Erişilebilirlik

Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba istifa etti, Rusya’nın Lviv saldırısında yedi kişi öldü


Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba istifa etti.
Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba istifa etti.

Ukrayna'nın uluslararası arenadaki en tanınmış isimlerinden biri olan Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, beklenen büyük hükümet değişikliği öncesinde Çarşamba günü istifasını sundu. Bu arada Rus saldırıları, savaşın başlamasından bu yana en kanlı füze saldırılarından birinden bir gün sonra, Ukrayna'nın batısındaki Lviv’de yedi kişinin ölümüne neden oldu.

43 yaşındaki Kuleba istifa için bir neden belirtmedi. Parlamento Başkanı Ruslan Stefançuk Facebook sayfasında yaptığı açıklamada, Kuleba’nın istifasının bir sonraki oturumda milletvekilleri tarafından görüşüleceğini söyledi. Diğer dört bakanın da Salı günü geç saatlerde istifalarını sunmasıyla, Rusya'nın Şubat 2022'deki işgalinden bu yana en büyük kabine değişikliği gerçekleşmiş oldu.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski geçtiğimiz hafta, savaşın kritik bir aşamaya girmeye hazırlandığı ve Kasım ayında savaşın bin gününün geride kalmasına yaklaşıldığı bir dönemde, kabine değişikliğinin yakın olduğunu belirtmişti.

Zelenski Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Ukrayna'nın “yeni enerjiye ihtiyacı olduğunu ve buna diplomasinin de dahil olduğunu” söyledi. Ukrayna’yı ziyaret eden İrlanda Başbakanı Simon Harris ile Kiev'de düzenlediği basın toplantısında Zelenski, kabineden ayrılanların yerine gelebilecek adayların hükümete katılma davetini kabul edip etmeyeceğini bilmediği için henüz herhangi bir açıklama yapmayacağını söyledi.

Zelenski'nin Rusya’yla savaşta Ukrayna'nın moralini yüksek tutması ve ülkeyi bir başka zorlu kışa hazırlaması gerekiyor. Rusya, Ukrayna'nın elektrik şebekesini çökertti, enerji üretimi kapasitesinin yaklaşık yüzde 70'ini devre dışı bıraktı, ısınma ve su kaynaklarına zarar verdi.

Çarşamba günü NATO üyesi Polonya sınırına yakın ve cephe hattından uzak bir şehir olan Lviv'e yapılan ölümcül saldırı, tüm Ukrayna'nın Moskova'nın uzun menzilli askeri unsurlarına maruz kalabileceğini ortaya koydu.

Ukrayna ordusunun yaklaşık bir ay önce Rusya'nın Kursk sınır bölgesine yaptığı riskli akın, doğudaki cephe hattından aylardır gelen kötü haberler sonrasında Ukrayna'nın moralini yükseltmişti. Zelenski, Ukrayna'nın burada sınır ötesi Rus saldırılarını engelleyecek bir tampon bölge oluşturmak istediğini söylese de harekatın nihai hedefleri belirsiz.

Rusya Cunhurbaşkanı Vladimir Putin ise ordusunu Ukrayna'nın doğusunda daha da derinlere itmeye kararlı. Rusya'nın Ukrayna'nın asker ve hava savunmasının yetersiz olduğu Donetsk'e saldırması ve Ukrayna'nın sivil bölgelerini defalarca vuran uzun menzilli füze saldırıları, Putin'in Ukrayna direnişini ezme çabalarında tavizsiz ve acımasız olmaya devam edeceğini gösteriyor.

Washington'daki düşünce kuruluşu Savaş Çalışmaları Enstitüsü (Institute for the Study of War) Salı günü geç saatlerde yaptığı açıklamada, Putin'in “Rusya'nın Ukrayna'yı yavaş yavaş ilerleyerek kontrol altına alabileceğine; hedeflerine Ukrayna güçlerine karşı yıpratma savaşıyla, Batı'nın Kiev'e verdiği destekten daha uzun süre savaşarak ulaşabileceğine” inandığını söyledi.

Zelenski ayrıca Kasım ayında yapılacak ABD başkanlık seçimlerini de göz önünde bulunduruyor. Bu seçimler ABD’nin Ukrayna’ya yaptığı askeri desteği değiştirebilir.

