorununa dikkat çekiyor.

Encovi araştırması 2020 yılında yüzde 42,9 olan kadınların işgücüne katılım oranının yüzde 37,3’e düştüğünü ortaya koyuyor. Bu oranın dünya ortalamasıysa yüzde 46,3.

“Çevremdeki aile reisi kadın sayısı arttı”

Caracas’ın La Vega adlı gecekondu mahallesinde yaşayan üç çocuk annesi Suledy Ramirez, eşi ile 3 yıl önce Peru’ya göçmen olarak gitmesinin ardından ilişkilerinin bittiğini, çalıştığı işyeri de kapatılınca evlere temizliğe giderek geçimini sağlamaya çalıştığını kaydediyor.

Araştırmalar son 5 yılda hane reisi kadın sayısının 12 puan artarak yüzde 65’e ulaştığını ortaya koyuyor.
Araştırmalar son 5 yılda hane reisi kadın sayısının 12 puan artarak yüzde 65’e ulaştığını ortaya koyuyor.

VOA Türkçe’ye konuşan Ramirez, “Sekreterlik yapıyordum, işyerim kapandı. Eşim de yurtdışına gidince günlük temizliğe başladım. En küçük çocuğun 5 yaşında. Asgari ücretle bir iş bulsam, hem ayda 130 dolar veriyorlar hem de çocuklarıma zaman ayıramıyorum. Haftada 3-4 kez iş çıkıyor, genellikle küçük kızımı da yanımda götürüyorum. Götüremediğim zamanda da arkadaşıma bırakıyorum. Bu şekilde ayda 250-300 dolar kazanıyorum ama yetmiyor” dedi.

Çoğu kez öğün atlamak zorunda kaldıklarını söyleyen Ramirez, mahallesindeki aile reisi kadın sayısının arttığına, bazı kadın arkadaşlarının, çocuklarının yanısıra yaşlı anne babalarına da bakmak durumunda kaldığına dikkat çekiyor.

Ramirez sorunun yalnızca ekonomik olmadığını söylüyor. Yaşadıkları gecekonduya haftada yalnızca 3 gün su verildiğini söyleyen Ramirez, su bulmak ve taşımak gibi işlerin, hane reisi kadınların gündelik işlerini daha da zorlaştırdığını belirtiyor.

Forum

STÜDYO VOA

Biden mı Trump mı? - 28 Haziran
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG