Erişilebilirlik

Uluslararası Ceza Mahkemesi eski Rusya Savunma Bakanı Şoygu ve Genelkurmay Başkanı Gerasimov hakkında tutuklama kararı çıkardı


Uluslararası Ceza Mahkemesi, Rusya eski Savunma Bakanı Şoygu (sağda) ve Genelkurmay Başkanı Gerasimov'un Ukrayna'da sivillere ve sivil unsurlara yönelik saldırıları yönettikleri için savaş suçu ve insanlığa karşı suç işlediklerinden şüphelenildiğini kaydetti.
Uluslararası Ceza Mahkemesi, Rusya eski Savunma Bakanı Şoygu (sağda) ve Genelkurmay Başkanı Gerasimov'un Ukrayna'da sivillere ve sivil unsurlara yönelik saldırıları yönettikleri için savaş suçu ve insanlığa karşı suç işlediklerinden şüphelenildiğini kaydetti.

Lahey’deki Uluslararası Ceza Mahkemesi Salı günü, Rusya'nın eski savunma bakanı Sergey Şoygu ve Genelkurmay Başkanı Valeri Gerasimov hakkında Rusya'nın Ukrayna'yı işgali sırasında işledikleri iddia edilen suçlar nedeniyle tutuklama kararı çıkardı.

Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin'in 2022'de savaşın başlamasından bu yana askeri komuta kademesinde yaptığı en önemli değişikliklerden biri olarak Şoygu geçtiğimiz ay, savunma bakanlığı görevinden alınarak Rusya'nın Güvenlik Konseyi Sekreterliği’ne atanmıştı.

Mahkeme, Şoygu ve Gerasimov'un Ukrayna'da sivillere ve sivil unsurlara yönelik saldırıları yönettikleri için savaş suçu ve insanlığa karşı suç işlediklerinden şüphelenildiğini kaydetti.

Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin basın açıklamasında, yargıçların "iki şüphelinin (Şoygu ve Gerasimov) Rus silahlı kuvvetleri tarafından 10 Ekim 2022'den 9 Mart 2023'e kadar Ukrayna elektrik altyapısına karşı gerçekleştirilen füze saldırılarından sorumlu olduklarına inanmak için makul gerekçeler olduğuna" karar verdikleri belirtildi.

Mahkeme üyesi olmayan Rusya defalarca Ukrayna'nın enerji altyapısının meşru bir askeri hedef olduğunu kaydetmiş, sivilleri ya da sivil altyapıyı hedef aldığını reddetmişti.

Ukrayna da Uluslararası Ceza Mahkemesi üyesi olmamasına rağmen topraklarında işlenen suçların kovuşturulması için mahkemeye yargı yetkisi vermişti.

Şoygu ve Gerasimov için çıkarılan tutuklama kararları, işgalin başlangıcından bu yana üst düzey Rus şüpheliler hakkında çıkarılan toplam tutuklama kararını sekize çıkardı. Bunlar arasında Ukraynalı çocukların Rusya'ya sınırdışı edilmesi nedeniyle savaş suçu işlediğinden şüphelenilen Putin de bulunuyor.

Kendi polis gücü olmayan mahkeme, tutuklamalar için üye devletlerden destek alıyor.

Son tutuklama kararlarında belirtilen zaman aralığında Rusya'nın Ukrayna genelinde çok sayıda elektrik santrali ve istasyona saldırı düzenlediğinden şüpheleniliyor.

Uluslararası Ceza Mahkemesi yargıçlarına göre, saldırıların çoğunlukla sivil unsurları hedef aldığına inanmak için makul gerekçeler var. Mahkemeye göre saldırıların savaş suçu niteliği taşımasının nedeni, söz konusu zaman zarfında belirtilen hedefler askeri nitelikli olsa da sivillere yönelik tesadüfi zarar beklentisinin, elde edilmesi beklenen askeri avantajı açıkça geride bırakması.

"Şoygu için çıkarılan tutuklama kararı 'hibrit savaşın' bir parçası"

Rus devlet haber ajansı TASS'ın haberine göre Rusya Güvenlik Konseyi Salı günü yaptığı açıklamada, Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin eski Savunma Bakanı Sergey Şoygu hakkındaki tutuklama kararının hukuken anlamsız olduğunu ve Moskova'ya karşı yürütülen hibrit savaşın bir parçası olduğunu kaydetti.

Konsey'den yapılan açıklamada, "Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin yargı yetkisi Rusya'yı kapsamadığı ve karar, Batı'nın ülkemize karşı yürüttüğü hibrit savaşın bir parçası olarak alındığı için boşa atılmış bir adım denildi.

Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin savaş suçu işlemekle suçladığı Şoygu ve Gerasimov kimdir?

Rusya Cumhurbaşkanı Putin ve eski Savunma Bakanı Şoygu, birbirlerine yakın olmakla biliniyor.
Rusya Cumhurbaşkanı Putin ve eski Savunma Bakanı Şoygu, birbirlerine yakın olmakla biliniyor.

69 yaşındaki Şoygu, 2012 yılından Cumhurbaşkanı Vladimir Putin'in Mayıs ayında beklenmedik bir şekilde kendisini görevden alıp Güvenlik Konseyi sekreteri olarak atamasına kadar Savunma Bakanı olarak görev yaptı.

Rusya Genelkurmay Başkanı Valeri Gerasimov
Rusya Genelkurmay Başkanı Valeri Gerasimov

68 yaşındaki Gerasimov ise 2012'den beri Genelkurmay Başkanı ve Rusya'nın Ukrayna'da yürüttüğü savaşın genel komutanı.

Her iki isim de ordunun savaşın ilk yılındaki bazı başarısızlıkları nedeniyle Rusya'nın nüfuz sahibi savaş blogcuları tarafından ağır bir şekilde eleştirilmişti.

Şoygu, kişisel olarak Putin'e yakınlığıyla tanınıyor. Ancak bu yılın Nisan ayında yardımcılarından birinin büyük bir yolsuzluk skandalı kapsamında tutuklanmasıyla birlikte Şoygu’nun konumu ciddi şekilde zayıfladı. Olay o zamandan bu yana savunma bakanlığı ve genelkurmayda yeni tutuklamalarla genişledi.

Gerasimov ise görevinde kalmış olsa da Genelkurmay'daki yardımcısının gözaltına alınması ve hakkında soruşturma başlatılması nedeniyle kırılgan durumda. Ancak savaş alanında Rusya'nın durumu son aylarda bir dizi kademeli kazanımla iyileşti. Genelkurmay Başkanı, başkomutan olan Cumhurbaşkanı ve Savunma Bakanı’ndan sonra silahlı kuvvetlerdeki en üst düzey yetkili. Bazı Batılı askeri analistlere göre bu görev Rusya'nın üç "nükleer çantasından" birini de beraberinde getiriyor.

Forum

STÜDYO VOA

Biden ve Trump yeniden karşı karşıya – 27 Haziran
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:57 0:00
XS
SM
MD
LG