Erişilebilirlik

Siyasi yasakla karşı karşıya olan İmamoğlu’nun “İstinaf ceza versin, erken seçim gelir” sözlerine Adalet Bakanı’ndan tepki


İstinaf mahkemesinin hakkındaki “siyasi yasak” kararını değerlendirmemesine tepki gösteren İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, “İstinaf ceza versin, iktidar Yargıtay karar gününü göremez, erken seçim gelir” dedi.
İstinaf mahkemesinin hakkındaki “siyasi yasak” kararını değerlendirmemesine tepki gösteren İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, “İstinaf ceza versin, iktidar Yargıtay karar gününü göremez, erken seçim gelir” dedi.

Gelecek cumhurbaşkanlığı seçiminde muhalefetin adayı ya da adaylarından biri olmasına kesin gözüyle bakılan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, yerel mahkemenin kendisi hakkında verdiği karara bakan istinaf mahkemesinin bir sonuca varmasını istedi.

İmamoğlu, 2019’da İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimini tekrarlama kararı veren Yüksek Seçim Kurulu üyelerine “ahmak” dediği iddiasıyla açılan davada, 2 yıl 7 ay 15 gün hapis cezasına çarptırılmıştı.

İstanbul 7. Asliye Ceza Mahkemesi’nin 14 Aralık 2022 tarihinde verdiği mahkumiyet kararı istinaf mahkemesi tarafından onanırsa, dosya Yargıtay’a intikal edecek.

Yargıtay’ın ilgili dairesi de onama yönünde karar verirse İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı “siyasi yasak” ile karşı karşıya kalacak.

İmamoğlu’nun ilk derece mahkemedeki yargılaması 13 ay sürmüştü. İstinaf mahkemesi olarak bilinen İstanbul Bölge İdare Mahkemesi aradan geçen 21 aya rağmen İmamoğlu’nun davasında henüz kararını vermedi.

İmamoğlu: “Bu millet ayağa kalkar”

Dün akşam Sözcü TV’de Uğur Dündar’ın sorularını yanıtlayan İmamoğlu, “ahmak” demenin suç olmadığını belirtti. İmamoğlu, bu ifadeyle o dönemin Yüksek Seçim Kurulu üyelerini değil dönemin İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nu hedef aldığının bilirkişi raporuyla ortaya konduğunu söyledi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı, “Bu ülkenin adalet sistemine güvenmek istiyorum. İstinaf hakkımda ceza versin, iktidar Yargıtay karar gününü göremez. Bu millet ayağa kalkar. Hodri meydan. Bu millet size Yargıtay kararı verene kadar, o süreyi göstermez, evinize yollar. Onun da yöntemi belli. İktidar bu işin mesulüdür. Erken seçim gelir” dedi.

Adalet Bakanı: “Parmak sallayarak yargı mensuplarını etkileyemezsiniz”

Ekrem İmamoğlu’nun yargı kararının gecikmesini eleştirirken sarf ettiği sözlere bugün Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’tan sert tepki geldi.

Adalet Bakanı, “Yargımız başta Anayasa, kanunlar ve ilgili mevzuatlar çerçevesinde karar verir. İlk derece mahkemesinin kararını beğenmediğiniz zaman istinafa gidersiniz. Savunmanızı verirsiniz, avukatınız ya da kendiniz savunmanızı yaparsınız. Yine kararı beğenmezseniz temyizi var. Dolayısıyla yargı süreçleri devam ederken kabadayı şekilde, yargıya tehdit ederek parmakları kaldırarak ‘kaos çıkar, herkes ayaklanır’ şekilde ifadeler kullanmak hiçbir makam sahibine yakışmaz. TV programları veya sosyal medyadan parmak sallayarak yargı mensuplarını etkileyemezsiniz” dedi.

CHP’li Gökçen: “Hiç kimse siyaseti yargı yoluyla dizayn etmeye kalkışmasın”

Adalet Bakanı’nın İmamoğlu’na yönelik sözlerine CHP’den ilk tepki Genel Başkan Yardımcısı Gökçe Gökçen’den geldi.

X hesabından açıklamalarda bulunan Gökçen, yargının talimatla karar verdiğini iddia etti. Gökçen, Adalet Bakanı’na cezaevinde bulunan Hatay milletvekili Can Atalay hakkındaki Anayasa Mahkemesi kararını uygulama çağrısında bulundu.

CHP Genel Başkan Yardımcısı, “Sallanan bir parmak vardır, o da talimatla iş yapan sözde yargıya, tüm tanık ve delillere rağmen halkın önemli bir temsilcisini halktan uzaklaştırmaya kalkanlara aittir. Tehdit vardır, o da siyasallaşmış yargının demokrasiye tehdididir. Adalet Bakanı önce Anayasa Mahkemesi kararlarını uygulamakla işe başlasın. Hiç kimse de siyaseti yargı yoluyla dizayn etmeye kalkışmasın” ifadelerini kullandı.

Forum

STÜDYO VOA

Trump’a ikinci suikast girişimi – 16 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG