Erişilebilirlik

Trump’ın ‘’sus payı’’ davasında açış konuşmaları tamamlandı, ilk tanık David Pecker ifadesini veriyor


Eski bir ABD başkanının ilk ceza davasında savcılar, Trump’ın 2016 kampanyası sırasında yetişkin filmleri yıldızı Stormy Daniels’a yaptığı sus payı ödemesini örtbas etmesinin neden yasaları ihlal ettiğini açıkladı.
Eski bir ABD başkanının ilk ceza davasında savcılar, Trump’ın 2016 kampanyası sırasında yetişkin filmleri yıldızı Stormy Daniels’a yaptığı sus payı ödemesini örtbas etmesinin neden yasaları ihlal ettiğini açıkladı.

New York'taki Manhattan Ceza Mahkemesi’nde geçen hafta jüri üyelerinin seçimiyle başlayan eski Başkan Donald Trump’ın ‘’sus payı’’ davasında iddia makamı ve savunma avukatlarının açış konuşmalarını tamamlamasından sonra ilk tanık, ifade vermeye başladı.

Bulvar gazetesi National Enquirer'ın eski yayıncısı David Pecker, tanık kürsüsüne çıkarak savcıların 2016 seçimleri öncesinde Trump hakkındaki olumsuz bilgileri gizleme planındaki rolü hakkında ifade verdi.

Bulvar gazetesi National Enquirer'ın eski yayıncısı David Pecker'ın sorgusunun Salı günü devam etmesi bekleniyor.
Bulvar gazetesi National Enquirer'ın eski yayıncısı David Pecker'ın sorgusunun Salı günü devam etmesi bekleniyor.

72 yaşındaki Pecker, magazin gazeteciliğinin temel prensiplerini anlattı ve şirketinin sık sık haberler için ödeme yaptığını söyledi. Trump'la olan ilişkilerine değinmeyen Pecker'in sorgusunun Salı günü devam etmesi bekleniyor.

Eski bir ABD başkanının ilk ceza davasında savcılar, açış konuşmalarında, Trump’ın 2016 kampanyası sırasında yetişkin filmleri yıldızı Stormy Daniels’a yaptığı sus payı ödemesini örtbas etmesinin neden yasaları ihlal ettiğini açıkladı.

Savcı Matthew Colangelo, jüriye, "Bu dava dolandırıcılık komplosuyla ilgili. Sanık Donald Trump, 2016 başkanlık seçimlerinin bütünlüğünü bozmak için için suç oluşturan bir plan yaptı" dedi.

Colangelo, o dönemde Trump'ın kişisel avukatı olan Michael Cohen'e yapılan ödemelerin bir avukatlık sözleşmesi uyarınca yasal ücretler olarak etiketlenmesine rağmen, ortada bir avukatlık sözleşmesi ve yasal hizmet olmadığını söyledi.

Savcı, "Davalı, seçim arifesinde Stormy Daniels'a yaptığı yasadışı ödemeyi ona geri ödüyordu. Sanık bu iş kayıtlarında tahrifat yaptı çünkü kendisinin ve diğerlerinin suç teşkil eden davranışlarını gizlemek istedi" dedi.

Trump'ın avukatlarından Todd Blanche ise eski Başkan'ın herhangi bir suç işlemediğini söyledi.

Blanche, "Seçimleri etkilemeye çalışmanın yanlış hiçbir tarafı yok. Buna demokrasi denir. Bu fikre sanki bir suçmuş gibi uğursuz bir anlam yüklüyorlar" dedi.

Pazartesi sabahı Trump, sosyal medya üzerinden destekçilerine barışçı protesto çağrısında da bulundu. Trump'ın sosyal medya platformu Truth Social üzerinden yaptığı açıklamada, "Amerika'yı Seven Protestocuların ülkenin dört bir yanındaki adliyelerin önlerinde protesto yapmalarına izin verilmelidir" demesine rağmen Manhattan Ceza Mahkemesi önünde az sayıda Trump destekçisi olduğu gözlendi.

Donald Trump, mahkemeye gelmeden önce yaptığı sosyal medya paylaşımında, "Şu anda gitmekte olduğum Adliye Sarayı'nı çevreleyen Aşağı Manhattan tamamen KAPALI. BÜYÜK HAKSIZLIK!!!" ifadelerini kullanarak kendisine destek vermeye gelenlerin sayısının az olmasını sebebinin alınan sıkı güvenlik önlemleri olduğunu ima etti. Bina barikatlarla çevrili olmasına rağmen civardaki cadde ve sokaklar halka açık.

Lacivert takım elbise giyen ve mavi kravat takan Trump'ın ara ara avukatıyla konuştuğu görüldü. Kulaklık takan bir Gizli Servis ajanı, Trump'ın hemen arkasına oturdu.

Davaya bakan Yargıç Juan Merchan, duruşmanın başında, savcıların ifade vermesi halinde Trump'a, biri gayrimenkul varlıklarının değerini hileli bir şekilde yanlış gösterdiğine, diğeri de kendisini tecavüzle suçlayan yazar E. Jean Carroll'a iftira attığına hükmedilen iki dava hakkında soru sorabileceklerine karar verdi.

Yargıç Merchan ayrıca savcıların jüri üyelerine, Trump'ın kadınların cinsel organlarını ellemekle ilgili kaba yorumlar yaptığı 'Access Hollywood' TV programına ait bir kaydın dökümünü gösterebileceklerini, ancak jüri üyelerinin kaydı izlemelerine izin verilmeyeceğini söyledi.

Cumhuriyetçi Partili başkan adayı Trump, dört cezai kovuşturmayla karşı karşıya. Bu davanınsa, Trump’ın Demokrat Partili Başkan Joe Biden ile 5 Kasım'da karşı karşıya gelmesi beklenen seçimlerden önce görülecek tek davası olması bekleniyor.

Savcılar, Trump'ın eski avukatı Michael Cohen'in Daniels'a 10 yıl önce Trump'la yaşadığı iddia edilen cinsel ilişki hakkında sessiz kalması için 130 bin dolar ödemesinin, Trump'ın 2016 başkanlık seçimleri kampanyasının son günlerinde seçmenleri kandırdığını söylüyor.

Trump, Manhattan Bölge Savcısı Alvin Bragg tarafından hazırlanan iddianamede yer alan 34 ayrı suçlama karşısında suçsuz olduğunu beyan etmiş ve Daniels ile cinsel ilişki yaşadığı iddiasını reddetmişti.

Suçlamaların tamamı, Daniels’a yapılan ödemeyle ilgili olarak Trump’ın iş kayıtlarında tahrifat yaptığı iddialarını içeriyor.

Bu dava çok sayıda hukuk uzmanı tarafından Trump kovuşturmaları arasında en önemsiz olanı olarak görülüyor. Suçlu bulunması Trump'ın göreve gelmesini engellemeyecek olsa da başkan adaylığına zarar verebilir.

Reuters haber ajansı ile araştırma şirketi Ipsos’un anketine göre bağımsız seçmenlerin yarısı ve her dört Cumhuriyetçi’den biri, bir suçtan hüküm giymesi halinde Trump'a oy vermeyeceklerini söylüyor.

Ödemeler daha geniş kapsamlı bir planın parçası mı?

Savcılar, Daniels'a yapılan ödemenin Trump, Cohen ve magazin yayıncısı American Media'nın eski genel müdürü David Pecker tarafından, Kasım 2016 seçimlerinden önce Trump hakkında potansiyel olarak zarar verici bilgilere sahip kişilere ödeme yapmak üzere tasarlanan daha geniş bir planın parçası olduğunu söylüyor. Trump, 2016 başkanlık seçimlerinde Demokrat Partili rakibi Hillary Clinton'ı mağlup etmişti.

Savcılara göre Pecker, Ağustos 2015'te Trump ve Cohen ile yaptığı bir görüşmede, Trump hakkında olumsuz haberlere karşı kampanyanın "gözü ve kulağı" olarak hareket etmeyi kabul etmişti.

Bulvar gazetesi National Enquirer'ı yayınlayan American Media, 2018'de cezai kovuşturmadan kaçınmak için yaptığı anlaşmanın bir parçası olarak, eski Playboy dergisi modeli Karen McDougal'a 2006 ve 2007'de Trump'la aylar süren ilişkisi hakkındaki hikayesinin hakları için 150 bin dolar ödediğini kabul etti.

American Media, Trump'ın kampanyasıyla "uyum içinde" çalıştığını ve hiçbir zaman bir haber yayınlamadığını bildirdi.

Savcılara göre National Enquirer, Trump'ın evlilik dışı bir çocuk babası olduğu iddiasıyla ilgili bir haber satmak isteyen bir apartman görevlisine 30 bin dolar ödemek için benzer bir anlaşmaya vardı. İddianın doğru olmadığı anlaşılmıştı.

Ödemelerin kişisel olduğunu ve seçim yasasını ihlal etmediğini söyleyen Trump, McDougal ile olan ilişkisini de reddediyor.

New York'taki davada Trump, Daniels ödemesi için Cohen'e 2017'de yaptığı geri ödemeyi, emlak şirketinin muhasebe kayıtlarında yasal bir gider olarak kaydetmekle suçlanıyor.

Savcılar, Trump’ın bunu, Cohen'in yaptığı ödemenin o dönemde bireysel kampanya katkılarına ilişkin 2 bin 700 dolarlık sınırı aştığı gerçeğini gizlemek için yaptığını söylüyor.

McDougal ve apartman görevlisine yapılan ödemelerle ilgili tanık ifadeleri, savcıların Cohen'in Daniels'a yaptığı ödemenin, Trump'ın ortaya çıkmasını engellemeye çalıştığı ‘’daha geniş bir ödeme planının’’ parçası olduğunu ortaya koymalarına yardımcı olabilir.

Pecker'ın ifadesi ayrıca davanın ana tanığı olan Cohen'in ifadesinin doğrulanmasına da yardımcı olabilir.

Savcılar, Cohen'in bu plandaki rolü nedeniyle federal kampanya finansmanı suçlamalarından mahkum edilip hapse atıldığı için, güvenilirlik sorunlarıyla karşılaşabileceğini kabul ediyor.

20’den fazla tanıkla en az 6 hafta

Trump'ın savunma ekibine göre savcılar toplamda en az 20 tanık çağırmayı planlıyor. Duruşmanın altı ila sekiz hafta sürmesi bekleniyor.

Trump'ın hukuki sorunları şu ana kadar siyasi emellerine zarar vermedi, hatta Nisan 2023'te New York'taki iddianamenin açıklanmasının ardından Cumhuriyetçiler arasındaki onay oranı yükseldi. Anketler, 5 Kasım’daki başkanlık seçimi öncesinde Trump’ın Biden ile sıkı bir yarış içinde olduğuna işaret ediyor.

Trump, 2020 seçim yenilgisini tersine çevirme çabalarından ve 2021'de Beyaz Saray'dan ayrıldıktan sonra gizli belgeleri beraberinde götürmesinden kaynaklanan üç ceza davası ile daha karşı karşıya.

Trump bu davalarda suçsuz olduğunu savunuyor ve hepsini Biden'ın Demokrat Partili müttefiklerinin, kampanyasını baltalamak için gösterdiği geniş tabanlı bir çaba olarak tanımlıyor.

Sus payı davasına bakan Yargıç Juan Merchan, tanıkları, savcıları, yargıcı ve kızını eleştirmesinin ardından Trump'a sınırlı bir yayın ve basına konuşma yasağı getirmişti. Savcılar Merchan'a, Trump'ı bu yasağı ihlal ettiği için cezalandırması amacıyla baskı yapıyor.

Forum

STÜDYO VOA

Biden’dan barışçı protesto ve hukukun üstünlüğü vurgusu – 2 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG