Erişilebilirlik

İsrail ordusu: “Refah Sınır Kapısı’nın Gazze tarafı kontrol altına alındı”


İsrail ordusu tarafından yayınlanan bu fotoğrafta, 401. Tugay'a bağlı muharebe timi tankları Gazze Şeridi'nin güneyinde Gazze ile Mısır arasındaki Refah Sınır Kapısından girerken görülüyor- 7 Mayıs 2024.
İsrail ordusu tarafından yayınlanan bu fotoğrafta, 401. Tugay'a bağlı muharebe timi tankları Gazze Şeridi'nin güneyinde Gazze ile Mısır arasındaki Refah Sınır Kapısından girerken görülüyor- 7 Mayıs 2024.

İsrail ordusu, Mısır ile Gazze Şeridi arasındaki Refah Sınır Kapısı’nın Gazze tarafının kontrolünü ele geçirdiğini açıkladı.

Ordudan (IDF) yapılan açıklamada, "Refah geçişinin Gazze tarafında operasyonel kontrol sağlandığı” kaydedildi.

Sosyal medya hesabından paylaşımda bulunan IDF, başlatılan operasyondan önce Refah’ın doğusundaki sivil halktan El Mavasi bölgesine gitmesinin istendiğini ve tahliyenin sağlandığını kaydetti.

İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz da sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "ordunun Refah'a girerek rehinelerin serbest bırakılmasını ve Hamas'ı yenilgiye uğratmayı hedeflediğini" söyledi.

Refah şehrinde, Gazze’nin kuzeyinden kaçan 1,5 milyon kişi yaşıyor. İsrail ordusunun dün duyurduğu kara harekatı hazırlığından sonra çok sayıda Filistinli şehri terketmiş, Refah'ın kuzeyindeki Han Yunus'a doğru hareket etmişti.

İsrail, dün gece boyunca güneydeki Refah’ı havadan vurdu. "Binlerce Hamas üyesini ve onlarca rehineyi barındırdığını” söylediği Refah kentine kara operasyonu yapmak istediğini bir süredir belirten İsrail ayrıca, "Refah'ı almadan Gazze'de zafer kazanmanın mümkün olmadığını" savunuyordu.

Gazze sınır yetkililerinden bir sözcü Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada, Gazze’ye yardımların ulaştırılmasında önemli bir güzergâh olan Refah Sınır Kapısı’nın İsrail tankları nedeniyle kapalı olduğunu söyledi.

Mısır sınırındaki Refah Sınır Kapısı’ndan, yedi aydır savaşın devam ettiği ve Birleşmiş Milletler'in kıtlık riski uyarısında bulunduğu Gazze Şeridi'ne yardım sağlanıyordu.

ABD ve Batı ülkeleri Refah'a olası saldırının insani bir felakete neden olacağı uyarısında bulunuyordu.

Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, İsrail tanklarının Refah Sınır Kapısı'ndan girdiği haberlerinin ardından bu sabah gazetecilere yaptığı açıklamada, "Korkarım ki bu yine çok sayıda can kaybına, sivil kayıplara neden olacak. Gazze'de güvenli bölge yok" dedi.

Yılmaz: "İsrail işlediği savaş suçlarına bir yenisini daha ekledi"

Türkiye'den tepki ise Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'dan geldi. Yılmaz X sosyal medya hesabından, "İsrail'in Refah'a kara saldırısı düzenleyerek 7 Ekim’den bu yana Filistin topraklarında işlediği savaş suçlarına bir yenisini daha eklediğini" kaydetti.

Yılmaz, "Bu insanlık suçlarını işleyen Netanyahu ve ortakları ile buna sessiz kalan muktedirler er ya da geç bunun hesabını insanlık önünde vereceklerdir. Uluslararası hukuku ayaklar altına alarak hiçbir kuralı tanımayan İsrail yönetiminin işledikleri tüm bu suçlardan yargılanarak hak ettikleri cezaları almaları için elimizden gelen gayreti Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde göstermeye devam edeceğiz" diye yazdı.


İsrail’den orta düzey bir ekip Hamas’ın tutumunu değerlendirmek üzere Kahire’ye gidecek

İsrailli üst düzey bir yetkili, orta düzey İsrailli yetkililerden oluşan bir ekibin önümüzdeki saatlerde Kahire'ye giderek Hamas'ın son ateşkes teklifini değiştirmeye ikna edilip edilemeyeceğini değerlendireceğini söyledi ve mevcut teklifin İsrail için kabul edilemez olduğunu yineledi.

Reuters'a konuşan yetkili, İsrail tarafına liderlik eden istihbarat servisleri Mossad ve Shin Bet'in üst düzey yetkililerine atıfta bulundu ve "Bu heyet orta düzey elçilerden oluşuyor. Eğer inandırıcı bir anlaşma söz konusu olsaydı, heyetin başkanlığını üst düzey yetkililer yapardı" dedi.

Kahire'ye ziyaret, İsrail tanklarının Mısır ile Gazze arasındaki Refah sınır kapısının Filistin tarafını kontrol altına almasından saatler sonra gerçekleşecek.

Mısır'da devlete yakın haber kanalı El Kahire News, iki taraf arasında tırmanan gerilimi kontrol altına alma çabalarının sürdüğünü ve Mısırlı yetkililerin İsrail'den Refah operasyonunu derhal durdurmasını istediğini bildirdi. Hamas bir açıklama yayınlayarak operasyonun ateşkes çabalarını baltalamak için tasarlandığını söyledi.

İsminin açıklanmaması kaydıyla konuşan İsrailli yetkili, İsrail'in Refah'a karşı harekete geçme kararlılığını göstermesinin Hamas'ı son teklifini aceleye getirmeye ittiğini belirtti.

Yetkili, önerinin 27 Nisan'da yapılan, çatışmaların durdurulması ve İsrail'deki Filistinli tutuklulara karşılık 130'dan fazla İsrailli rehinenin bir kısmının geri verilmesine dayanan önerinin temel çerçevesini aldığını ve "kabul edilemez uç noktalara" kadar esnettiğini söyledi.

Ancak bir başka yetkili Hamas'ın İsrail'in 27 Nisan'da önerdiği aşamalı ateşkes ve rehinelerin serbest bırakılması anlaşmasını, teklifin ana bölümlerini etkilemeyen sadece küçük değişikliklerle kabul ettiğini söyledi.

Yeni talep, İsrail'in, İsrailliler’e yönelik kanlı saldırıların düzenlenmesindeki rolü nedeniyle müebbet hapis cezasına çarptırılan El Fetih grubu lideri Mervan Barguti de dahil olmak üzere bazı Filistinli mahkumların serbest bırakılmasını veto etmesine izin vermiyor.

Yetkili, "Hamas hepsinin serbest bırakılmasını ve İsrail'in bu konuda hiçbir söz hakkı olmamasını istiyor" dedi.

Öneri ayrıca hem sivil hem de askeri amaçlarla kullanılabilen çift kullanımlı olarak malzemelerin Gazze'ye ithalatı üzerindeki kısıtlamaları da kaldırmayı öngörüyor. İsraillli yetkili, "Hamas, Gazze'nin rehabilitasyonu için bunlara izin verilmesi gerektiğini söylüyor ama biz niyetlerinin mühimmat üretmek olduğunu biliyoruz" dedi.

Buna ek olarak Hamas, ateşkesin ilk aşamasında, daha önceki önerilere göre serbest bırakılacak olan 33 rehine yerine sadece 18 rehinenin serbest bırakılmasını, geri kalan rehinelerin ise sonraki aşamada serbest bırakılmasını teklif ediyor.
Yetkili, "Bu da İsrail'in saldırıyı durdurmayı reddetmesi halinde sadece 18 rehine alacağı anlamına geliyor" dedi.

Hamas dün, yedi aydır süren savaşta Mısır’ın arabuluculuğunda yürütülen müzakerelerde ortaya konan ateşkes anlaşmasını kabul ettiğini açıklamıştı.

Ancak İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu’nun ofisinden yapılan açıklamada, teklifin İsrail’in asıl taleplerinden uzak olduğu, yine de ateşkes anlaşmasına ilişkin görüşmelere devam etmek üzere müzakerecilerin Mısır'a gönderileceği belirtilmişti.

Beyaz Saray: “Hamas’ın yanıtını inceliyoruz”
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:22 0:00

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi İletişim Danışmanı John Kirby dün düzenlenen basın toplantısında, Hamas’ın yanıtını incelediklerini ve bölgedeki ortak ve müttefik ülkelerle görüşeceklerini belirtmişti.

Biden yönetimi, Refah'taki sivillerin korunmasına yönelik uygulanabilir bir plan olmadan İsrail'in askeri harekat düzenlemesine karşı çıkmıştı.

Hamas'ın İsrail sınırını aşarak geçen yıl 7 Ekim'de başlattığı saldırılarda 1200 kişi ölmüş, 200'den fazla kişi de rehin alınmıştı. İsrail'in Gazze Şeridi'ne başlattığı misilleme saldırılarında ise Filistin sağlık yetkililerine göre şimdiye kadar çoğu çocuk ve kadın 34 binden fazla kişi hayatını kaybetti.

Forum

STÜDYO VOA

ABD’nin inşa ettiği geçici liman üzerinden Gazze’ye yardım sevkiyatı başladı - 17 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG