Erişilebilirlik

Eylem Tok ve Timur Cihantimur’un Boston'da ayrı ayrı yapılan duruşmaları ertelendi 


Timur Cihantimur ve kendisini ABD’ye kaçıran annesi Eylem Tok, Boston’daki John Joseph Moekley Mahkemesi’nde hakim karşısına çıktı
Timur Cihantimur ve kendisini ABD’ye kaçıran annesi Eylem Tok, Boston’daki John Joseph Moekley Mahkemesi’nde hakim karşısına çıktı

1 Mart’ta İstanbul'da ehliyetsiz kullandığı araçla Murat Aci’nın ölümüne, dört kişinin de yaralanmasına neden olan 17 yaşındaki Timur Cihantimur ve kendisini ABD’ye kaçıran annesi Eylem Tok, Boston’da yapılan iki ayrı duruşmada hakim karşına çıktı. Eylem Tok ve oğlu Timur Cihantimur için Boston’da yapılan duruşmalarda iki ismin de tutukluluk halinin devamına ve ayrıntılı savunma hazırlamaları için duruşmaların ertelenmesine karar verildi.

Eylem Tok’un duruşması 27 Haziran'da, oğlu Timur Cihantimur'un duruşması ise 20 Haziran'da yine Boston’daki John Joseph Moekley Mahkemesi’nde yapılacak.

Sabah yapılan ilk duruşmada yargıç, Tok’un tutukluluk halinin devamına ve bir sonraki duruşmanın 27 Haziran Perşembe günü yerel saatle 09:00’da yapılmasına ve Cihantimur’un dosyasının ayrılmasına karar verdi.

Eylem Tok’un duruşması avukatının gecikmesi nedeniyle 20 dakika geç başladı. Tok, duruşmaya üzerinde turuncu renkli tutuklu üniforması, üzerinde tutuklu yazan haki renkte bir sweatshirt ve elleri kelepçeli olarak geldi.

Tok’un avukatı, müvekkilinin tutuksuz yargılanmasını talep etti; Tok’un Türkiye’de işlediği iddia edilen “suçluyu koruma” suçunun Türkiye yasalarına göre bir cezasının olmadığını ve bu nedenle serbest bırakılması gerektiğini savundu.

Kaçma riskini gerekçe göstererek Eylem Tok’un tutukluluk halinin devamını talep eden Savcı ise, uluslararası anlaşmalara göre sanığın iadesini isteyen Türk adli makamlarıyla sürekli temas halinde olduklarını; en son duruşma öncesinde bu sabah tekrar görüştüklerini belirtti.

Öğleden sonra Cihantimur annesinden ayrı olarak hakim karşısına çıkartıldı. Cihantimur'un avukatları, müvekkillerinin Connecticut eyaletinde reşit olmayan çocukların tutulduğu bir yurtta kaldığına işaret ederek, yurtta koşulların kötü olduğu gerekçesiyle Cihantimur'un serbest bırakılması gerektiğini savundu.

Cihantimur'un ABD vatandaşı olduğuna dikkat çeken avukatlar, müvekkillerinin serbest kalarak öğrenim hayatına devam etmek istediğini dile getirdi.

Eylem Tok Boston’da hakim karşısına çıktı: Tutukluluk halinin devamına karar verildi, bir sonraki duruşma 27 Haziran'da
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:05:18 0:00

Savcılık: ‘’İade süreciyle ilgili karar alınana kadar gözetim altında tutulmalı’’

Savcılık, Timur Cihantimur’un kaçma riski olduğu gerekçesiyle gözetim sürecinin devam etmesi gerektiğini savunuyor ve Türkiye’nin iadesi istediği 17 yaşındaki gencin iade süreciyle ilgili karar alınana kadar gözetim altında tutulması gerektiğini belirtiyor.

Savcılık, ABD’nin suçluların iadesiyle ilgili uluslararası anlaşmalara attığı imzaların gereğini yapacağını savunuyor. Savcılık, çarptığı araçta bir kişinin ölümüne, dört kişinin de yaralanmasına neden olan Cihantmur’un olaydan birkaç saat sonra ülkesinden annesiyle birlikte Mısır’a ardından da ABD’ye kaçmasının burada da iade süreciyle ilgili karar alınana kadar mutlaka gözetim altında tutulmasın gerekliliğinin bir kanıtı olduğunu belirtiyor.

Türkiye Adalet Bakanlığı, anne ve oğlun iki ülke arasında yapılan suçluları iadesi anlaşması uyarınca ABD’den iadesini istemişti.

Türk Ceza Kanunu’nun Suçluyu Kayırma Suçu'na ilişkin 283. Maddesi, “Suç işleyen bir kişiye araştırma, yakalanma, tutuklanma veya hükmün infazından kurtulması için imkan sağlayan kimse, altı aydan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır” diyor.

Ancak maddede aynı zamanda, “Bu suçun üstsoy, altsoy, eş, kardeş veya diğer suç ortağı tarafından işlenmesi halinde, cezaya hükmolunmaz” ifadesi yer alıyor.

Kazada yaşamını yitiren Murat Acı’ nın yakınları da Eylem Tok’un duruşmasına katıldı

Eylem Tok’un duruşmasına Cihantimur’un yaptığı trafik kazasında yaşamını yitiren Murat Acı’nın New York’ta yaşayan yakınları da katıldı.

Acı’nın yakınları, Tok’un duruşmada kalabalıktan rahatsız olduğunu, duruşma sonunda çok hızlı adımlarla salonu terk ettiğine dikkat çekti.

Duruşmanın ardından gazetecilere açıklama yapan Aci’nin bir yakını duruşmanın sonunda Tok’un yanına yaklaşıp, ‘’ Katil annesi olmak nasıl bir duygu? ‘’ diye sorduğunu, Tok’un da sorusunu, ‘’Allahu Ekber’’ diye yanıtlayıp başka bir şey söylemediğini belirterek, ‘’Belki de alaycı bir şekilde yaklaşmış oldu. Bu alaycı tavrının bedelini ağır ödeyeceğini düşünüyoruz’’ diye konuştu.

  • 16x9 Image

    Mehmet Sümer

    Mehmet Sümer, CNN Türk, Haber Türk ve TRT kanallarında haber spikeri, dış haberler muhabiri ve savaş muhabiri olarak çalıştı. TRT Bağdat Temsilciliği ve New York Temsilciliği görevlerinde bulundu. Irak, Ukrayna, Mısır ve Suriye iç savaş ve karışıklıkları başta olmak üzere dünyanın birçok noktasından canlı yayınlar, haber ve röportajlar yaptı. 2016 Aralık ayından bu yana Amerika'nın Sesi kadrosunda görev yapıyor.

Forum

STÜDYO VOA

Biden ve Trump yeniden karşı karşıya – 27 Haziran
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:57 0:00
XS
SM
MD
LG