Erişilebilirlik

Macron’un “iç savaş” açıklaması tepki çekti


Fransa Cumhurbaşkanı Macron, radikal partilerin seçimde zafer kazanmasının "ülkede iç savaşa yol açacağını" söyledi.
Fransa Cumhurbaşkanı Macron, radikal partilerin seçimde zafer kazanmasının "ülkede iç savaşa yol açacağını" söyledi.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, 30 Haziran seçimleri öncesi anketlerde birinci ve ikinci sırada yer alan aşırı sağ parti Ulusal Bütünleşme (RN) ile sol blok içindeki radikal sol parti Boyun Eğmeyen Fransa’yı (LFI) hedef göstererek, bu partilerin zafer kazanmasının “ülkede iç savaşa yol açacağını” iddia etti.

“Generation Do It Yourself” adlı podcast programına uzun bir röportaj veren Macron, sol ve aşırı sağı aynı kefeye koyarak, her ikisini de tehlikeli kamplar olarak niteledi.

Macron’un “iç savaş” açıklaması tepki çekti
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:00 0:00

Macron, “Bu partilerin programına bakın. Ülkeyi patlamaya, iç savaşa götürecek programlar. Aşırı sağın yüksek oy alması güvenlik sorunlarıyla ilgili. Ama aşırı sağın bu soruna çözümü, insanları bir dine ya da kökene yönlendirmekten ibaret. Böylece bölüyor ve iç savaşa itiyor” dedi.

Emmanuel Macron, parlamento seçimleri için dört sol partinin oluşturduğu Yeni Halk Cephesi'nin ana gücü LFI'nin, kendi gözünde “bir tür cemaatçiliği” savunduğunu da öne sürerek, “Boyun Eğmeyen Fransa da seçimlerde oy alma hedefli bir tür cemaatçi siyaset izliyor. Ama bunun arkasında da iç savaş var, çünkü her şeyden önce insanları yalnızca din veya cemaatlere ait olma özelliklerine yönlendiriyor” diye konuştu.

RN Genel Başkanı Bardella: “Bir cumhurbaşkanı bunları söylememeli”

Macron’a ilk tepki sandıktan büyük zaferle çıkmayı ve Başbakan olmayı hedefleyen aşırı sağ RN Genel Başkanı Jordan Bardella’dan geldi. Bardella, M6 Televizyonu’nda dün akşam katıldığı bir programda, konuya ilişkin sorulan soruya, “Fransızları korkutan onlar. Bu sözleri kınıyorum. Bir cumhurbaşkanı bunu söylememeli. Ben tüm Fransız halkının, özellikle de devletin kendilerini terk ettiğini düşünenlerin, başka siyasi görüşlerden gelen ve bana oy vermeyen Fransızlar’ın başbakanı olmak istiyorum” dedi.

Eleştirilerin hedefindeki radikal sol lider Jean Luc Melenchon da kamu televizyonu France 2’de yaptığı açıklamada, Macron'u konuşmadan önce “dilini ağzında yedi kez çevirmeye” davet etti. Melenchon, Fransa’nın eski sömürgesi Yeni Kaledonya’da, ayrılıkçıların lideri Christian Tien’in göz altına alınması nedeniyle yeniden isyan çıktığını hatırlatarak, “Asıl iç savaşı o çıkarıyor. Yeni Kaledonya’da iç savaş var ve bunu başlatan da kendisidir” dedi.

Parti Genel Sekreteri Faure: “Affedilemez”

Sol birlik içinde yer alan sosyalist Parti Genel Sekreteri Olivier Faure, sosyal medya hesabından, “Affedilemez. Ekolojik ve sosyal bir cumhuriyeti savunmak isteyen halk cephesiyle, Vichy'nin bile cesaret edemediği toprak hakları gibi temel ilkelerimize dönmek isteyen aşırı sağı aynı kefeye koymak ayıptır” mesajını paylaştı.

Komünist Parti Genel Başkanı Fabien Roussel de, X hesabından paylaştığı mesajında, “Kaos kendisidir. Maaşların yükseltilmesi ve kamu hizmetinin güçlenmesinin nasıl sivil savaşa yol açacağını halka anlatması için kendisine bol şans diliyorum” dedi.

Merkez sağ da sert eleştirdi

Merkez sağ Cumhuiyetçiler’de (LR) Macron’u “halkı korkutarak oy toplamaya çalışmakla” suçladı. LR mensubu eski Bakan Xavier Bertrand, France 2'de yaptığı açıklamada, “Böyle konuşulmaz, bu tür şeyler böyle söylenemez. Fransızlar’ı bu şekilde korkutmak, ülkede var olan öfkeyi değiştirmez. Bu durumdan Cumhurbaşkanı’nın kendisi sorumludur” dedi.

LR’in aşırı sağ ile ittifak yaptığı için üyelikten atılan ancak halen genel başkan olarak kalan lideri Eric Ciotti de, BFMTV’de yaptığı açıklamada, Macron’u kınayarak, “Cumhurbaşkanının hiç sorumlu olmayan bir şekilde korku stratejisi” uyguladığını belirtti.

Macron’un sözleri kendi siyasi kanadında da eleştirilere yol açtı. RMC TV’ye isim vermeden konuşan bir milletvekili, “Tek adamlık yapıyor, siyasi pusulamızı kaybediyoruz” görüşünü dile getirdi. Fransa 5 TV’de konuşan Başbakan Gabriel Attal da, Emmanuel Macron'un kullandığı “iç savaş” terimini kullanmadı ancak RN ve LFI'yi “nefreti körüklemekle ve ülkenin bir bölümünü diğerleriyle karşı karşıya getirmekle” suçladı. Attal, “Muhtemelen aşırılıkların ve aşırı sağın zaferi, dürtüleri serbest bırakabilir ve şiddete yol açabilir” diye ekledi.

Macron anketlerde yine üçüncü sırada

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Avrupa Parlamentosu seçimlerinde iktidarın büyük yenilgiye uğraması ve aşırı sağın sandıktan zaferle çıkmasının ardından Meclis’i feshederek, ülkeyi 30 Haziran 7 Temmuz tarihlerinde erken seçime götürme kararı almıştı.

Ancak son yapılan anketler, Macron’un “iç savaş çıkarabileceklerini” söylediği aşırı sağ parti RN’nin, oylarını yüzde 36 seviyesine çıkardığını gösteriyor.

Ülkenin dört büyük sol partisi Sosyalist Parti (PS), Yeşiller, Fransız Komünist Partisi (PCF) ve Macron’un hedefindeki radikal sol parti Boyun Eğmeyen Fransa’nın (LFI) birleştiği Yeni Halk Cephesi’nin (NFP) oyları da yüzde 30’a ulaşıyor.

Macron’un partisi ve onu destekleyen merkez koalisyonu “Ensemble/Birlikte” hareketi ise yüzde 20 civarında oy alıyor.
Fransızlar genel seçimlerin ilk turu için bu hafta sonu sandığa gidiyor.

Forum

STÜDYO VOA

Biden ve Trump yeniden karşı karşıya – 27 Haziran
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:57 0:00
XS
SM
MD
LG