Erişilebilirlik

Diyarbakır’da “İsrail’e tepki” gösterisinden sonra işyerlerine yapılan müdahalelerle ilgili 16 gözaltı 


Bazı sosyal medya hesaplarında paylaşılan görüntülerde, fast-food restoranı Burger King'in Sur ilçesi şubesindeki eylemde, olay yerinde bulunan mahalle bekçilerinin seyirci kaldığı öne sürüldü.  
Bazı sosyal medya hesaplarında paylaşılan görüntülerde, fast-food restoranı Burger King'in Sur ilçesi şubesindeki eylemde, olay yerinde bulunan mahalle bekçilerinin seyirci kaldığı öne sürüldü.  

İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarına tepki gösteren grupların, İsrail sermayesiyle bağlantılı oldukları iddiasıyla fast-food zinciri Burger King'in Sur ilçesindeki restoranına ve kahve zinciri Starbucks'ın Kayapınar ilçesindeki şubesine girerek gösteri yapmasıyla ilgili soruşturmada 16 kişi gözaltına alındı. Kentteki sivil toplum örgütlerinin tepkisi sürüyor.

Özellikle iş örgütlerinin tepkisini çeken eylemin ardından başlatılan soruşturmada eyleme katıldıkları belirlenen 16 kişi gözaltına alındı. İçişleri Bakanlığı’nın yaptığı açıklamada, şüphelilerin bugün savcılığa çıkarılacağı belirtildi.

Bakanlığın sosyal medya hesabından yapılan açıklama şöyle: “22 Haziran 2024 Cumartesi günü Diyarbakır Sur ve Kayapınar ilçelerinde iki ayrı işletmeye giren 16 şahsın işlemleri Diyarbakır İl Emniyet Müdürlüğünce yapılmaktadır. Bugün Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığına sevk edileceklerdir.”

Mahalle bekçileri seyirci mi kaldı?

Eylemlerle ilgili tartışmalar sürüyor. Bazı sosyal medya hesaplarında paylaşılan görüntülerde, fast-food restoranı Burger King'in Sur ilçesi şubesindeki eylemde, olay yerinde bulunan mahalle bekçilerinin seyirci kaldığı öne sürüldü.

İddiaların bazı gazetelerde yer alması üzerine Diyarbakır Valiliği bir açıklama yaptı.

Valilik, bekçilerin eylemcileri dışarı çıkardığını savunarak, “22 Haziran 2024 tarihinde ilimizde bir işyerine yapılan eylemle ilgili olarak bazı sosyal medya hesaplarında; bekçilerin olaya seyirci kalıp eylemcilerin içeriye girmelerine müsaade ettikleri şeklinde paylaşımlar yer almaktadır. Oysaki bu görüntüler eylemcilerin bekçiler tarafından dışarıya çıkartılması esnasında çekilmiştir” açıklaması yaptı.

Görüntülerde eylemcilerin bekçilerin önünden slogan atarak geçtiği görülüyor.

Ancak görüntülerin hangi açıdan çekildiği net olmadığı için, eylemcilerin içeri mi girdiği, dışarı mı çıktığı tam anlaşılmıyor. Görüntülerin devamında ise müşterilerin panikle kaçışı kameralara yansıyor. Bu sırada kapının önünde bekçilerin beklediği de görülüyor.

Eylemlere tepkiler artıyor

Bünyesinde 100’e yakın sendika, dernek ve meslek odasının bulunduğu Diyarbakır Kent Koruma ve Dayanışma Platformu eylemlere açıklamayla tepki gösterdi. “İşyerlerine yönelik eylemleri kabul etmiyoruz” başlıklı açıklamada eylemlerin panik ve korku yarattığı belirtildi.

Sağduyu çağrılarına rağmen önlem alınmamasını eleştiren platform üyeleri açıklamada şu görüşlere yer verdi: “Yakın zamanda gerçekleşen bu ve benzeri eylem ve saldırılar konusunda defalarca sağduyu çağrısı yapılmış ve yetkililerin de önlem alma gerekliliği ısrarlı şekilde ifade edilmiştir. Ancak görüntülerden ve görgü tanıklarının beyanlarından da anlaşılacağı üzere, önleyici bir tedbir alınmadığı gibi kolluğun göstericileri engellemeye yönelik bir müdahalesinin olmadığı anlaşılmaktadır. Toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkının, suç teşkil edecek şekilde özel işletmelere girerek/saldırarak, zarar vererek ve işyerlerinde bulunan insanlarda korku ve panik yaratarak kullanılmasını kabul etmek mümkün değildir.”

Açıklamada sağduyu çağrısı yapılarak, kamu görevlilerinin önleyici tedbirleri alması ve adli süreçleri başlatılması istendi.

Forum

STÜDYO VOA

Biden ve Trump yeniden karşı karşıya – 27 Haziran
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:57 0:00
XS
SM
MD
LG