Erişilebilirlik

Rus savaş gemileri neden Küba’da?


ABD ve Avrupalı müttefiklerin Rus işgali altındaki Ukrayna’ya desteği arttırdığı bir sırada, Rus savaş gemileri Karayipler’de planlanan tatbikat için Küba’da. Rus donanmasının önceki dönemlerde de Küba’ya geldiğini hatırlatan Biden yönetimi yetkilileri, tatbikatların ABD’ye doğrudan tehdit olmadığını söylemekle birlikte gemilerin dikkatli şekilde izlendiğini söylüyor.

Fırkateyn, nükleer denizaltı, petrol tankeri ve kurtarma gemisinden oluşan filo Karayipler’de yapılması planlanan tatbikat öncesinde Havana Körfezi’ne geçti. Rusya’nın Amiral Gorşkov fırkateyni, Küba’da top atışıyla selamlandı; Kübalılar yanaşan gemileri fotoğrafladı.

Rus savaş gemileri neden Küba’da?
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:41 0:00

Rusya ve Küba Soğuk Savaş dönemi müttefiki

Küba, ABD’nin Florida eyaletinin en güney ucundan 160 kilometre uzaklıkta. Rusya ve Küba Soğuk Savaş dönemi müttefikleri.

O dönem Sovyetler Birliği’nin önemli bir müttefiki olan Küba, 1962 Küba Füze Krizi sırasında kısa bir süreliğine nükleer füzelere evsahipliği yapmıştı.

Rus filosunun Küba’ya gelmesi, Başkan Joe Biden’ın Ukrayna’ya Rus saldırısı altındaki Harkiv yakınlarında Amerikan silahlarını kullanma izni vermesinin ardına rastladı.


Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin, Biden yönetiminin bu adımının ardından, Rus ordusunun başka bölgelerde asimetrik adımlar atabileceği tehdidinde bulunmuştu.

Küba’nın 2013 ile 2020 arasında her yıl Rus gemilerine evsahipliği yaptığını belirten Amerikalı yetkililer, bu gemilerin yaz boyunca bölgede kalmasını ve Rusya’nın Latin Amerika’daki diğer müttefiki Venezuela’ya da uğramasını bekliyor.

“Gemilerin nükleer silah taşımadığı değerlendiriliyor”

Rus filosunda nükleer enerjiyle çalışan denizaltı olsa da Biden yönetiminden üst düzey bir yetkiliye göre Amerikan istihbaratı hiçbir geminin nükleer silah taşımadığını değerlendiriyor.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan da Rus donanmasının önceki dönemlerde Küba’ya geldiğini söyledi; “yakından ve dikkatli şekilde izlediğimiz bir şey” dedi.

Amerika Dışişleri Bakanlığı’ndan bir sözcü, Rus gemilerinin Küba’ya uğramasının rutin bir donanma ziyareti olduğunu söylemekle birlikte, Washington’un Ukrayna’ya desteği ve NATO müttefiklerine destek amaçlı tatbikat faaliyetleri sebebiyle, Rusya’nın askeri tatbikatlarının arttığına da dikkat çekti.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Çarşamba günü Kübalı mevkidaşı Bruno Rodrigues’i Moskova’da ağırlamıştı.

Görüşmeden sonra gazetecilere açıklama yapan Lavrov, Ukrayna’ya ilişkin duruşları sebebiyle Kübalı yetkililere teşekkür etmişti.

ABD gemileri takip ediyor

Rusya’nın askeri ve savunma doktrini, Latin Amerika ve Karayipler’i Washington’a karşı denge politikası kapsamında önemli bölgeler olarak görüyor.

ABD donanmasına ait USS Tuxton, USS Donald Cook gemilerinin yanısıra, kıyı emniyeti gemileri ve keşif uçakları, Rusya’nın Atlas Okyanusu ve Karayipler’deki askeri tatbikatlarını ve Rus gemilerinin faaliyetlerini yakından takip ediyor.

Forum

STÜDYO VOA

Amerikalı savcıdan Cihantimur için “kaçma riski” açıklaması – 26 Haziran
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG