Erişilebilirlik

Hayvanseverler iktidara İstanbul’dan çağrı yaptı: “Katliam yasasını geri çek”


1 Eylül Dünya Barış Günü’nde Yenikapı’da düzenlenen mitinge, Türkiye’nin dört bir yanından hayvan hakları savunucuları, siyasi parti temsilcileri ve sivil toplum örgütleri katıldı.
1 Eylül Dünya Barış Günü’nde Yenikapı’da düzenlenen mitinge, Türkiye’nin dört bir yanından hayvan hakları savunucuları, siyasi parti temsilcileri ve sivil toplum örgütleri katıldı.

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) 30 Temmuz’da yasalaşan sokak hayvanları hakkındaki düzenlemeye tepkiler sürüyor.

Hayvanları Koruma Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un birinci ayında, hayvan hakları savunucuları İstanbul’da miting düzenledi.

Hayvanseverler iktidara İstanbul’dan çağrı yaptı: “Katliam yasasını geri çek”
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:05:35 0:00

1 Eylül Dünya Barış Günü’nde Yenikapı’da düzenlenen mitinge, Türkiye’nin dört bir yanından hayvan hakları savunucuları, siyasi parti temsilcileri ve sivil toplum örgütleri katıldı.

Yasanın üzerinden geçen bir ayda hayvan hakları ihlaline dönük çok sayıda tespitleri olduğunu belirten hayvan hakları savunucuları iktidara “Yasayı çek" çağrısı yaparken, Anayasa Mahkemesi’nden (AYM) de yasanın durdurulması ve iptali yönündeki başvuruları bir an önce karara bağlamasını talep etti.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) 15 Ağustos’ta söz konusu yasanın yürütmesinin durdurulması ve iptal edilmesi için Anayasa Mahkemesi'ne başvurmuştu.

Sahnede yıldızlar geçidi: Ajda Pekkan, “Öldürme yaşat” dedi

Hayvan hakları aktivistlerinin düzenlediği mitinge müzik dünyasından birçok yıldız isim katıldı.

Ajda Pekkan, Sertab Erener, Ceylan Ertem, Hande Yener, Seren Serengil ve Mustafa Ceceli’nin de aralarında yer aldığı çok sayıda sanatçı eyleme destek verdi.

Katliam Yasasına Hayır Mitingi’ne katılanlara teşekkür eden Ajda Pekkan, hükümetten çözüm bulmasını istedi.

Pekkan, “Ülke olarak zor bir dönemden geçiyoruz, ekonomik sıkıntılar yanı başımızda, Filistin’de yaşanan tarifsiz acılar, kadın ve çocuk cinayetleri, bunların yüklerine maalesef katledilen hayvanlarımız eklendi. Lütfen bizi daha fazla perişan etmesinler. Hayatlarını kaybeden insanlar için nasıl perişan oluyorsak bize emanet edilen bu sessiz kullara yapılan eziyet bizi yaşanmaz hale getirdi. Yasadan güç alıp hayvan cinayetini işleyenlere karşı, milletimize, dinimize yakışan çözümü bulması için göreve çağırıyoruz. Öldürme, yaşat!” dedi.

Yasa çıktığından bu yana hayvan barınaklarını dolaştığını anlatan Seren Serengil de “korkunç bir süreç” yaşandığını söyleyerek derhal yasayı geri çekme çağrısını kürsüden tekrar etti.

Mitinge sadece Türkiye’den sanatçılar değil uluslararası katılım da oldu. 1990’ların hit şarkılarından ''I Like To Move It'' şarkısını seslendiren sanatçı Mad Stuntman da Türkiye’ye gelerek mitinge destek verdi.

Protestoculara göre, yasa sonrası hayvanlara dönük şiddet artış gösterdi

SOÇED, HAYDİKO, HayFed, Kocaelider 41, Morpati gibi hayvan hakları örgütlerinin düzenlediği mitingde konuşan Sokak Canlıları, Çevre ve Doğayı Koruma Sosyal Yardımlaşma Derneği SOÇED Başkanı Jale İyem, vicdanları yaralayan katliam yasasına hayır demek için bu alana geldiklerini söyledi.

İyem, “Sokakları kana bulayanlara şiddeti meşrulaştırmaya çalışanlara Türk milleti olarak sesleniyoruz. Türk halkı bu yasayı kabul etmiyor. Yasayı geri çek! Bu yasa geleneklerimize, insanlığımıza saldırı. Onlar dostumuz, evladımız, her şeyden önce bin yıldır sokakları paylaştığımız dostlarımız. Onları yalnız bırakmayacağız. Hayvan hakları yasasında hayvanları korumaya dair ne var? Onları olmayan barınaklara hapsedip, işkence içinde öldürmek midir? Onları savunmak onurumuzun gereğidir. Bu yasa ya değişecek ya da değişecek” dedi.

İstanbul Barosu Hayvan Hakları Merkezi Sözcüsü Bahtiyar Gürsoy da mitingdeki konuşmasında, yasanın değişmesini değil, iptalini istediklerini dile getirdi.

Gürsoy, “Anayasa Mahkemesi’ne yapılan başvuruda göreceğiz ki bu ülkede hala hukuku dinleyen hakimler de var. Yasanın çıkmasından önce süregelen hayvan şiddeti vakaları yasa çıktıktan sonra arttı. Canilerin içindeki nefretin açığa çıkmasına dayanak oldu. Son bir ayda 50’den fazla hayvan şiddeti vakası medyaya yansıdı. Yansımayan yüzlerce vaka var. Katliamı normalleştirmelerine izin vermeyeceğiz” dedi.

“Komşunum Nöbetteyim” hareketi, mitingden önce yasa üzerinden geçen bir ayda 44 hayvana şiddet vakası tespit ettiklerini, bununla beraber birçok potansiyel saldırının de engellendiğini açıkladı.

Altındağ ve Niğde’de yaşananlara dikkat çeken hayvan dostu hareket, yaşananları katliam olarak nitelendirdi.

“Yaşam için Yasa” ve “Dört Ayaklı Şehir” adlı gruplar da Yenikapı’da “yasayı geri çek” çağrısıyla yürüdü.

Milletvekilleri ve siyasi parti temsilcileri de mitingde konuşma yaptı ve yasanın şiddeti teşvik ettiğini belirterek yanlıştan dönülme çağrılarını dile getirdi.

Forum

STÜDYO VOA

Trump’a ikinci suikast girişimi – 16 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG