Erişilebilirlik

İsrail saldırılarında Gazze’de 19 Filistinli öldü, Hamas Tel Aviv’e roket attı


İsrail’in Gazze’deki saldırısında Salı günü 19 kişi öldü. Hamas, İsrail’in saldırısına karşılık olarak Tel Aviv’e iki roket fırlattığını duyurdu.
İsrail’in Gazze’deki saldırısında Salı günü 19 kişi öldü. Hamas, İsrail’in saldırısına karşılık olarak Tel Aviv’e iki roket fırlattığını duyurdu.

Hamas Salı günü, aylar sonra ilk kez Tel Aviv'e iki roket fırlattı. Hamas’ın bu hamlesi, İsrail'in hava saldırılarında Gazze'de en az 19 Filistinli’nin ölmesi sonrasında geldi. Arabulucular haftasonuna doğru İsrail ve Hamas arasındaki ateşkes görüşmelerini başlatmayı hedefliyor.

Tel Aviv’deki roket saldırısında can kaybı bildirilmedi. İsrail ordusu, Gazze'den iki roket atıldığını, bunlardan birinin denize düştüğünü ve diğerinin İsrail topraklarına hiç ulaşmadığını söyledi.

Hamas'ın askeri kanadı ise yaptığı açıklamada, "Siyonistlerin sivillere yönelik katliamlarına ve halkımızın kasıtlı olarak yerinden edilmesine yanıt olarak Tel Aviv şehrini ve banliyölerini iki adet 'M90' füzesiyle bombaladık" dedi.

Sağlık görevlilerinden edinilen bilgiye göre, İsrail hava saldırılarında Salı günü Gazze Şeridi'nin orta ve güney kesimlerinde 19 Filistinli öldü.

Hamas en son Mayıs ayında Tel Aviv'e roket attığını iddia etmişti.

Deyr El-Belah'ta düzenlenen saldırıda bir anne ve dört günlük ikiz bebekleri dahil altı kişi hayatını kaybederken, yakındaki El Bureyc kampındaki bir eve düzenlenen saldırıda ise yedi Filistinli daha öldürüldü.

Sağlık görevlileri, Gazze Şeridi'nin merkezindeki El Magazi kampı ile güneydeki Refah'a düzenlenen iki ayrı saldırıda dört kişinin, kuzeydeki Gazze Şehri'nin Şeyh Rıdvan semtindeki bir eve düzenlenen saldırıda ise iki kişinin hayatını kaybettiğini söyledi.

İsrail ordusu ile İslami Cihat ve Hamas'ın Gazze'nin çeşitli bölgelerinde çatıştığı bildirildi.

İsrail ordusu, Han Yunus'ta Filistinli silahlı kişileri öldürdüğünü ve askeri yapıları imha ettiğini, Refah'ta silah ve patlayıcılar bulduğunu, Gazze'nin merkezinde roketatar ve keskin nişancı mevzilerini vurduğunu söyledi.

Ateşkes görüşmeleri

ABD Pazartesi günü, Perşembe günü yapılması planlanan Gazze ateşkes görüşmelerinin planlandığı gibi devam etmesini beklediğini ve bir anlaşmanın hala mümkün olduğunu söyledi.

Axios haber sitesi önce, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın Salı günü Katar, Mısır ve İsrail'de görüşmeler yapmak üzere yola çıkmayı planladığını yazdı.

Axios, Salı günü ise Blinken’ın seyahatinin ertelediğini yazdı. Axios, iki isimsiz kaynağa atıfta bulunarak, Blinken’ın seyahatinin "durumla ilgili belirsizlik" nedeniyle ertelendiğini söyledi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Vedant Patel ise şunları söyledi: “Şu anda Bakan Blinken’ın ön bilgilendirmesini yapabileceğim bir seyahati yok. Ortadoğu bölgesiyle ilgili olarak söyleyebileceğim şey, Bakan'ın buraya odaklanmış olması ve meslektaşlarıyla, diğer liderlerle yaptığı görüşmeler aracılığıyla bölgeye dahil olmasıdır.”

İsrail hükümeti, anlaşma teklifinin ayrıntılarını netleştirmek üzere Perşembe günü yapılacak görüşmelere bir heyet göndereceğini duyurdu.

Ancak Hamas, daha fazla görüşmeden ziyade, ABD Başkanı Joe Biden'ın Mayıs ayında sunduğu önerinin hayata geçirilmesi için uygulanabilir bir plan talep ediyor.

Bir Hamas yetkilisi Reuters'a yaptığı açıklamada, CNN'in, grubun Perşembe günü toplantıya katılmayı planladığına dair haberinin yanlış olduğunu söyledi.

Konunun hassasiyeti nedeniyle isminin açıklanmasını istemeyen yetkili, "Geçtiğimiz günkü açıklamamız netti: İhtiyaç duyulan şey müzakere değil, uygulamadır" dedi.

Savaş, Hamas öncülüğünde militanların 7 Ekim’de İsrail’e girmesi ile başladı. İsrail’in rakamlarına göre, saldırıda 1.200 kişi öldü ve yaklaşık 250 kişi rehin alınarak Gazze’ye götürüldü.

İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarında bugüne kadar yaklaşık 40 bin Filistinli öldürüldü, bölgenin büyük bir kısmı yerle bir oldu ve nüfusun büyük kısmı yerinden edildi.

Ateşkes anlaşmasının amacı, Gazze'deki çatışmaların sona erdirilmesi ve İsrail'de tutuklu bulunan Filistinliler’in serbest bırakılması karşılığında Gazze'deki İsrailli rehinelerin serbest bırakılması olacak.

Gazze'nin en kalabalık yerlerinden biri olan ve yüz binlerce kişinin yerinden edildiği Deyr El-Belah'ta çok sayıda kişi ateşkes için çaresizce bekliyordu.

İsrail'in yeni tahliye emri uyarınca iki gün önce Han Yunus'taki çadırını terk etmek zorunda kalan altı çocuk annesi Ghada, "Yeter artık, savaşa, açlığa ve sık sık yerinden edilmeye daha fazla tahammül edemiyoruz" dedi.

Reuters'a bir sohbet uygulaması aracılığıyla konuşan Ghada, "Umarım bu sefer ateşkese varırlar. Ulaşmazlarsa ne kadar daha dayanabileceğimizi bilmiyorum" diye ekledi.

Forum

STÜDYO VOA

VOA Türkçe ekibinin gözünden ‘Harris-Trump’ tartışmasından önemli detaylar – 11 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG