Erişilebilirlik

TFF’nin yeni başkanı Hacıosmanoğlu: “Ben kazanmadım Türk futbolu kazandı”


TFF
TFF

Trabzonspor’un eski başkanı İbrahim Hacıosmanoğlu, Türkiye Futbol Federasyonu’nun (TFF) 37. başkanı oldu.

Ankara’da Perşembe günü düzenlenen Olağanüstü Genel Kurul’da rakibi mevcut başkan Mehmet Büyükekşi’den 5 oy fazla alan Hacıosmanoğlu, 134 oyla başkan seçildi.

324 delegenin 50’si genel kurulda oy kullanamazken 11 delege boş oy kullandı.

TFF’nin yeni başkanı seçim sonrası yaptığı ilk açıklamada, Türk futbolunun sorunlarını tüm paydaşlarla konuşarak çözüm arayacakları mesajını verdi.

İbrahim Hacıosmanoğlu, “Anadolu’dan büyük teveccüh gördük. Futbolun adil ve adaletli yönetilmesine inandığımız için yola çıktık. Ben kazanmadım, Türk futbolu kazandı. Biz ilk önce kardeşliği yayacağız, hiçbir şeyi oldu bittiye getirmeyeceğiz. Amatör kulüpler ve tüm lig temsilcileriyle oturacağız. Kendi sorunlarını masaya koyacağız. Futbolun sorunlarını futbolun aileleriyle çözeceğiz” dedi.

Geçen yaz 3 yıllığına seçilen Büyükekşi yönetimi neden yeniden seçime gitmek zorunda kaldı?

2022 yılında olağanüstü genel kurulda başkanlığa seçilen Mehmet Büyükekşi, 2023 yılında da tek aday olarak girdiği olağan genel kurulda 325 delegeden 169’unun oyunu alarak üç yıllığına başkan seçilmişti.

Ancak geçtiğimiz sezon Süper Lig’de meydana gelen hakem hataları, FIFA hakemi Umut Meler’in Ankaragücü Başkanı Faruk Koca tarafından yumruklanması, Süper Kupa’nın Cumhuriyet’in yüzüncü yılında Suudi Arabistan’da oynatılmak istenmesi, maç öncesi Fenerbahçe ve Galatasaray’ın Atatürk tişörtüyle çıkmak istemesine Suudi Arabistan otoritesinin izin vermemesi sonucu maçın ertelenmesi gibi olaylar Büyükekşi ile birçok kulübün arasını açtı.

Fenerbahçe ve Beşiktaş’ın başını çektiği olağanüstü genel kurul talebine Sivasspor, Adana Demirspor, Kasımpaşa, Karagümrük, İstanbulspor gibi kulüpler de destek verince Nisan ayı başında olağanüstü seçim için gereken 129 imza toplandı.

Ancak 8 Nisan’da Büyükekşi yönetimi, olağanüstü genel kurulun 18 Temmuz’da gerçekleşmesi kararını alarak seçimin Avrupa Şampiyonası öncesinde yapılması talebini engellemiş oldu.

Seçim öncesi büyük kriz: Servet Yardımcı siyasetin talebiyle mi adaylıktan çekildi?

Seçimden on gün öncesine kadar olağanüstü genel kurulun en güçlü adayı UEFA İcra Kurulu üyesi Servet Yardımcı’ydı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kardeşi Mustafa Erdoğan’la yakın dostluğu bilinen Rizeli armatöre Fenerbahçe ve Beşiktaş kulüpleriyle birlikte hareket eden İstanbulspor, Karagümrük ve Kasımpaşa gibi kulüpler de destek veriyordu.

Yardımcı, Cemil Kazancı ve Ekrem Cengiz gibi iktidara yakın işadamlarından da güçlü destek alıyordu.

Ancak A Milli Takım’ın Almanya’nın başkenti Berlin’de oynadığı maçı izledikten sonra uçakta gazetecilere açıklama yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Yani oturtacaksan bir yapıyı, kalıcılığı çok önemli. Yönetim kadrolarını kalıcı kılmak suretiyle atılacak adımlardan ben netice alınabileceğine inanıyorum. Yoksa durmadan değiştir, tekrar getir. Bugüne kadar öyle olmadı mı? Hep değişti. Teknik kadrolar öyle değişti. Federasyon da aynı şeyleri yaşadı. Öyle olmaz” dedi.

Erdoğan’ın “başarı için devamlılık” mesajı vererek dolaylı bir şekilde de olsa Büyükekşi yönetiminden yana olduğunu ortaya koydu.

Cumhurbaşkanı’nın bu sözlerinden üç gün sonra adaylığını ilan eden Servet Yardımcı, bir gün sonra 11 Temmuz’da “İftiralarla dolu kirli bir operasyona maruz kaldım” diyerek adaylıktan çekildiğini duyurdu.

TFF Başkan Adayı iken Servet Yardımcı’nın adaylıktan çekildiği gün erken saatlerde Yardımcı lehine adaylıktan feragat eden Tolga Gani Zengin VOA Türkçe’ye, “O gece ne olduysa çekilme kararı almış. Türk futbolunda siyasetin etkisi hep vardı. Ama son 20 yılda bu etki epeyce arttı. Delegelerin birçoğu işadamı. Kulüpleri de işadamları yönetiyor, belediyeler de kulüp yönetimlerinde etkili. Dolayısıyla futbol siyaseti genel siyasetin etkisine çok açık. Hatta çok net bir şekilde şunu söyleyebilirim; Türk futbolu siyasetin iki dudağı arasında” diyerek Yardımcı’nın bu kararı almasında siyasetin etkili olduğunu vurguladı.

3 Temmuz’un rakip aktörleri Hacıosmanoğlu ve Otkaymaz güçlerini birleştirip seçimi kazandı

Bu gelişme sonrası Yardımcı’yı destekleyen Sivasspor Başkanı Mecnun Otyakmaz, adaylardan İbrahim Hacıosmanoğlu ile biraraya geldi. İki futbol adamı daha sonra tarihe “şike kumpası” olarak geçen 3 Temmuz sürecinde karşı karşıya gelmişti.

Hacıosmanoğlu, Fenerbahçe’nin Sivasspor ile şike yaptığını öne sürerken “şike yapmadığıma dair namusumu ortaya koydum” diyen Otyakmaz, o dönem Trabzonspor’dan kendilerine teşvik primi teklifi geldiğini söylemişti.

Hacıosmanoğlu’nun başkanvekilliği görevini kabul eden Otyakmaz, özellikle Anadolu kulüplerini eski Trabzonspor Başkanı’na destek vermeye ikna etti.

Seçim sonrası kısa bir açıklama yapan Sivasspor Başkanı, “Geçmişte nahoş olaylar oldu, tartışmalar oldu ama çok büyük bir gönülle bana geldi ve geçmişte yaşananların geride kalması gerektiğini söyledi. Ülkemizin kutuplaştığını ve futbolda da bunun olduğunu artık bunların olmaması gerektiğini, birlik-beraberliğin ön plana çıkması gerektiğini söyledi ve bana elini uzattı. Ben de bu eli çok değerli bulduğum için havada bırakmadım” sözleriyle işbirliğinin nasıl kurulduğunu ortaya koydu.

Seçim günü ne oldu?

Fenerbahçe Başkanı Ali Koç’un TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi’ye sert eleştirileri olağanüstü genel kurula damgasını vurdu.

Koç, “Pek çok kesim tarafından yüz yıllık futbol tarihimizin en kötü TFF Başkanı olarak gösterilen, hiçbir sezonda görülmemiş skandalları bir sezonda yaşatan, Fenerbahçe ve Beşiktaş stadyumlarına gelemeyen, gittiği pek çok yerde yuhalanan bir başkan olmanıza rağmen bugün karşımıza başkan adayı olarak çıkmanız olağanüstü bir başarıdır, tebrik ederim. Sayın Büyükekşi, seçildiğiniz takdirde bu şekilde seçilmeniz vicdanınızı hiç rahatsız etmiyor mu? Onurlu, haysiyetli, şerefli olan kimse bu şekilde aday olmaz. Bu ısrarın sebebini anlamakta zorlanıyorum” dedi.

Büyükekşi’nin itiraz etmesi Divan Kurulu Başkanı ve AK Parti Konya Milletvekili Mehmet Baykan’ın uyarısı üzerine Koç hakaret içeren sözlerini geri çekti.

“Sizlerin bizlerin iradesi gasp edilmiştir”

Koç’un eleştirileri Büyükekşi ile sınırlı kalmadı.

Fenerbahçe Başkanı, “Fenerbahçe olarak bugün burada yapılacak olan seçim bizim için yok hükmündedir. Yaşananlar son derece anti demokratiktir. Çünkü milyonlarca futbolseveri temsil eden delegelerin, sizlerin, bizlerin bu iradesi gasp edilmiştir. Türkiye'yi UEFA'da temsil eden Servet Yardımcı, kendisine yapılan baskılara boyun eğerek geri çekildiğini açıklamıştır. Soruyorum Yardımcı'ya, ‘malum kirli yapı’ derken neyi kastetmektedir? Esas garip olan ise, bu iddialar sonrasında Türkiye Cumhuriyeti'nin hiçbir yargı görevlisinin harekete geçmemesi, futbol ailesinin ses çıkarmamasıdır” diye konuştu.

Forum

STÜDYO VOA

ABD’den Batı Şeria’da vurulan Ayşenur Ezgi Eygi için taziye açıklaması – 6 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG