Erişilebilirlik

Gürcistan Parlamentosu protestolara rağmen "yabancı ajan" yasa tasarısını onayladı


Gürcistan parlamentosu 150 milletvekilinden 84'ünün lehte oyuyla "yabancı ajan" yasa tasarısını onayladı.
Gürcistan parlamentosu 150 milletvekilinden 84'ünün lehte oyuyla "yabancı ajan" yasa tasarısını onayladı.

Gürcistan Parlamentosu Salı günü "yabancı ajan" yasa tasarısının üçüncü ve son oylamasını yaptı ve böylece düzenlemenin yasalaşması yolunda önemli bir engel aşılmış oldu.

Tasarının bir sonraki durağı, veto edeceğini söyleyen Cumhurbaşkanı Salome Zurabişvili. Ancak Cumhurbaşkanı’nın veto kararı, iktidar partisi ve müttefiklerinin kontrolündeki parlamentoda yapılacak başka bir oylama ile geçersiz kılınabilir.

Tasarı 150 milletvekilinden 84'ünün lehte oy kullanmasıyla kabul edildi.

Yasalaşması halinde tasarı, fonlarının yüzde 20'sinden fazlasını yurtdışından alan kuruluşların yabancı etki ajanı olarak kayıt yaptırmalarını zorunlu kılıyor, ağır ifşa yükümlülükleri ve ihlaller için para cezaları öngörüyor.

Muhaliflerin ve Batılı ülkelerin "otoriter ve Rusya'dan esinlenmiş" olmakla eleştirdiği yasa tasarısının görüşmeleri sırasında iktidar ve muhalefet milletvekilleri arasında yaşanan fiziksel ve sözlü tartışmalar Gürcü televizyon kanallarında yayınlandı.

Güney Kafkasya ülkesinin Avrupa ile bütünleşme yolunda mı olduğu yoksa Rusya'ya doğru mu döndüğünün bir testi olarak görülen tasarıya muhalif olanlar daha fazla protesto çağrısında bulundu.

Muhalifler, tasarıyı, Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin'i eleştirenleri hedef almak için Kremlin'in kullandığı yasaya benzeterek "Rus yasası" olarak adlandırıyor.

Gürcistan hükümeti, tasarının şeffaflığı teşvik etmek, yabancılar tarafından desteklenen "sözde liberal değerlerle" mücadele etmek ve ülkenin egemenliğini korumak için gerekli olduğunu söylüyor.

Yaklaşık bin protestocu, oylama sırasında polisin yoğun olduğu ve tazyikli su sıktığı kale benzeri parlamento binasını işgal etti. Protestocular tasarının kabul edildiğini duyduklarında "Köleler!" ve "Ruslar!" diye bağırdı.

Haftalardır devam eden ve genellikle akşam saatlerinde zirve yapan gösterilerde sayıları on binleri bulan protestocular, 1991 yılında Moskova'dan bağımsızlığını kazanmasından bu yana Gürcistan'da görülen en büyük protestoları gerçekleştirdi.

ABD: "Derin rahatsızlık duyuyoruz"

Beyaz Saray Salı günü yaptığı açıklamada, Gürcistan'ın "Kremlin tarzı" yabancı ajan yasasından "derin rahatsızlık" duyduğunu açıkladı.

Sözcü Karine Jean-Pierre, "Eğer bu yasa geçerse, Gürcistan ile ilişkilerimizi temelden yeniden değerlendirmek zorunda kalacağız" dedi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller da geçen hafta, "Sivil toplum ve muhalefet aktivistleri ile gazetecilere yönelik taciz ve fiziksel saldırı haberlerinin arttığının farkındayız. Bunu kınıyor ve tam bağımsız ve zamanında bir soruşturma yapılması çağrısında bulunuyoruz" şeklinde konuşmuştu.

ABD’nin yanısıra, İngiltere, Almanya, İtalya ve Fransa da Gürcistan'ı tasarıyı geri çekmeye çağırdı.

Aralık ayında Gürcistan'a adaylık statüsü veren Avrupa Birliği, tasarının Tiflis'in blokla daha fazla bütünleşmesinin önünde bir engel olacağı mesajını sıkça tekrarladı.

İktidardaki Gürcü Rüyası partisi, son aylarda Batı karşıtı bir söylem benimsemiş olsa da hem AB'ye hem de NATO'ya katılmak istediğini söylüyor.

Kremlin ise, Gürcistan'daki yasa tasarısına ilham verme yönünde herhangi bir rolü olduğunu reddediyor.

Kremlin sözcüsü Dimitri Peskov Salı günü yaptığı açıklamada, "Gürcistan'ın içişlerine dışarıdan açık bir müdahale görüyoruz. Bu Gürcistan'ın iç meselesidir, biz hiçbir şekilde müdahale etmek istemiyoruz" dedi.

Gürcistan Başbakanı Irakli Kobakhidze, geçen hafta yaptığı açıklamada, Rusya'ya karşı kin duyan "yanlış yönlendirilmiş" gençlerin muhalefetine rağmen hükümetin "yabancı etki ajanları" yasa tasarısını kabul edeceğini söylemişti.

İktidardaki Gürcü Rüyası partisinin kurucusu Bidzina Ivanişvili de, Batı'nın Gürcistan'ı Rusya ile bir çatışmada "yem" olarak kullanmaya çalışmasını engellemek için yasanın gerekli olduğunu dile getirmişti.

Anketler Gürcü kamuoyunun AB entegrasyonunu güçlü bir şekilde desteklediğini gösterirken, birçok Gürcü Moskova'nın ayrılıkçı Güney Osetya ve Abhazya bölgelerine verdiği destek nedeniyle Rusya'ya düşmanca yaklaşıyor.

Forum

XS
SM
MD
LG