Erişilebilirlik

Yüzlerce hacı adayının Mekke’de aşırı sıcaklar nedeniyle hayatını kaybettiği bildiriliyor


Hac ibadeti için Mekke'ye giden hacı adayları aşırı sıcaklarla boğuşuyor
Hac ibadeti için Mekke'ye giden hacı adayları aşırı sıcaklarla boğuşuyor

Basında çıkan haberlere ve yabancı ülkelerin bakanlıklarına göre Mekke'ye yapılan Hac ziyareti sırasında yüzlerce kişinin kavurucu sıcaklar nedeniyle hayatını kaybettiği bildiriliyor.

Agence France Presse (AFP) haber ajansının iki Arap diplomata dayandırdığı haberine göre, en az 550 kişinin Hac sırasında hayatını kaybettiği belirtiliyor. AFP’ye konuşan diplomatlar, ölenlerin 333'ünün Mısırlı olduğunu ve bunların çoğunun sıcağa bağlı hastalıklar nedeniyle hayatını kaybettiğini söyledi.

Reuters haber ajansı bu rakamları henüz doğrulayamadıklarını aktardı.

Anadolu Ajansı (AA), bu yıl Mekke’ye Hac ibadeti için giden Türk vatandaşları arasında 23 kişinin hayatını kaybettiğini aktardı. Habere göre, Türk hacı adaylarının ölüm nedenleri kalp damar hastalıkları ve enfeksiyona bağlı hastalıklar olarak açıklandı.

Son 30 yılda Suudi Arabistan'a yapılan Hac ziyaretleri sırasında yaşanan izdihamlar, çadır yangınları ve diğer kazalar yüzlerce kişinin ölümüne neden oldu.

Bu yıl Hac yolculuğu geçen hafta Cuma günü başlamıştı.


Suudi devlet televizyonu Pazartesi günü Mekke'deki Ulu Cami'nin gölgesinde sıcaklığın 51,8 dereceye kadar yükseldiğini bildirdi.

Tunus haber ajansı Tunis Afrique Presse de Salı günkü haberinde, 35 Tunus vatandaşının Hac sırasında hayatını kaybettiğini bildirdi.

Ürdün Dışişleri Bakanlığı Salı günü Ürdünlü hacılar için 41 defin izni verdiğini açıkladı. Bakanlık daha önce de en az altı Ürdün vatandaşının Hac sırasında sıcak çarpması nedeniyle öldüğünü açıklamıştı.

Suudi hastanelerinde kayıp yakınlarını aramaya devam eden aileler, sosyal medyada, bu ölümlerin çoğunun aşırı sıcaklardan kaynaklandığını söyledi.

İran devlet haber ajansı IRINN, ölüm nedenlerini belirtmeksizin, Hac yolculuğu sırasında 11 İranlı’nın öldüğünü ve 24'ünün hastaneye kaldırıldığını belirtti.

Agence de Presse Sénégalaise’e göre, üç Senegal vatandaşı da Hac sırasında öldü.

Endonezya sağlık bakanlığı verilerine göre Salı günü 144 Endonezya vatandaşı Hac yolculuğu sırasında hayatını kaybetti. Verilerde ölümlerden herhangi birinin sıcak çarpmasına bağlı olup olmadığı belirtilmedi.

Pazartesi günü, ölüm haberlerinin birçoğu yayınlanmadan önce Reuters'a konuşan bir Suudi sağlık yetkilisi, yetkililerin aşırı yüksek sıcaklıklar nedeniyle hacılar arasında olağandışı bir ölüm vakası tespit etmediğini söyledi.

Yetkili, ilgili bakanlığın şu ana kadar sıcağa bağlı hastalıklar nedeniyle 2700'den fazla hacıyı tedavi ettiğini de sözlerine ekledi.

Journal of Travel and Medicine tarafından 2024 yılında yapılan bir çalışma, artan küresel sıcaklıkların sıcakla başa çıkma stratejilerini geride bırakabileceğini ortaya koydu. Geophysical Research Letters tarafından 2019 yılında yapılan bir çalışmada, iklim değişikliği nedeniyle kurak Suudi Arabistan'da sıcaklıklar arttıkça, hac yapan hacıların "aşırı tehlike" ile karşı karşıya kalacağı belirtilmişti.

Yüksek sıcaklıklar vücutta su kaybına, sıcak bitkinliğine ve sıcak çarpmasına neden olabiliyor, kalp ve damar rahatsızlıkları gibi önceden var olan durumları kötüleştirebiliyor.


ABD'de sıcak hava dalgası orta ve kuzeydoğu eyaletlerinde rekor kırdı

ABD de mevsim normallerinden önce gelen sıcak hava dalgasının etkisi altındaki ülkelerden biri.

ABD Ulusal Meteoroloji Dairesi (NWS) Salı günü yaptığı açıklamada, yetkililerin ölümcül bir hava olayına dönüşebileceği uyarısında bulunduğu sıcak hava dalgasının ülkenin orta kesimlerinden doğu kesimlerine kadar uzanması nedeniyle ABD şehirlerinin bu hafta onlarca yıllık sıcaklık rekorlarını kırdığını söyledi.

Orta Batı’daki Indiana'dan kuzeydoğudaki New England bölgesine kadar yaklaşık 80 milyon insan aşırı sıcaklara maruz kaldı. New York Valisi Kathy Hochul, hafta sonuna kadar sürmesi beklenen yüksek sıcaklıklar nedeniyle eyaletin Acil Durum Operasyon Merkezi'ni harekete geçirdi.

New York eyaleti, Çarşamba günkü Juneteenth tatili için plajlarını ve havuzlarını erken açacak. New York kentiyse sıcak acil durum planı kapsamında bu yıl ilk kez soğutma merkezlerini açıyor.

Pazartesi günü Chicago O'Hare Uluslararası Havaalanı’nda termometreler 36 dereceyi gösterdi. Bu, kentte en son 1957 yılında kaydedilen rekor düzeydeki 35 derecelik sıcaklığın önüne geçmiş oldu.

NWS’den meteoroloji uzmanı Marc Chenard, Detroit ve Philadelphia'nın yanı sıra New Hampshire, Connecticut ve Maine'deki şehirlerin de önümüzdeki günlerde rekor sıcaklıklara ulaşacağını söyledi.

Batıda ise itfaiyeciler, Cumartesi günü Los Angeles'ın kuzeybatısında başlayan ve 12 bin dönümlük bir alanı kül eden orman yangınını kontrol altına almaya çalışırken yüksek sıcaklıklar, düşük nem ve şiddetli rüzgarlarla mücadele etti. Yangın, yaklaşık 1200 kişinin Hungry Vadisi’ndeki mesire yerine tahliyesine neden oldu.

Yetkililer Salı günü yaptıkları açıklamada, New Mexico'nun güneyinde, Ruidoso köyünün kuzeyinde ve güneyinde çıkan orman yangınlarının da yaklaşık 8 bin kişiyi tahliyeye zorladığını söyledi.


Hindistan’da toprak kaymasında bir anne ve 3 kızı toprak altında kaldı

Yetkililer ve medya, Hindistan'ın Çarşamba günü şiddetli sıcak hava dalgaları, toprak kaymaları ve sellere neden olan aşırı hava koşullarıyla mücadele ettiğini söyledi.

Bu hafta aralarında kuzeydoğu eyaletinde diri diri gömülen bir kadın ve üç kızının da bulunduğu en az 11 kişinin kötü hava koşullarıyla gelen doğal afetlerde hayatını kaybettiği belirtiliyor.

Yetkililer, kuzeydoğu eyaleti Assam'da aralıksız yağan yağmurun tetiklediği sel ve heyelanların Salı gecesi en az altı kişinin ölümüne yol açtığını söyledi.

Evleri tamamen toprak altında kalan bir anne ve 3 kızının cansız bedenlerine üç saatlik arama çalışması sonrasında ulaşıldı.

Asya kıtasında milyonlarca insan bu yaz aşırı sıcaklarla boğuşuyor.

Forum

STÜDYO VOA

Amerikalı savcıdan Cihantimur için “kaçma riski” açıklaması – 26 Haziran
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG