Erişilebilirlik

İmamoğlu’nun Almanya temasları: "İyi olan kazansın"


İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Almanya'da resmi temaslarda bulundu
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Almanya'da resmi temaslarda bulundu

Almanya’da bulunan İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, Berlin Eyalet Başbakanı Kai Wegner’i ziyaret etti. Wegner’in, 2024 Avrupa Futbol Şampiyonası’nda "Türkiye-Almanya finali" temennisinde bulundu. Wegner’e teşekkür eden İmamoğlu, "İyi olan kazansın" dedi.

Salı akşamı Dortmund’ta Türkiye’nin Gürcistan ile oynadığı maçı stadyumda izleyen İmamoğlu, Berlin’de yaptığı siyasi görüşmelerin ardından bu akşam oynanacak Portekiz maçını izlemek üzere Dortmund’a geçti.

Dün başkent Berlin’de bir dizi siyasi görüşmelerde bulunan İBB Başkanı, Berlin Eyalet Başbakanı Kai Wegner ile İstanbul-Berlin arasında imzalanan "kardeş şehir" anlaşmasının 35. yıldönümünde biraraya geldi ve Berlin Belediyesi'nin Altın Defteri’ni imzaladı.

İmamoğlu, iki kent arasındaki kültür, sanat, turizm ve ekonomik işbirliğinin artırılmasının her iki şehrin de yararına olacağını söyledi.

Türkiye ile Almanya arasında 100’e yakın kardeş belediye bulunduğunu hatırlatan İmamoğlu, gelecek yıl belediyeler buluşması organize etmeyi planladığını kaydetti.

Kai Wegner’i İstanbul’a davet eden İmamoğlu, iki kent arasındaki işbirliğinin örnek teşkil edeceğini söyledi.

Wegner, "Kısa bir süre önce Ekrem İmamoğlu, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı’na tekrar seçildi. Berlin ile İstanbul arasındaki kardeş şehir ilişkisi, günümüzde daha da güçlenmiştir; çünkü tarih bize, demokrasi ve özgürlüğü mücadele ederek kazanmamız gerektiğini öğretmiştir" diye konuştu.

Wegner’in 2024 Avrupa Futbol Şampiyonası’nda "Türkiye-Almanya finali" temennisine teşekkür eden İmamoğlu, "İyi olan kazansın" dedi.

İBB Başkanı İmamoğlu Almanya ziyaretinde Alman bakanlarla biraraya geldi
İBB Başkanı İmamoğlu Almanya ziyaretinde Alman bakanlarla biraraya geldi


İmamoğlu, Alman bakanlarla biraraya geldi

Ekrem İmamoğlu Berlin’de; Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, Ekonomik İş Birliği ve Kalkınmadan Sorumlu Devlet Bakanı Niels Annen ve Maliye Bakanı Christian Lindner ile heyetler arası görüşmeler gerçekleştirdi.

İmamoğlu, akşam saatlerinde de Alman Sanayileri Federasyonu (BDI) İcra Kurulu Başkanı Tanja Gönner ve ekibiyle biraraya geldi.

İBB Genel Sekreteri Can Akın Çağlar da finansal görüşmeler sırasında İmamoğlu’na eşlik etti. Görüşmelerle ilgili Alman siyasetçiler açıklama yapmazken İmamoğlu, görüştüğü isimlerle birçok farklı konuyu ele aldıklarını söyledi.

Ekrem İmamoğlu ve Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock
Ekrem İmamoğlu ve Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock

İmamoğlu, görüşmelerde düzensiz göçün de ele alındığını vurguladı, "Türkiye ve İstanbul’u etkileyen düzensiz göçün, mültecinin, sığınmacının, farklı sıfatlarıyla kitlelerin varlığından konuşarak bu konunun aşılmasıyla ilgili, hem bakanlıklarla hem de şehirlerin deneyimleri üzerinden ‘Neler yapabiliriz?’ diye konuştuk. Avrupa Birliği yolculuğunda kötü giden sürecin, olumlu bir şekilde nasıl oluşturulabileceği, yeni bir güzergâh çizilebileceği konusunda görüşlerimizi paylaştık" dedi.

İmamoğlu ve Almanya Ekonomik İş Birliği ve Kalkınmadan Sorumlu Devlet Bakanı Niels Annen
İmamoğlu ve Almanya Ekonomik İş Birliği ve Kalkınmadan Sorumlu Devlet Bakanı Niels Annen

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Berlin’e gelmeden Düsseldorf ve Köln Belediye Başkanları ile biraraya geldi. Ayrıca Köln’deki "Küçük İstanbul" olarak bilinen Keup Strasse’de esnaf ziyaretleri yapan İmamoğlu, burada bulunan Türk göçmenlerin yoğun ilgisiyle karşılaştı.

Daha sonra Köln Merkez Camii’ne geçen İmamoğlu, bünyesinde birçok unsuru barındıran yerleşkede incelemelerde bulundu ve caminin mimarı Gottfried Böhm ile iletişime geçmeleri talimatı verdi. Tasarımdan etkilendiğini dile getiren İmamoğlu, mimar Böhm'e İstanbul için uygun bir noktaya cami tasarlaması teklifinde bulunulmasını istedi.

Ekrem İmamoğlu’nun Dortmund’ta oynanacak Türkiye-Portekiz maçını izledikten sonra, İstanbul’a döneceği öğrenildi.

Forum

STÜDYO VOA

Biden ve Trump yeniden karşı karşıya – 27 Haziran
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:57 0:00
XS
SM
MD
LG