Erişilebilirlik

Türkiye ile İsrail arasında “Haniye için yarıya indirilen bayrak” krizi


Türkiye’nin Tel Aviv Büyükelçiliği’nde “mili yas” için bayrak yarıya indirilince Büyükelçi Yardımcısı, İsrail Dışişleri Bakanlığı’na çağrılarak kınandı.
Türkiye’nin Tel Aviv Büyükelçiliği’nde “mili yas” için bayrak yarıya indirilince Büyükelçi Yardımcısı, İsrail Dışişleri Bakanlığı’na çağrılarak kınandı.

Türkiye- İsrail ilişkilerinde tansiyon Hamas’ın siyasi kanadının lideri İsmail Haniye’nin Tahran’da öldürülmesi sonrası daha da tırmandı.

İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz bugün önce, Türkiye’nin Tel Aviv Büyükelçiliği’ndeki Türk bayrağı Haniye’nin ölümü nedeniyle ilan edilen “milli yas” kapsamında yarıya indirildiği için ülkesindeki en üst düzey Türk diplomatın Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldığını duyurdu.

İsrail Dışişleri Bakanı: “Erdoğan, Hamas'ın katillerine destek vermek uğruna Türkiye'yi bir diktatörlüğe dönüştürüyor”

Katz daha sonra sosyal medya hesabından yeni bir paylaşımda bulunarak X hesabını etiketlediği Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı hedef aldı.

İsrail Dışişleri Bakanı, “Erdoğan tüm özgür dünyanın duruşuna karşı, sadece Hamas'ın katillerine ve tecavüzcülerine verdiği destek uğruna Türkiye'yi bir diktatörlüğe dönüştürüyor. Türkiye'de 57 milyon kullanıcısı olan Instagram'ı engelliyor, İsrailli bir atlet bir Türk atleti yendi diye spor yayınlarını kesiyor, Türkiye'nin askeri ihtilaf içinde olmadığı demokratik bir ülkeyi işgal etmekle tehdit ediyor ve ticari ilişkileri keserek Türk ihracatçılarına yıllık 6 milyar dolar zarar veriyor” dedi.

Erdoğan’ın bilimsel, kültürel, teknolojik ve ekonomik kabiliyetlere sahip bir Türk devletini alıp yok ettiğini, ilerici ve müreffeh bir Türkiye inşa eden Atatürk'ün mirasını ortadan kaldırdığını iddia eden Katz, “Her şeyin güzel olacağı günler için umut edelim” diyerek İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nu etiketledi.

İmamoğlu’ndan İsrail Dışişleri Bakanı’na tepki: “Filistin özgür olduğu zaman her şey çok güzel olacak”

İsrail Dışişleri Bakanı’nın bu paylaşımına Ekrem İmamoğlu yaklaşık bir saat sonra verdiği yanıtta Katz’ın elinde Filistinli çocukların kanının bulunduğunu söyleyerek kendisi hakkındaki sözleri iade etti.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı, “Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin bayrağına ve Cumhurbaşkanı’na hakaret eden bu açıklamanızı size aynen iade ediyorum. Demokrasiyi ve hukuku, elinde on binlerce çocuğun kanı olan birilerinden öğrenecek değiliz. Evet, her şey çok güzel olacak. Filistin özgür olduğu zaman” ifadelerini kullandı.

İsrail Dışişleri Bakanı’nın Erdoğan hakkındaki sözlerine Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun da kayıtsız kalmadı.

Katz’ı “katil ve ruh hastası” olmakla suçlayan Altun, “Sizin gibi eli kanlı soykırımcı katillerden Sayın Cumhurbaşkanımız’ın da ülkemizin de öğreneceği tek bir şey yoktur! Filistinli kardeşlerimize yönelik işlediğiniz katliamların, uyguladığınız bu rezil soykırımın hesabı elbet bir gün sorulacak” dedi.

Katz’dan Tel Aviv Büyükelçiliği’nde bayrak tepkisi

İsrail Dışişleri Bakanı ile ilk kriz, Tel Aviv’de Türk Büyükelçiliği’ndeki bayrağın sabah Haniye için ilan edilen mili yas nedeniyle yarı indirilmesiyle çıktı.

İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz, Türkiye’nin Büyükelçi Yardımcısı’nın bakanlığa çağrılarak kınanması için talimat verdiğini açıkladı.

X hesabından açıklamalarda bulunan Katz, “İsrail Devleti, 7 Ekim'deki vahşeti gerçekleştiren Hamas'a liderlik eden ve televizyondaki korkunç görüntüleri izlerken katillere başarı dileyerek arkadaşlarıyla birlikte dua eden İsmail Haniye gibi bir katil için yas tutulmasına müsamaha göstermeyecektir. Büyükelçilik temsilcileri yas tutmak istiyorlarsa, Türkiye'ye gidip terör örgütü Hamas'ı kucaklayan ve onun cinayet ve terör eylemlerini destekleyen Erdoğan'ın yanında yas tutmalıdırlar” dedi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü: “Müzakerecileri öldürerek, diplomatları tehdit ederek barışa ulaşamazsınız”

Türkiye daha önce de özellikle Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yönelik sert eleştirileri ile gündeme gelen Israel Katz’a Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Öncü Keçeli aracılığıyla yanıt verdi.

Keçeli X hesabından yapılan açıklamada, İsrail Dışişleri Bakanı’nın yaptığı sosyal medya paylaşımına yanıt olarak, “Müzakerecileri öldürerek, diplomatları tehdit ederek barışa ulaşamazsınız” ifadelerini kullandı.

Hakan Fidan bugün Halid Meşal ile görüştü

İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan’ın yemin töreni için bulunduğu Tahran’da öldürülen Hamas’ın siyasi büro şefi İsmail Haniye, İsrail’le yapılan ateşkes görüşmelerini yürüten isim olarak biliniyordu.

Haniye’nin cenaze töreni için Katar’ın başkenti Doha’da bulunan Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, bir süredir Hamas Yurtdışı Sorumlusu olarak görev yapan Halid Meşal ile görüştü.

Meşal’in adı İsmail Haniye sonrası Hamas’ın yeni Siyasi Büro Şefi adayları arasında geçiyor.

Diyanet İşleri Başkanı yine kılıçla Ayasofya’nın minberine çıktı: “Gözü dönmüş caniler, tarihte eşine az rastlanır bir soykırım yapmaktadır”

Bugün Ayasofya’da Cuma hutbesi için minbere çıkan Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın elinde kılıç vardı.

Müslümanlara “zulme rıza göstermemeye ve kötülüğe boyun eğmeme” çağrısında bulunan Erbaş, “Katiller ve işgalciler, başta Gazze olmak üzere İslam beldelerinde çocuk, kadın, yaşlı, masum demeden hunharca katliam gerçekleştirmektedir. Gözü dönmüş caniler, tarihte eşine az rastlanır bir soykırım yapmaktadır. Onlara destek verenler ise kanlı elleriyle zulme alkış tutmakta, zalimleri cesaretlendirmektedir. Ey zalim, bu azgınlıktan vazgeç” ifadelerini kullandı.

Facebook’ta engelleme geldiği iddiası

Diyanet İşleri Başkanı, müzeyken Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından camiye çevrilen Ayasofya’da dört yıl önce minbere kılıçla çıkmıştı. Erbaş’ın o dönemde de yankı uyandıran bu tercihi İstanbul’un kılıçla fethedilmesiyle izah edilmişti.

Bu videonun Facebook tarafından silindiği ve Diyanet İşleri Başkanlığı’nın hesabına kısıtlama getirildiği yönünde iddialar olsa da şu anda başkanlığın sözü geçen paylaşımları Türkiye’de izlenebiliyor.

Filistinli destekçileri Hamas’ı İsrail işgalinden kurtulmak için mücadele eden bir grup olarak görürken İsrailliler ve Batılı devletler Hamas’ı İsrail'i yok etmeye kararlı bir terörist grup olarak görüyor.

İsrail’in Gazze’deki savaşı, bölgeyi kontrol eden Hamas’ın silahlı kanadının 7 Ekim’de İsrail’in güneyindeki yerleşimlere sızarak burada çoğu sivil 1200 kişiyi öldürmesiyle başladı.

Hamas bu saldırıda 253 İsrailli’yi de rehin alarak Gazze’ye götürdü. İsrail, saldırının ardından “Hamas’ı bitirme” sözü vererek Gazze’ye hava ve kara harekatı başlattı, ablukasını sıkılaştırdı.

Gazze nüfusunun büyük kısmı yerlerinden oldu. Bölgenin sağlık yetkilileri 39 binden fazla kişinin İsrail’in harekatında hayatını kaybettiğini belirtiyor.

Gazze halkı çatışmaların arasında çadır kamplarda açlık ve salgın hastalıklarla mücadele ediyor. Bölgeye insani yardım çabaları da olumsuz güvenlik koşulları nedeniyle yetersiz kalıyor.

Forum

STÜDYO VOA

ABD’den Batı Şeria’da vurulan Ayşenur Ezgi Eygi için taziye açıklaması – 6 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG