Erişilebilirlik

"İsrail, Refah için Netanyahu'dan yeşil ışık bekliyor"


İsrail ordusunun Refah'a hareket etmek için Netanyahu'dan yeşil ışık beklediği bildirildi.
İsrail ordusunun Refah'a hareket etmek için Netanyahu'dan yeşil ışık beklediği bildirildi.

İsrailli üst düzey bir savunma yetkilisi dün yaptığı açıklamada, insani felakete ilişkin uluslararası uyarılara rağmen İsrail ordusunun Filistinli sivilleri Refah'tan tahliye etmeye ve Gazze Şeridi'nin güneyindeki Hamas mevzilerine saldırmaya hazırlandığını söyledi.

Başbakan Benyamin Netanyahu'nun hükümet sözcüsü İsrail'in bir kara operasyonuyla ilerlediğini söyledi, ancak bir zaman çizelgesi vermedi.

Savunma yetkilisi, İsrail Savunma Bakanlığı'nın bir saldırı öncesinde Refah'tan taşınan Filistinliler’i barındırmak üzere her biri 10 ila 12 kişi kapasiteli 40 bin çadır satın aldığını söyledi.

İnternette dolaşan bir videoda Refah'a yaklaşık 5 kilometre mesafedeki Han Yunus'ta kare şeklinde beyaz çadırların sıra sıra kurulduğu görülüyor.

Reuters videoyu doğrulayamadı ancak uydu şirketi Maxar Technologies'in Han Yunus arazisinde haftalar önce boşaltılmış çadır kamplarını gösteren görüntülerini inceledi.

İsrailli bir hükümet kaynağı Netanyahu'nun savaş kabinesinin önümüzdeki iki hafta içinde toplanarak yaklaşık bir ay sürmesi beklenen sivil tahliyelere onay vermeyi planladığını söyledi.

Adının açıklanmasını istemeyen savunma yetkilisi Reuters'a yaptığı açıklamada ordunun hemen harekete geçebileceğini ancak Netanyahu'dan yeşil ışık beklediğini söyledi.

Mısır sınırındaki Refah, İsrail'in Gazze'nin geri kalanına yönelik yarım yıldır süren saldırılarından kaçan ve bir kez daha kaçma ihtimalinin dehşet verici olduğunu söyleyen bir milyondan fazla Filistinliyi barındırıyor.

Ailesiyle birlikte şehirde geçici olarak bir okulda yaşayan 30 yaşındaki Aya, "Refah'ı terk edip etmeme konusunda bir karar vermem gerekiyor çünkü annem ve ben, ani bir işgal karşısında kaçmak için zamanımız olmayacağından korkuyoruz" dedi.

Aya, bazı ailelerin kısa süre önce kıyıdaki Al-Mawasi'de bir mülteci kampına taşındığını, ancak yakınlara tank mermilerinin düşmesi nedeniyle çadırlarının alev aldığını söyledi.

ABD: “Refah’taki Hamas varlığıyla alternatif yollarla mücadele edilebilir”

İslamcı grubun 7 Ekim'de İsrail kentlerine düzenlediği saldırıların ardından Hamas'ı yok etmek için savaş başlatan İsrail, Refah'ın Hamas'ın geri çekilen ancak binlerce savaşçısıyla takviye edilen dört taburuna ev sahipliği yaptığını savunuyor ve zafere ulaşmak için bunları yenmesi gerektiğini söylüyor.

"Hamas kuzey bölgesinde ağır darbe aldı. Şeridin merkezinde de ağır darbe aldı. Yakında Refah'ta da ağır darbe alacak" diyen İsrail'in Gazze'de görev yapan 162. Tümen Komutanı Tuğgeneral Itzik Kohen, Kan devlet televizyonuna konuştu.

Ancak İsrail'in en yakın müttefiki Washington, İsrail’e saldırı planlarını bir kenara bırakması çağrısında bulundu ve Hamas savaşçılarıyla başka yollarla mücadele edebileceğini söyledi.
ABD'nin Ortadoğu insani yardım özel temsilcisi David Satterfield 23 Nisan'da gazetecilere yaptığı açıklamada, "Uygun, inandırıcı ve uygulanabilir bir insani yardım planı olmadan Refah'a yapılacak bir kara harekâtını, yardım ulaştırma konusundaki zorluklar nedeniyle destekleyemeyiz" dedi.

Satterfield "Hamas'ın Refah'taki askeri varlığını kabul ediyoruz ancak bu sorunu ele almanın alternatif yolları olduğuna da inanıyoruz. Bu konuda İsrail ile görüşmelerimizi sürdürüyoruz" dedi.

Mısır kaynakları: “Filistinliler’in Refah'tan kuzeye doğru çekilmesi halkın yararına"

Mısır Gazzeliler’in sınırdan kendi topraklarına itilmesine izin vermeyeceğini söylüyor. Devlet Enformasyon Servisi, Kahire'nin İsrail'i Refah'a girmemesi konusunda uyardığını, bunun "büyük insan katliamlarına, kayıplara ve yaygın yıkıma yol açacağını" söyledi.

Mısırlı üç güvenlik kaynağı, Mısır ve İsrail arasındaki askeri ve güvenlik koordinasyonunun, İsrail'in Refah'a yönelik herhangi bir saldırısını onaylamak anlamına gelmediğini dile getirdi.

Kaynaklar, İsrail'in Refah'ta Hamas'ı kuşatma planlarına hizmet etmesine rağmen, Mısır'ın Filistinliler’in Refah'tan kuzeye doğru geri dönüşünü memnuniyetle karşıladığını ve bunun halkın yararına olduğuna inandığını da sözlerine ekledi.

İsrail bu ay kara birliklerinin çoğunu Gazze'nin güneyinden çekti ancak hava saldırılarını sürdürdü ve birliklerinin terk ettiği bölgelere baskınlar düzenledi. Amerika Birleşik Devletleri, Mısır ve Katar'ın Refah'a yönelik bir saldırıyı engellemek için uzun süreli bir ateşkes sağlama çabaları şu ana kadar başarısız oldu.

İsrailli yetkililer, Hamas’ın 7 Ekim'de kaçırdığı rehinelerden 129'unun Gazze'de kaldığını iddia ediyor. Ordu, 20 Ekim'den bu yana kara çatışmalarında 260'tan fazla İsrail askerinin öldürüldüğünü söylüyor.

İngiliz düşünce kuruluşu Royal United Services Institute'te uluslararası güvenlik çalışmaları alanında kıdemli yardımcı araştırmacı olan A. Hellyer, Refah'a saldırıyı "er ya da geç" beklediğini çünkü Netanyahu'nun rehineleri kurtarma ve tüm Hamas liderlerini öldürme hedeflerine ulaşması için baskı altında olduğunu söyledi.
Hellyer, "Refah'ın işgali, tüm bunları çerçeveleme biçimi nedeniyle kaçınılmaz. Ancak herkesin şehri terk etmesi mümkün olmayacak, dolayısıyla orduyu Refah'a gönderirse çok fazla kayıp olacak" dedi.

Forum

STÜDYO VOA

ABD’de üniversite protestolarında gözaltılar 2 bin 300’ü geçti - 3 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG