Erişilebilirlik

Türkiye'de satın alma gücü AB ülkelerinin yüzde 27 altında 


36 ülke arasındaki karşılaştırmaya göre tüketim mal ve hizmetlerine ilişkin fiyat düzeyi endeksi en düşük ülke 42 ile Türkiye oldu.
36 ülke arasındaki karşılaştırmaya göre tüketim mal ve hizmetlerine ilişkin fiyat düzeyi endeksi en düşük ülke 42 ile Türkiye oldu.

Türkiye İstatistik Kurumu, 2023 yılı "Satınalma Gücü Paritesi" verilerini açıkladı.

Türkiye'nin 2023 tüketim mal ve hizmetleri fiyat düzeyi endeksi 42 oldu. Bu değer, 27 Avrupa Birliği (AB) ülkesi genelinde 100 Euro karşılığı satın alınan aynı mal ve hizmet sepetinin, Türkiye'de 42 Euro karşılığı Türk Lirası ile satın alınabileceğini gösteriyor.

Fiyat düzeyi endeksi, ülkelerin ulusal para birimlerinin karşılaştırmalı olarak döviz kuruna göre alım gücünü gösteriyor. Bir ülkenin fiyat düzeyi endeksi 100'den büyük ise bu ülke, karşılaştırıldığı ülke grubu ortalamasına göre "pahalı," 100'den küçük ise bu ülke, karşılaştırıldığı ülke grubu ortalamasına göre "ucuz" olarak ifade ediliyor.

Karşılaştırma kapsamında 27 AB üyesi ülke, üç Avrupa Serbest Ticaret Birliği (EFTA) ülkesi (İsviçre, İzlanda ve Norveç), beş aday ülke (Türkiye, Kuzey Makedonya, Karadağ, Sırbistan ve Arnavutluk) ve bir potansiyel aday ülke (Bosna-Hersek) değerlendirildi.

Avrupa Birliği İstatistik Dairesi tarafından açıklanan Satınalma Gücü Paritesi kişi başına gayrisafi yurt içi hasıla (GSYİH) endeksi 2023 yılı geçici sonuçlarına göre, 27 AB ülkesi ortalaması 100 iken, bu değer Türkiye için 73 oldu. Böylelikle Türkiye, AB ortalamasının yüzde 27 oranında altında kaldı.

Tüketim mal ve hizmetlerinde en pahalı ülke İsviçre, tüketim gücü en zayıf ülke Türkiye

36 ülke arasındaki karşılaştırmaya göre tüketim mal ve hizmetlerine ilişkin fiyat düzeyi endeksi en yüksek ülke 174 ile İsviçre, en düşük ülke ise 42 ile Türkiye oldu.

Türkiye'de en yüksek fiyat düzeyi endeksi kişisel ulaşım araçlarında kaydedildi. Kişisel ulaşım araçları endeksi 143 olurken, bu gruba ait fiyat düzeyinin AB ülkeleri ortalamasının üzerinde olduğu görüldü.

Diğer alt gruplardayda tüketici elektroniği endeksi 69 oldu. Bu grupta Türkiye'nin fiyat düzeyinin diğer alt gruplara kıyasla yüksek olduğu gözlendi.

Buna karşılık giyim endeksi 30’la, bu grupta fiyat düzeyinin diğer alt gruplara göre düşük olduğu belirlendi. Ayrıca Türkiye giyim endeks değerinde karşılaştırmalarda yer alan 36 ülke arasında en düşük endekse sahip ülke oldu.

Lokanta ve oteller grubunda ise Türkiye endeks değeri 57 oldu. Alkollü içecekler ve tütün fiyat düzeyi endeksiyse 55 olarak gösterildi.

Forum

STÜDYO VOA

Biden ve Trump yeniden karşı karşıya – 27 Haziran
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:57 0:00
XS
SM
MD
LG