Savaş sırasında Dmitro Kuleba, gerek sosyal medya paylaşımları gerekse yabancı devlet adamlarıyla yaptığı toplantılar aracılığıyla Ukrayna'nın mesajını ve ihtiyaçlarını uluslararası kamuoyuna aktarma konusunda Zelenski'den sonra ikinci sıradaydı. Temmuz ayında Kuleba, Rusya'nın işgalinden bu yana Çin'i ziyaret eden en üst düzey Ukraynalı yetkili oldu. Kuleba Mart 2020'den beri Ukrayna Dışişleri Bakanı olarak görev yapıyordu.

Kuleba'nın yerine kimin dışişleri bakanı olacağı henüz bilinmiyor, ancak yeni bakanın Perşembe günü açıklanması bekleniyor. Bazı Ukrayna medya kuruluşları, isimsiz kaynaklara dayanarak, Kuleba'nın yardımcısı Andrii Sibiha'nın bu göreve geleceğini kaydetti.

Yeni dışişleri bakanı muhtemelen Zelenski'ye önümüzdeki hafta New York'ta yapılacak olan Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda eşlik edecek ve bu da dünya liderlerine destek için lobi yapma fırsatı sunacak.

Zelenski’nin Ukrayna parlamentosundaki partisinin lideri David Arakhamiia, mevcut kabinenin yarısından fazlasının değişeceğini, bakanların Çarşamba günü istifa edeceğini ve yeni atamaların Perşembe günü yapılacağını söyledi.

Beş yıllık görev süresi Mayıs ayında sona eren Zelenski, sıkıyönetim hükümleri altında iktidarda kalmaya devam ediyor.

Lviv’e saldırı

Diğer taraftan, Ukrayna Kurtarma Servisi, Lviv'e gece düzenlenen saldırıda yedi kişinin öldüğünü, 52 kişinin yaralandığını açıkladı. Rus haber ajansı Tass, Rusya Savunma Bakanlığı'na dayandırdığı haberinde saldırının Kinzhal füzesi ve insansız hava araçlarıyla yapıldığını ve savunma sanayi işletmelerini hedef aldığını söyledi.

Ukraynalı yetkililerse hedefle ilgili bu beyana itiraz etti. Lviv Belediye Başkanı Andrii Sadovyi ve Ukrayna Katolik Üniversitesi, evlerini vuran saldırıda annesi ve üç kızı ölen bir ailenin fotoğrafını yayınladı. Sadovyi, babanın hayatta kaldığını ancak durumunun kritik olduğunu söyledi.

Bölge başkanı Serhii Lysak, Rusya'daki bir başka saldırıda Zelenski'nin memleketi Krivyi Rih'te beş kişinin yaralandığını söyledi.

Kuleba, Lviv ve Krivyi Rih saldırılarının Ukrayna'nın daha fazla Batı desteğine ihtiyaç duyduğunu gösterdiğini kaydetti. Kuleba, X paylaşımında, “Bu teröre son vermek için Ukrayna'nın ortakları söz verilen hava savunma sistemlerini ve mühimmatı derhal teslim etmeli, Ukrayna'nın savunma kabiliyetlerini güçlendirmeli ve Rusya'daki tüm meşru askeri hedeflere uzun menzilli saldırılar düzenlememize izin vermeli” dedi.

Zelenski saldırılara tepki göstererek Ukrayna'nın müttefiklerini Kiev'e Rus topraklarının derinliklerine saldırmak üzere Batı silahlarını kullanması için “daha fazla menzil” vermeye çağırdı.

Ukraynalı yetkililer, saldırının iki balistik füzenin Ukrayna'nın doğusundaki Poltava'da bir askeri akademiyi ve yakınındaki hastaneyi havaya uçurarak 53 kişinin ölümüne ve yaklaşık 300 kişinin yaralanmasına neden olmasından bir gün sonra düzenlendiğini söyledi.

Füzeler, Poltava Askeri İletişim Enstitüsü'nün ana binasının kalbini parçalayarak birkaç katın çökmesine neden olmuştu.

Kiev'in yaklaşık 350 kilometre güneydoğusundaki Poltava, Kiev ile Ukrayna'nın ikinci büyük şehri olan, Rusya sınırına yakın Harkiv arasındaki ana karayolu ve demiryolu güzergahı üzerinde yer alıyor.

Forum

STÜDYO VOA

Trump’a ikinci suikast girişimi – 16 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG