Erişilebilirlik

Haziran ayı yangınlarla başladı, Çanakkale’de süren yangın 23 saati aştı


19 Haziran 2024 - Uşak'ta orman yangınları
19 Haziran 2024 - Uşak'ta orman yangınları

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Salı günü saat 16.05'te Çanakkale'deki Büyükanafarta Köyü yakınında anız yangınıyla başlayan alevlerin ormana ulaştığını ve anında başlayan müdahalenin devam ettiğini bildirdi.

Çanakkale’de Büyükanafarta ve Küçükanafarta köylerinin tedbir amaçlı tahliye edilmesine karar verildiğini belirten Yumaklı, "Bu tahliyelerde yaklaşık 530 kişi Gençlik ve Spor Bakanlığımızın Gençlik Konukevi'ne yerleştirildi. Herhangi bir can kaybı ya da sağlık sorunu söz konusu değil. İlk müdahale 9 uçak, 6 helikopter, 67 kara aracı ve iş makinesi ve 362 personel ile başladı. Valiliğimiz, AFAD, Orman Genel Müdürlüğümüz ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarıyla özel sektörden de desteklerle bu müdahaleye, mücadeleye devam edildi" dedi.

18 saatte yangın söndürme çalışmalarına 970 personelin katıldığını bildiren Bakan Yumaklı, 575 hektar alanın yangından etkilendiğini ve bunun 340’ının orman olduğunu bildirdi.

“Saat 05.45 itibarıyla 10 uçak ve 7 helikopter ile müdahale yeniden başladı” diyen Bakan Yumaklı, "İlerleme durduruldu ancak rüzgar yoğun. Havadan ve karadan müdahaleler sürüyor" şeklinde konuştu.

“Yangının ilerlemesi durduruldu” diyen Bakan, henüz kontrol altına alınamadığı bildirdi.

Gelibolu’da başlayan yangının olduğu bölgede çalışma yapan güçleri bölmek zorunda kaldıklarını aktaran Tarım ve Orman Bakanı, Gelibolu’daki yangının kontrol altına alındığını aktardı.

Yangın nedeniyle Çanakkale Boğazı trafiği tek yönlü kapatılmıştı. Bakan Yumaklı, yangın söndürme çalışmalarında boğazdan su almaya devam eden hava araçlarının çalışmaları nedeniyle bu uygulamanın sürdüğünü paylaştı.


Yangın riski nedeniyle tarım alanlarında hasat saatleri kısıtlanıyor

Bakan Yumaklı, boşaltılan iki köye henüz dönüşün mümkün olmadığını, ancak ilerleyen saatlerde yangının kontrol altına alınmasının ardından kararı açıklayacaklarını bildirdi.

Beş gün boyunca Çanakkale’de fırtınaya varan şiddetli rüzgar ve mevsim normallerinin beş derece üzerinde seyretmesi beklenen hava sıcaklıkları nedeniyle çiftçilere yeni kurallar getirildiğini aktaran Bakan Yumaklı, bölgede hasat yapacak çiftçilerin sabah saat 11.00’e kadar çalışabileceklerinin bildirildiğini aktardı.

Çiftçilerin makinalarından çıkabilecek tek bir kıvılcımın bile sıcak ve rüzgarla birleşerek büyük riskler yaratabileceğini açıklayan Bakan, 11.00’den sonra çalışamalara devam edilmesine izin verilmeyeceğinin çiftçilere bildirildiğini açıkladı. Uygulama beş gün sürecek.

Dün 18.30’da Uşak’ta başlayan yangının kontrol altına alındığı ancak söndürme ve soğutma çalışmalarının devam ettiği belirtildi. Uşak’ta dün yangın nedeniyle 26 hane boşaltıdı.

Uşak, Akbulak-Kıran ve Köprübaşı köyleri bölgesinde çıkan yangının ardından Uşak Valiliği de ormanlık alanlara 500 metre mesafede olan tarlalarda hasat işlemlerinin akşam 21.00 ile sabah 06.00 arasında yapılması uyarısında bulundu.

Muğla Milas’ta çıkan yangını söndürme çalışmaları da devam ediyor.

İzmir’de Dikili’de otluk alanda çıkan ve zeytinlik alana sıçrayan yangın kontrol altına alındı. Bir balık çiftliği ve bir ev yangında zarar gördü.

1-14 Haziran arasında 263'ü orman yangını olmak üzere 590 yangına müdahale edildi.

Mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklıklarının yangınlarda etkisine dikkat çekiliyor.

Forum

STÜDYO VOA

Biden ve Trump yeniden karşı karşıya – 27 Haziran
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:57 0:00
XS
SM
MD
LG