Erişilebilirlik

Güney Kore'de pil fabrikasında yangın: Çoğu Çinli 22 kişi öldü


Patlamada, çoğu Çin vatandaşı 22 kişi öldü.
Patlamada, çoğu Çin vatandaşı 22 kişi öldü.

Güney Kore'de bir lityum pil fabrikasında meydana gelen patlamada, çoğu Çin vatandaşı, 22 işçi öldü ve sekiz işçi de yaralandı.

Başkent Seul'ün yaklaşık 25 kilometre güneybatısındaki sanayi kenti Hwaseong'da, pil üreticisi Aricell tarafından işletilen fabrikadaki patlamanın ardından çıkan yangın, büyük ölçüde söndürüldü. Fabrika kullanılamaz hale geldi.

Gyeonggi Yangın ve Afet Merkezi’nin verdiği bilgiye göre ölenler arasında, 18 Çinli ve bir Laoslu olmak üzere 20 yabancı işçi bulunuyor. Hwaseong Polis Merkezi'ndeki afet önleme departmanı başkanı Kim Jin-young, şirket yetkililerinden aldığı bilgiye dayanarak yaptığı açıklamada, ölen diğer işçinin uyruğunun henüz teyit edilmediğini söyledi.

Kim, yangının yerel saatle 10:31'de (0131 GMT) 35 bin kadar pilin bulunduğu bir depoda, bir dizi pil hücresinin patlamasıyla başladığını söyledi. Patlamayı neyin tetiklediğinin belirsizliğini koruduğunu da sözlerine ekledi.

Reuters'a konuşan bir görgü tanığı, itfaiyecilerin fabrikadan altı kadar ceset çıkardığını gördü. Kim, yangının yoğunluğu nedeniyle kurtarma ekiplerinin ölülerin kimliklerini tespit etmekte zorlandığını da sözlerine ekledi.

Olay yerindeki yetkililer, iki kişinin büyük yanıklar nedeniyle tedavi gördüğünü söyledi.

Güney Kore'de çıkan yangına müdahale edilerek, söndürüldü.
Güney Kore'de çıkan yangına müdahale edilerek, söndürüldü.

Canlı televizyon görüntülerinde itfaiyecilerin hasarlı çelik ve beton binaya püskürtme yaptığı görülüyor. Üst katın bazı bölümleri çökmüştü ve binanın büyük parçaları bir patlamayla sokağa fırlamış gibi görünüyordu. Havadan çekilen görüntülerde fabrikadan yükselen yoğun duman bulutları görülüyor.

Daejeon Üniversitesi Yangın ve Afet Önleme profesörü Kim Jae-ho, yangının muhtemelen işçilerin kaçamayacağı kadar hızlı yayıldığını söyledi.

Kim, "Nikel gibi akü malzemeleri kolaylıkla alev alabilir. Bu yüzden diğer malzemelerin neden olduğu yangınlara kıyasla çoğu zaman müdahale etmek için yeterli zaman olmuyor" dedi.

Başkan Yoon Suk Yeol gelişmeleri takip ederken, İçişleri Bakanı Lee Sang-min yerel yetkilileri herhangi bir tehlikeli kimyasalın çevreyi kirletmesini önlemek için adımlar atmaya çağırdı.

2020 yılında kurulan Aricell, sensör ve radyo iletişim cihazları için lityum birincil piller üretiyor. En son düzenleyici dosyasına ve Linkedin profiline göre fabrikanın 48 çalışanı var.

Reuters’ın Aricell ofislerine ulaşma çabası cevapsız kaldı.
Dünyanın önde gelen sanayi ülkelerinden Güney Kore, geçmişte yaşanan ve ihmalden kaynaklandığı tespit edilen birkaç kazanın ardından güvenlik sicilini iyileştirme yönünde çaba sarf etmişti.

Forum

STÜDYO VOA

Biden ve Trump yeniden karşı karşıya – 27 Haziran
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:57 0:00
XS
SM
MD
LG