Erişilebilirlik

“İsrail'in Refah yakınlarındaki çadır kamplarına düzenlediği saldırılarda en az 25 kişi öldü” 


Görgü tanıkları çadırlarla dolu bölgedeki iki noktada bombardıman olduğunu söyledi.
Görgü tanıkları çadırlarla dolu bölgedeki iki noktada bombardıman olduğunu söyledi.

Gazze’deki Sağlık Bakanlığı ve acil durum çalışanlarına göre İsrail güçleri Cuma günü Refah'ın kuzeyinde, yerlerinden edilmiş Filistinliler’in kaldığı çadır kamplarını bombalayarak en az 25 kişinin ölümüne ve 50 kişinin de yaralanmasına neden oldu.

Refah'taki Sivil Savunma ilk müdahale ekiplerinin sözcüsü Ahmed Radwan'a göre, görgü tanıkları kurtarma görevlilerine çadırlarla dolu bir kıyı bölgesindeki iki noktada bombardıman olduğunu söyledi.

Sivil Savunma tarafından bildirilen saldırı noktalarının İsrail'in belirlediği güvenli bölgenin hemen dışında olduğu belirtiliyor.

İsrail ordusu bildirilen koordinatlardaki saldırıları incelediklerini söyledi. İsrail daha önce de Akdeniz kıyısında kırsal bir bölge olan ve son aylarda geniş çadır kamplarıyla dolan Muvasi'deki "insani bölge" civarındaki yerleri bombalamıştı.

Saldırılar, İsrail'in bir milyondan fazla Filistinli’nin Gazze'nin başka yerlerindeki çatışmalardan kaçarak sığındığı Refah'a yönelik askeri operasyonunu sürdürdüğü sırada gerçekleşti. Çoğu kişi Refah'tan kaçtı ancak Birleşmiş Milletler Gazze'de hiçbir yerin güvenli olmadığını ve ailelerin yeterli gıda, su ya da tıbbi malzeme olmadan çadırlarda ve sıkışık apartmanlarda barındığı için insani koşulların korkunç olduğunu söylüyor.

Cuma günkü saldırılar, bir İsrail bombardımanının Gazze'nin güneyinde yerlerinden edilmiş Filistinliler’in kaldığı bir kampı yerle bir eden ölümcül bir yangını tetiklemesinin üzerinden bir ay geçmeden gerçekleşti. Bu son olay, ordunun Refah'a doğru genişleyen saldırısı nedeniyle İsrail'in en yakın müttefiklerinden bazıları da dahil geniş çaplı uluslararası öfkeye yol açtı.

İsrail Hamas savaşçılarını ve altyapısını hedef aldığını ve sivil ölümleri en aza indirmeye çalıştığını söylüyor. Çok sayıda sivil kaybından militanları sorumlu tutan İsrail, bunun sebebinin militanların halk arasında faaliyet göstermesi olduğunu söylüyor.

İsrail'in Hamas'a karşı yürüttüğü savaş dokuzuncu ayına girerken, İsrail'in Gazze'de sistematik bir yıkım kampanyası yürüttüğü ve sivillerin hayatını kaybettiği yönündeki uluslararası eleştiriler de giderek artıyor.

Birleşmiş Milletler'in en üst mahkemesi olan Uluslararası Adalet Divanı yargıçları, Güney Afrika'nın İsrail'i soykırımla suçladığı davada dönüm noktası niteliğindeki acil kararla, İsrail'in Gazze'nin güneyindeki Refah kentine yönelik askeri operasyonlarını derhal durdurmasını istemiş, Gazze'de "olası bir bir soykırım riski" olduğu sonucuna varmıştı. İsrail ise bu suçlamayı şiddetle reddediyor.

İsrail’in, Hamas'ın 7 Ekim'de düzenlediği ve militanların İsrail'in güneyine girerek çoğu sivil 1200 kişiyi öldürdüğü ve 250 kadarını kaçırdığı saldırının ardından başlattığı kara saldırıları ve bombardımanları Gazze'de 37 bin 100'den fazla kişinin ölümüne neden oldu. Gazze’deki Sağlık Bakanlığı'na göre bu sayıyı bildirirken savaşçılar ve siviller arasında ayrım yapmıyor.

Forum

STÜDYO VOA

Amerikalı savcıdan Cihantimur için “kaçma riski” açıklaması – 26 Haziran
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG