Erişilebilirlik

Saadet Partisi olağanüstü kongresini iptal etti: “Neden çoklu genel başkan adaylığı”


Ekim ayı sonunda veya Kasım ayı başında genel başkan seçimli “Saadet Partisi 9. Olağan Kongresi” yapılacak.
Ekim ayı sonunda veya Kasım ayı başında genel başkan seçimli “Saadet Partisi 9. Olağan Kongresi” yapılacak.

Saadet Partisi, 30 Haziran Pazar günü yapılacağı açıklanan 3. Olağanüstü Kongresi'ni iptal etti. İptal nedeninin genel başkanlık için parti içindeki çoklu yarışı ve kongre sonrasında olası anlaşmazlıkları önlemek olduğu belirtiliyor.

Saadet Partisi’nden bugün yapılan yazılı açıklamada, “Saadet Partisi olarak 30 Haziran 2024 tarihinde gerçekleştirecek olduğumuz 3. Olağanüstü Büyük Kongremizin görülen lüzum üzerine olağan kongre tarihinde yapılması uygun görülmüştür” denildi.

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu Pazar günü yapılması planlanan olağanüstü kongreyi iptal etti.
Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu Pazar günü yapılması planlanan olağanüstü kongreyi iptal etti.

Bu durumda Ekim ayı sonunda veya Kasım ayı başında genel başkan seçimli “Saadet Partisi 9. Olağan Kongresi” yapılacak.

Temel Karamollaoğlu, sağlık sorunları yaşamasına ve bu nedenle olağanüstü kongre yapılmasını talep etmesine rağmen, olağan kongre tarihine kadar genel başkanlık görevini yürütme kararı aldı.

Parti içinde “tek aday, tek listede birleşme” sağlanamadı

Partide çoklu aday yarışı olmaması için olağanüstü kongreyi iptal kararı alındığı öğrenildi. VOA Türkçe’nin edindiği bilgilere göre; 24 Haziran Pazartesi günü genel merkezde genel başkanlık adaylığını açıklayan Birol Aydın ve onu destekleyen parti yöneticilerini “tek aday ve tek listede birleştirme” yönündeki ikna çabaları sonuçsuz kaldı. Karamollaoğlu’nun da, Pazartesi sabahı adaylık açıklaması öncesinde görüştüğü Aydın’la yeniden görüştüğü ancak bu görüşmeden sonuç elde edilemediği kaydedildi.

Saadet Partisi’nin Temmuz 2001’de kuruluşundan bugüne ilk kez “kongre iptali” kararı aldığı da paylaşıldı. Bu kararı bizzat Karamollaoğlu’nun aldığı ve normalde 30 Haziran Pazar günü yapılması planlanan olağanüstü kongrede çoklu genel başkanlık yarışı yaşanacak olmasından rahatsızlık duyduğu dile getirildi.

Karamollaoğlu, parti kurucusu ve Milli Görüş çizgisinde Necmettin Erbakan’ın yol arkadaşı olarak tanınan Recai Kutan’la birlikte destek verdiği Kayseri Milletvekili Mahmut Arıkan’a parti içinde de tam destek verilmesini istedi. Ancak son üç gündür kamuoyuna yansıyan şekilde olağanüstü kongrede yaşanacak rekabet görüntüsüyle parti birliğine zarar verileceğinden endişe duyduğu öğrenildi.

Genel Başkan aday adayı Aydın: “Benim durumumda, görüşlerimizde değişiklik yok”

İstanbul Milletvekili ve adaylığını açıklayana kadar parti sözcüsü görevindeki Birol Aydın ise, kongre iptalinin ardından kararı VOA Türkçe’ye değerlendirdi.

Aydın VOA Türkçe’nin “Parti yönetimince adaylıktan vazgeçmeniz için sizi ikna çabası olduğu aktarıldı. Ancak ikna olmadığınız söylendi. Ne dersiniz?” sorusuna karşılık, “Bu konuda çok detaylı hususları da söylememiz mümkün ama benim durumumda karar değişikliği olmadığını söyleyebilirim” yanıtını verdi.

Olağanüstü kongreyi iptal etme kararı alınmasına ilişkin ilaveten yorum yapmayacağını söyleyen Aydın, olağan kongre takvimini dikkate alarak süreçte yeni değerlendirmeler yapabileceğini işaret etti.

Aydın yine VOA Türkçe’nin “Olağan kongrede aday olacaksınız, doğru mu anlıyoruz?” sorusu üzerine ise “Olağan kongre takvimi açısından da görüşlerimizde değişiklik söz konusu değil” yanıtını verdi.

"Yeniden değerlendirme yapılacak"

Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı (Seçim İşleri Başkanı) Fatih Aydın ise, VOA Türkçe’ye açıklamasında, gelecek dört ayda parti içinde istişarelere devam edileceğini ve olağan kongre için yeniden değerlendirme yapılacağını söyledi.

Birol Aydın'ın adaylık açıklamasında yanında olan isimlerden birisi olan Aydın, "Kasım ayında yapılması planlanan olağan kongreye kadar Genel Başkanımız Karamollaoğlu yeniden görüşmeler yürütecektir. Bu dönemde biz kendimizi, taleplerimizi, duruşumuzu daha iyi anlatma fırsatı bulacağız diye düşünüyoruz. Önümüzdeki dört aylık süreçte parti teşkilatlarımız da görüşlerini ve taleplerini Genel Başkanımıza ve bizlere aktaracaktır. Bu süreçte durumu yeniden değerlendirme olanağı olacaktır" dedi.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

Forum

STÜDYO VOA

Biden mı Trump mı? - 28 Haziran
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG