Erişilebilirlik

Trump’ın 2020 seçim sonucuna müdahale davası yeniden mahkemede: Duruşma davanın nasıl ilerleyeceğini belirleyecek


ABD Bölge Yargıcı Tanya Chutkan, eski Başkan Trump'ın 2020 seçim sonucuna müdahale davasındaki sonraki adımlarla ilgili argümanları dinliyor.
ABD Bölge Yargıcı Tanya Chutkan, eski Başkan Trump'ın 2020 seçim sonucuna müdahale davasındaki sonraki adımlarla ilgili argümanları dinliyor.

ABD Bölge Yargıcı Tanya Chutkan, ABD Anayasa Mahkemesi'nin eski başkanların cezai suçlamalara karşı kapsamlı dokunulmazlık hakkına sahip olduğuna hükmetmesinin ardından yapılan ilk duruşmada, eski Başkan Donald Trump'ın 2020 seçim sonucuna müdahale davasında atılacak olası sonraki adımlarla ilgili argümanları dinliyor.

Savcılar ve savunma avukatları Cuma günü geç saatlerde önerilerini sunmuştu. Yargıç Tanya Chutkan, Trump'ı 6 Ocak 2021'de ABD Kongre Binası'ndaki isyan öncesinde 2020 seçim sonuçlarını geri çevirmek için komplo kurmakla suçlayan federal davaya başkanlık ediyor.

Duruşma başlarken Yargıç Chutkan, avukatları mahkeme salonunda görmeyeli neredeyse bir yıl olduğunu belirtti. Trump temyiz başvurusunu sürdürdüğü için dava geçtiğimiz Aralık ayından bu yana dondurulmuştu.

Trump’ın 2020 seçim sonucuna müdahale davası yeniden mahkemede
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:48 0:00

Savunma avukatı John Lauro, Yargıç Chutkan’a “Sizi görmediğimiz bir hayat neredeyse anlamsızdı” diye şaka yaptı. Chutkan da, “O zaman tadını çıkarın” dedi.

Trump duruşmaya katılmıyor. Yargıç Chutkan'ın Perşembe günü herhangi bir karara varıp varmayacağı net değil.

Özel yetkili savcı Jack Smith'in ekibi, Anayasa Mahkemesi kararına uymak amacıyla Cumhuriyetçi Parti başkan adayı Trump'a yönelik bazı iddiaları çıkararak geçen hafta yeni bir iddianame hazırlamıştı. Smith’in ekibi, yargıçların dokunulmazlıkla ilgili hükmünün davaya nasıl uygulanacağına ilişkin duruşunu ortaya koyan belgeyi sunmaya her an hazır olabileceğini söyledi.

Savunma avukatları, davanın düşürülmesi için Florida eyaletinde federal yargıç Aileen Cannon’ın özel yetkili savcı Smith'in atanmasının anayasaya aykırı olduğu yönündeki kararını da içeren çok sayıda dilekçe sunmayı planladıklarını kaydetti.

Her iki taraf da Kasım seçimlerinden önce, özellikle de yapılacak işlerin miktarı göz önüne alındığında, bir duruşma yapılmasını öngörmüyor. Yargıç Chutkan’ın görevi, Anayasa Mahkemesi'nin görüşü ışığında iddianamede yer alan eylemlerden hangilerinin davanın bir parçası olarak kalabileceğini belirlemek olacak.

ABD Anayasa Mahkemesi Temmuz ayında, eski ABD başkanlarının temel anayasal görevlerini yerine getirirken mutlak dokunulmazlıktan yararlandıklarına ve diğer tüm resmi eylemler için varsayımsal olarak kovuşturmadan muaf olduklarına hükmetmişti.

Özel yetkili savcı Smith'in ekibi bu karara geçen hafta revize edilmiş bir iddianame ile yanıt verdi. Bu iddianamede Trump'ın iktidarda kalmak için Adalet Bakanlığı'nın kolluk güçlerini kullanma çabalarına yapılan atıflar çıkarıldı. Bu, Anayasa Mahkemesi'nin Trump'ın dokunulmaz olduğuna hükmettiği bir alan.

Bu dava, Trump'a karşı yürütülen iki federal kovuşturmadan biri. Trump’ın Florida’nın Palm Beach kentindeki Mar-a-Lago malikanesinde gizli belgeleri yasadışı olarak saklamakla suçlandığı bir diğer dava ise Temmuz ayında ABD Bölge Yargıcı Aileen Cannon tarafından reddedilmişti. Yargıç, Smith'in özel danışman olarak atanmasının hukuka aykırı olduğunu kaydetmişti.

Smith'in ekibi bu karara itiraz etti. Trump'ın avukatları Chutkan'dan seçim davasını da aynı gerekçelerle reddetmesini talep edeceklerini kaydediyor.

Forum

STÜDYO VOA

Trump’a ikinci suikast girişimi – 16 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG