Erişilebilirlik

Lübnan Hizbullahı’nın lideri Nasrallah, İsrail ve Güney Kıbrıs’ı tehdit etti


Hasan Nasrallah, Çarşamba günü yaptığı açıklamada daha geniş çaplı bir savaş durumunda İsrail’de, "füzelerimizden ve insansız hava araçlarımızdan dolayı, güvenli hiçbir yer kalmaz" dedi.
Hasan Nasrallah, Çarşamba günü yaptığı açıklamada daha geniş çaplı bir savaş durumunda İsrail’de, "füzelerimizden ve insansız hava araçlarımızdan dolayı, güvenli hiçbir yer kalmaz" dedi.

Lübnan'daki Hizbullah örgütünün lideri Hasan Nasrallah, Çarşamba günü yaptığı açıklamada, iki düşman arasında tam kapsamlı bir savaş çıkması halinde İsrail'i, hiçbir yerin güvende olmayacağı konusunda uyardı. Nasrallah, ilk kez AB üyesi Güney Kıbrıs'ı ve Akdeniz'in diğer bölgelerini tehdit etti.

Hizbullah, Gazze savaşına paralel olarak sekiz aydan uzun süredir İsrail’le karşılıklı ateş halinde.

Hasan Nasrallah, Çarşamba günü yaptığı açıklamada daha geniş çaplı bir savaş durumunda İsrail’de, "füzelerimizden ve insansız hava araçlarımızdan dolayı, güvenli hiçbir yer kalmaz" dedi. Hasrallah, örgütün hassas saldırılarda hedef alabileceği "bir hedef kitlesine" sahip olduğunu söyledi.

Nasrallah, "İsrail Akdeniz'de de kendisini bekleyenin çok büyük olduğunu biliyor. Bu büyüklükte bir savaş karşısında artık bizi karada, havada ve denizde beklemesi gerektiğini biliyor" diye ekledi.

İsrail’den saldırı için hazır olduğu mesajı hafta başında geldi

İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz Salı günü Hizbullah'la topyekün bir savaş kararının yakında alınacağı uyarısında bulunmuş ve İsrail ordusu da "Lübnan'a saldırı için operasyonel planların onaylandığını ve doğrulandığını" açıklamıştı.

Nasrallah ayrıca Lübnan'a en yakın AB üyesi ülke olan ve samimi ilişkilere sahip olduğu Güney Kıbrıs'ı da tehdit etti, İsrail'in havaalanlarını ve üslerini askeri tatbikatlar için kullanmasına izin vermekle suçladı.

Nasrallah, "Kıbrıs hükümeti, İsrail’in Lübnan'ı hedef alması için Kıbrıs havaalanlarını ve üslerini açmasının, Kıbrıs hükümetinin savaşın bir parçası haline gelmesi anlamı taşıdığı ve direnişin (Hizbullah) savaşın bir parçası olarak bununla başa çıkacağı konusunda uyarılmalıdır" dedi.

Güney Kıbrıs Cumhuriyeti taraf olduğu iddialarını reddediyor

Güney Kıbrıs Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Nikos Hristodulidis, ülkesinin herhangi bir çatışmada taraf tuttuğu yönündeki iddiaları reddetti. "Kıbrıs sorunun bir parçası değil, çözümün bir parçasıdır. Bu rol, örneğin, sadece Arap dünyası tarafından değil, uluslararası toplum tarafından da kabul edilen insani yardım koridoru aracılığıyla açıkça görülmektedir" diyen Nikos Hristodulidis, Kıbrıs'tan Gazze'ye yapılan yardım sevkiyatlarına atıfta bulundu.

Güney Kıbrıs'ın İsrail ordusuna herhangi bir kara veya üs tesisi sunduğu bilgisi yok. Ancak geçmişte İsrail'in geniş hava sahasını ara sıra hava tatbikatları yapmak için kullanmasına izin verdiği, ancak bunun çatışma dönemlerini kapsamadığı biliniyor.

Güney Kıbrıs'taki İngiliz askeri üsleri, İngiltere tarafından geçmişte Suriye'deki ve daha yakın zamanda Yemen'deki operasyonlar için kullanılmıştı. 1960 yılına kadar bir koloni olan Kıbrıs'ta iki İngiliz üssü var.

Nasrallah daha geniş çaplı bir savaş durumunda örgütün, "kuralsız" ve "sınırsız" savaşacağını söyledi. Nasrallah bu konuşmayı geçen hafta bir İsrail saldırısında öldürülen bir komutanı için düzenlenen anma etkinliğinde yaptı. Komutanın, İsrail ile mevcut çatışmada şimdiye kadar öldürülen en üst düzey Hizbullah yetkilisi olduğu bildirildi.

Hizbullah buna misilleme olarak İsrail'e en büyük insansız hava aracı ve roket saldırılarını gerçekleştirdi.

BM yetkilileri, tırmanıştan duyduğu endişeyi dile getirdi ve ABD elçisi Amos Hochstein, her iki tarafı da tam kapsamlı bir çatışmaya girmemeye teşvik etmek için İsrail ve Lübnan'a gitti.

Hizbullah, denizde bir gemiyi vurabileceğini ilk kez 2006'daki savaş sırasında Akdeniz'de bir İsrail savaş gemisini vurarak göstermişti.

Medya ve analistler, yıllardır, Hizbullah'ın Suriye'de 10 yıldan uzun süre önce Devlet Başkanı Beşar Esat'ın ülkedeki iç savaşla mücadelesine yardım etmek üzere konuşlandırdığı güçlerinin ardından Rus yapımı gemisavar Yakhont füzeleri edindiğine işaret ediyor.

İsrail Gazze'nin merkezindeki kampları vuruyor, Refah'ın işgalini derinleştiriyor

Savaşın Lübnan’a genişlemesi endişesini yaratan bu tırmanma sırasında İsrail, Refah’ta ilerleyişini sürdürüyor.

Yerel kaynakların Reuters’a aktardığına göre İsrail güçleri, gece boyunca Gazze Şeridi'nin merkezindeki bölgeleri vurarak üç kişiyi öldürdü ve onlarca kişiyi yaraladı. Tanklar da güneydeki Refah'a yönelik ilerleyişini derinleştirdi.

Sağlık yetkilileri, İsrail uçaklarının Nuseyrat kampındaki bir evi vurarak iki kişiyi öldürdüğünü ve 12 kişiyi yaraladığını, tankların ise Magazi ve Bureyj kamplarındaki bölgeleri bombalayarak çok sayıda kişiyi yaraladığını söyledi.

Nuseyrat, Magazi ve Bureyj, Gazze'deki sekiz mülteci kampından üçü.

Refah, İsrail güçlerinin şehre kara saldırısına başladığı 7 Mayıs'a kadar Gazze'nin 2,3 milyonluk nüfusunun yarıdan fazlasını barındırıyordu. Geriye bu kişilerden 100 binden azının kaldığı düşünülüyor.

ABD'nin desteklediği uluslararası arabulucuların çabaları İsrail ve Hamas'ı ateşkesi kabul etmeye ikna edemediği için çatışmalardan geri adım belirtisi yok.

İsrail’e göre, İsrail'in kara ve hava saldırıları, Hamas liderliğindeki militanların 7 Ekim'de güney İsrail'e baskın düzenleyerek yaklaşık 1200 kişiyi öldürdüğü ve 250'den fazla rehineyi ele geçirmesiyle tetiklendi.

Filistin sağlık yetkililerine göre Gazze’de 37 bin 400'den fazla Filistinli hayatını kaybetti.

Forum

STÜDYO VOA

Amerikalı savcıdan Cihantimur için “kaçma riski” açıklaması – 26 Haziran
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG