Erişilebilirlik

Cumhurbaşkanı Erdoğan NATO Zirvesi’ne katılmak üzere Washington'da: “Filistin halkına yönelik katliamları gündeme taşıyacağız”


Erdoğan, Washington'a hareketinden önce Esenboğa Havalimanında açıklamalarda bulundu.
Erdoğan, Washington'a hareketinden önce Esenboğa Havalimanında açıklamalarda bulundu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ABD'nin başkenti Washington’daki NATO Liderler Zirvesi’ne katılmak üzere ABD'de.

NATO Liderler Zirvesi bu akşamki 75'inci yıl anma etkinliğiyle başlayacak ve 11 Temmuz'da sona erecek. Anma etkinliğine Cumhurbaşkanı Erdoğan da katılıyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ankara’dan ayrılmadan önce Esenboğa Havalimanında düzenlediği basın toplantısında, “zirvede Gazze’de Filistin halkına yönelik süregiden katliamları gündeme taşıyacağını” söyledi.

Erdoğan, “NATO ile İsrail-Filistin konusunda istediğimizi, beklediğimizi henüz alabilmiş değiliz” dedi.

Geçen yıl Vilnius’taki NATO zirvesinde alınan kararların uygulanmasının önemini vurgulayan Erdoğan, şöyle konuştu:

“Yapacağımız görüşmelerde, başta yakın çevremiz olmak üzere, dünyada artan terör tehdidine dikkat çekeceğiz. Terör örgütleriyle kararlı ve bütüncül bir mücadele yürütülmesi noktasında NATO’nun gayretlerinin arttırılması gerektiğinin de altını çizeceğiz.”

Cumhurbaşkanı, Türkiye’nin, Ukrayna’yı desteklemek için atılacak adımları tasarlarken NATO’nun savaşın tarafı haline getirilmemesi yönündeki ilkeli duruşunu koruduğunu kaydetti. “Adil bir barışın kaybedeni olmayacağını ilk günden beri ifade ettik” diyen Erdoğan, şunları söyledi:

“Washington’da yapacağımız istişareler, NATO’nun güney bölgesine yönelik yeni vizyonunun tespiti bakımından da önemli katkılar sağlayacaktır. Siber dünya, dezenformasyonla mücadele ve yükselen teknolojilerin beraberinde getirdikleri sınamalar da gündemimizde yer alacaktır.”

“Türkiye NATO’ya en fazla katkı sağlayan ilk beş müttefik arasında”

Erdoğan, Türkiye’nin NATO’nun misyonlarına ve harekatlarına en fazla katkı sağlayan ilk beş müttefikten biri olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

“NATO’nun bel kemiği ülkelerin başında yer alıyoruz. Tehditlerin çeşitlenerek arttığı bu dönemde ittifaka verdiğimiz önem açıktır. Ortak değerlerimizin samimiyet testinden geçmekte olduğu Gazze’de, Filistin halkına yönelik süregiden katliamları gündeme taşıyacağız. Bu vahim tablo karşısında uluslararası camianın İsrail’i durdurmakta yetersiz kaldığını ve Filistin’de adil, kalıcı barış tesis edilmeden küresel vicdanın rahat bir nefes almasının mümkün olmayacağını vurgulayacağız.”

“Rutte’nin yeni NATO genel sekreteri olmasında Türkiye’nin rolü üst düzeyde oldu”

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Erdoğan, NATO’nun yeni genel sekreteri Mark Rutte döneminde ittifakla ilişkileri nasıl değerlendirdiğinin sorulması üzerine, şunları söyledi:

“Yeni genel sekreter olarak Rutte’nin oraya gelişinde Türkiye’nin rolü üst düzeyde olmuştur. Rutte ile de tabii ABD’de ayrıca görüşmelerimiz olacak. Bana göreve başlamadan Türkiye’yi ziyaret edeceğini söylemişti. Biz nasıl (NATO Genel Sekreteri Jens) Stoltenberg ile çok samimi bir havada süreci işlettiysek, inanıyorum ki Rutte ile de aynı şekilde yürüteceğiz.”

Hollanda'nın eski Başbakanı Mark Rutte, Ekim ayında görevini Stoltenberg'den devralacak.

“NATO ile İsrail-Filistin konusunda istediğimizi henüz alabilmiş değiliz”

Terörle mücadelede müttefiklerden yeterli desteğin alınıp alınmadığına ilişkin bir soruya karşılık da Cumhurbaşkanı Erdoğan, “NATO ile bu noktada istediğimiz konumda mıyız? Açık, samimi söylüyorum; işte şu anda bunları aşmanın gayreti içerisindeyiz. Özellikle NATO ile İsrail-Filistin konusunda istediğimizi, beklediğimizi henüz alabilmiş değiliz. Temennim odur ki, ABD’deki görüşmelerimizde bunları tekrar gündeme getirip, beklediğimiz neticeyi de alabiliriz diye düşünüyorum" yanıtını verdi.

Erdoğan’ın bugün Washington’da NATO’nun 75’inci yıl anma etkinliğine, yarın ve Perşembe günü ise NATO Liderler Zirvesi’ne katılması bekleniyor.

Cumhurbaşkanı'nın yarın akşam Beyaz Saray'da zirveye katılan devlet ve hükümet başkanları onuruna ABD Başkanı Joe Biden'ın vereceği resmi akşam yemeğine katılması öngörülüyor.

Zirve kapsamında ikili görüşmeler de yapacak olan Cumhurbaşkanı Erdoğan Washington temaslarının ardından ABD’den ayrılmadan önce bir basın toplantısı düzenleyecek. Erdoğan'a zirvede aralarında bakanların da olduğu kalabalık bir heyet eşlik ediyor.

Forum

STÜDYO VOA

El Chapo’nun oğluna Teksas’ta baskın – 26 Temmuz
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG