Erişilebilirlik

Fransa’da “Yahudi kız çocuğuna tecavüz” öfke yarattı


Resmi rakamlara göre Fransa'da Yahudi karşıtı eylemler 2024 yılının ilk aylarında bir yıl öncesinin aynı dönemine kıyasla üç kat arttı. Kasım 2023'te Paris'te antisemitizme karşı protesto düzenlenmişti
Resmi rakamlara göre Fransa'da Yahudi karşıtı eylemler 2024 yılının ilk aylarında bir yıl öncesinin aynı dönemine kıyasla üç kat arttı. Kasım 2023'te Paris'te antisemitizme karşı protesto düzenlenmişti

Fransa’nın başkenti Paris’in kuzeyindeki Courbevoie banliyösünde 12 yaşında bir kız çocuğunun 12-13 yaşlarında 3 erkek çocuk tarafından şiddet gördüğü ve ikisinin tecavüzle suçlandığı açıklandı.

3 çocuk polis tarafından yakalanırken Fransız siyasetçiler, “insanlık dışı” saldırıyı kınadı.

Fransız medyasına yansıyan olayın, 15 Haziran Cumartesi günü, Courbevoie banliyösünde, terk edilmiş bir binada yaşandığı bildirildi.

Tecavüze uğradığını anlatan kız çocuğu, polise verdiği ifadesinde, kendisine “Pis Yahudi” diyen üç kişi tarafından dövüldüğünü ve tecavüze uğradığını söyledi. BFM TV’nin polis ifade tutanaklarından verdiği bilgiye göre, Cumartesi akşamı saat 20.00 sularında olay yerine gelen polis, çocuğu titreyen ve ağlar bir halde buldu.

12 yaşındaki kız çocuğu polise, annesi ve babasının onayıyla öğleden sonra bir arkadaşını görmek için evine gittiğini, daha sonra evine dönerken iki çocuğun karşısına çıktığını ve kendileriyle kalmasını istediklerini anlattı.

“Neden Yahudi olduğunu saklıyorsun?”

İfadesine göre, “annesinin endişeleneceğini” söyleyerek gitmek istediği sırada üçüncü birinin daha geldiğini anlatan 12 yaşındaki çocuk, “Senin dinin ne” diye sorduklarında yanıt vermedi. “Yahudi’sin neden saklıyorsun?” dediklerinde ise “herhangi bir saldırıdan kaçınmak için açıkça söylemedi.”

Erkek çocuklardan birisinin İsrail hakkında sorular sormaya ve “pis Yahudi” demesinin ardından “fiziki saldırıya uğradığını, vücudunun her yerine tekme ve tokatlar atıldığını, saçlarından sürüklendiğini ve ardından cinsel taciz ve tecavüzün başladığını” anlatan kız çocuğu, saldırganlarının yanağının yakınında çakmak çakarak, kendisini yakmakla tehdit ettiğini de söyledi.

Filme alındığını ve fotoğraf çektiklerini de kaydeden kız çocuğu, “polise başvurursa onu öldüreceklerini, 200 Euro vermezlerse, kendisinin ve ailesinin başına kötü şeyler geleceğini” söylediklerini de anlattı.

Haber ajansı AFP'nin görüştüğü polis kaynakları da kurbanın, “saldırganlar tarafından kendisine ‘pis Yahudi’ denildiğini ve ölümle tehdit edildiğini” söylediğini doğruladı.

3 çocuk gözaltında

Soruşturma sırasında polis, 17 Haziran Pazartesi günü 12 ve 13 yaşlarındaki üç çocuğu gözaltına aldı. Aynı akşam, üç çocuktan ikisi hakkında “ağırlaştırılmış tecavüz”, “toplu cinsel saldırı”, “gasp girişimi”, “15 yaşını doldurmamış bir çocuğa karşı dini nedenlerle uygulanan şiddet”, “özel hayatın gizliliğinin ihlali”, “cinsel nitelikli bir kişinin görüntüsünün kaydedilmesi veya iletilmesi”, “tekrarlanan ölüm tehdidi” ve “din temelinde hakaret” suçlamalarıyla dava açıldı.

Üçüncü şüpheli ise "tecavüz" suçlamasında “tanık” statüsüne alınırken, geri kalan iddialardan dolayı doğrudan suçlandı. Sanıklardan 12 yaşında olan en küçüğü, “geçici adli eğitim tedbirine” tabi tutuldu.

Macron’dan “okullarda antisemitizme karşı” eğitim çağrısı

Avrupa Parlamentosu seçimlerinin ardından, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un Meclis’i feshederek erken seçime götürdüğü ülkede, antisemitizm yani Yahudi karşıtlığı seçim kampanyasının ana tartışma konularından birisi olunca, en sağ kanattan en soluna, tüm siyasi liderler genç kızın yaşadığı olaya tepki gösterdi.

Bakanlar Kurulu toplantısının ardından Cumhurbaşkanı Macron’un, “önümüzdeki günlerde okullarda ırkçılık ve antisemitizm konusunda tartışma düzenlenmesi yönünde” karar aldığı açıklandı.

Bakanlar Kurulu’nda konuşan Macron’un, “Ciddi sonuçlar doğuran nefret söyleminin eğitim kurumlarına sızmasını engellemeliyiz” dediği bildirildi.

AFP’ye konuşan Macron’a yakın bir kaynak, kabine toplantısında Macron’un "Yahudi karşıtlığı belası hakkında sert ve ciddi bir şekilde konuştuğunu" söyledi.

İçişleri Bakanı Gerald Darmanin de, “İster tecavüz olsun, ister saldırının Yahudi karşıtı karakteri olsun, kesinlikle alçakça bir saldırı” dedi.

Polisin bu tür şiddeti önleme kabiliyetinin sınırlı olduğunu söyleyen Darmanin, "Bu bir ebeveyn sorunu. Otorite sorunu. Bu bir bütün olarak toplumun sorunu" diye konuştu.

Fransa Yahudi Cemaati’nin baş hahamı Haim Korsia da X'te yaptığı paylaşımda, "dehşete düştüğünü" ve "bu eşi benzeri görülmemiş antisemitizm dalgası karşısında hiç kimsenin mazur görülmemesi gerektiğini" yazdı.

Başkent Paris'te de belediye binası önünde antisemitizme karşı bir gösteri düzenlendi.

Sol partiler eleştirildi

Courbevoie’nın sağ parti Cumhuriyetçiler (LR) mensubu Belediye Başkanı Jacques Kossowski ise, böyle bir saldırının kendi belediyesi sınırları içinde yaşanmasına şaşırdığını belirterek, “Bunu söylediğim için üzgünüm; ancak antisemitizm konusunda Avrupa seçimleri kampanyasını gördüğümüzde, bunun işlerimizi kolaylaştırmadığını görüyoruz” dedi.

Kossowski, radikal sol parti Boyun Eğmeyen Fransa’yı (LFI) ve partinin son aylardaki Filistin yanlısı eylemlerini eleştirdi.

Sosyalist Parti Genel Sekreteri Olivier Faure, X'te paylaştığı mesajında, "Yahudi karşıtı nefreti" bir "bela" olarak tanımladı. Faure, "Antisemitizme karşı mücadele zayıflık olmadan ve aralıksız sürdürülmelidir" dedi.

Seçmene “sol partilere oy vermeme” çağrısı yapan aşırı sağcı lider Marine Le Pen de, “Bu Yahudi karşıtı saldırı ve 12 yaşındaki bir çocuğa tecavüz edilmesi bizi isyan ettiriyor” dedi ve Gazze savaşının kullanılması yoluyla “Yahudiler’in aşırı sol tarafından aylarca hedef gösterilmesini" eleştirdi.

Marine Le Pen seçimlere gönderme yaparak, “30 Haziran ve 7 Temmuz’da herkes bunun bilincinde olmalı” dedi.

Aşırı sağın Başbakan adayı Jordan Bardella, “Üç hafta içinde Başbakanlığa gelirsem, ülkenin her metrekaresinde otorite ve düzeni yeniden tesis etmek önceliğim olacak” dedi.

Aşırı sağ ile ittifaka gittiği için parti üyeliğinden atılan LR Genel Başkanı Eric Ciotti de, “Ülkemizde aşırı sol ittifak tarafından körüklenen antisemitizmin yükselişini kınıyorum” dedi.

Eleştirilerin hedefindeki LFI’nin lideri Jean-Luc Melenchon, X hesabından yaptığı paylaşımda, “Courbevoie'de yaşanan bu tecavüz olayı, erkeklerin küçük yaşlardan itibaren suça meyilli davranışlar sergilemesi ve Yahudi karşıtı ırkçılığa dikkat çekmesi bakımından dehşet verici” dedi.

Melenchon, Haziran ayı başında bir blog yazısında, “Resmi propagandanın söylediğinin aksine, Fransa'da Yahudi karşıtlığı ‘bir kalıntı’ olmaya devam ediyor” sözleri nedeniyle eleştirilmişti.

Fransa, İsrail ve ABD dışında en fazla Yahudi nüfusa sahip ülke. Avrupa’da en büyük Müslüman nüfus da Fransa da bulunuyor. Ülkede Hamas'ın 7 Ekim'de İsrail'in güneyine düzenlediği saldırı ve İsrail'in Gazze'ye misilleme harekatının başlatmasının ardından Yahudi karşıtı eylemlerde artış yaşandı.

Resmi rakamlara göre Fransa'da Yahudi karşıtı eylemler 2024 yılının ilk aylarında bir yıl öncesinin aynı dönemine kıyasla üç kat arttı.

2023 yılında kaydedilen 1676 Yahudi karşıtı eylemin yüzde 12,7'si okullarda gerçekleştirildi.

Haber ajansı AFP’den yararlanılmıştır.

Forum

STÜDYO VOA

Biden ve Trump yeniden karşı karşıya – 27 Haziran
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:57 0:00
XS
SM
MD
LG