Erişilebilirlik

Çorlu tren kazası davasında 6 yıl sonra karar: Dönemin TCDD personelinin 4’ü tutuklandı


Çorlu tren kazası davasında “Taksirle ölüme ve yaralanmaya” sebebiyet vermekten suçlu bulunan bu sanıklar, mahkumiyetlerinin üst mahkemede bu şekilde onanması ve hükmün kesinleşmesi halinde cezaevine girecek.
Çorlu tren kazası davasında “Taksirle ölüme ve yaralanmaya” sebebiyet vermekten suçlu bulunan bu sanıklar, mahkumiyetlerinin üst mahkemede bu şekilde onanması ve hükmün kesinleşmesi halinde cezaevine girecek.

2018’de meydana gelen ve 25 kişinin ölümüne, 328 kişinin yaralanmasına sebep olan Çorlu tren kazasının karar duruşmasında dört kişi tutuklandı.

Davanın bu sabah görülen 20. duruşmasında Çorlu 1. Ağır Mahkemesi, dönemin TCDD 1. Bölge Demiryolu Bölge Bakım Müdürü Mümin Karasu hakkında 17 yıl 6 ay, aynı müdürlükte çalışan Demiryolu Bakım Müdürü Turgut Kurt hakkında 16 yıl 3 ay, dönemin TCDD 1. Bölge Müdürü Nihat Aslan hakkında 15 yıl ve Yol Bakım ve Onarım Şefi Özkan Polat hakkında ise 13 yıl 9 ay ve hapis cezası verdi.

Bu sanıkların tümünü “bilinçli taksirle ölüme ve yaralanmaya” neden olmaktan suçlu bulan mahkeme, tutuklanmalarına da hükmetti.

Tutuklananlar dışında, beş kişi hakkında mahkumiyet, dört kişi hakkında ise beraat kararı

TCDD mühendisi Tevfik Baran Önder 10 yıl, dönemin TCDD 1. Bölge Müdür Yardımcısı Levent Meriçli, TCDD Mühendisleri Deniz Parlak ve Kubilay Başkaya 9 yıl 2 ay, dönemin TCDD 1. Bölge Bakım Servis Müdür Yardımcısı Nizamettin Aras da 8 yıl 4 ay hapis cezasına çarptırılsa da bu kişiler için tutuklamaya başvurulmadı.

“Taksirle ölüme ve yaralanmaya” sebebiyet vermekten suçlu bulunan bu sanıklar, mahkumiyetlerinin üst mahkemede bu şekilde onanması ve hükmün kesinleşmesi halinde cezaevine girecek.

Savcının esas hakkında mütalaasında tutuklama istediği diğer TCDD personelleri Celaleddin Çabuk, Çetin Yıldırım, Burhan Ortancıl ve Levent Kaytan ise beraat etti.

Mısra Öz: “Toplumsal cinayetler politiktir, eski TCDD Genel Müdürü’nü cezaevine göndermeden rahat etmeyeceğiz”

Kazada dokuz yaşındaki oğlu Oğuz Arda Sel’i kaybeden Mısra Öz, 13 Aralık 2018’den yaklaşık dokuz ay sonra görevden alınan TCDD Genel Müdürü İsa Apaydın ve diğer üst düzey bürokratların da peşinde olduklarını dile getirdi.

Bazı dönemler yalnız kalmalarına rağmen altı yıldır büyük bir mücadele verdiklerini söyleyen Öz, “Önemli olan adaletin sağlanmasıydı. Çünkü Türkiye bir hukuk devleti. Türkiye'de artık cezasızlık politikasının bittiğini, suçlu olan herkesin cezalandırılarak birtakım katliamların önüne geçilmesini istiyoruz. Toplumsal cinayetler politiktir. Biz ne yazık ki altı yıldır çok büyük emek verdik bu mücadeleye. Ama bugün bitmiyor. Evet bugün dört sanığın tutuklanmasına şahit olduk, yüreğimize su serpildi. Bu dava burada bitmez. Biz dönemin TCDD Genel Müdürü İsa Apaydın'ın peşindeyiz. Biz genel müdür yardımcısı Ali İhsan Uygun'un peşindeyiz. 35 kamu ihalesi alıp, parasına para katan İsa Apaydın'ı da bu karar gibi bir kararla cezaevine göndermeden rahat etmeyeceğiz” dedi.

Avukat Deniz Özen: “Siyasi sorumluların ve üst düzey kamu görevlilerin yargılaması için Anayasa Mahkemesi kararını bekliyoruz”

Kazada yakınlarını kaybeden müştekilerin avukatlarından Deniz Özen, tutuklama kararlarının kendileri için de sürpriz olduğunu söylese de üst düzey kamu görevlilerin yargılamadan kaçırılmasının adaletin dört dörtlük gerçekleşmesini engellediğini ifade etti.

VOA Türkçe’nin konuştuğu Özen, “Duruşma öncesi her ne kadar tutuklama beklemiyor olsak da bu yeterli bir karar değil. Neden eksik bir karar olduğunu şöyle anlatayım: Burada siyasi sorumlular yok, dönemin Ulaştırma Bakanı yok, dönemin TCDD Genel Müdürü ve yardımcıları yok. Üst düzey sorumlulara gitme çabasının önünü kesen bir irade vardı. Savcılık onlarla ilgili takipsizlik verdi. Biz de Anayasa Mahkemesi’ne başvuruda bulunduk, kararını bekliyoruz. Tabii şu da önemli. Türkiye’de kamu görevlileri için sistematik bir cezasızlık pratiği vardı” dedi.

Özen, “Ailelerin ısrarlı adalet arayışı ve takibi sayesinde bu davada sözünü ettiğim kabul edilemez durum kırılmış oldu. Dört kamu görevlisi kararla birlikte tutuklandı. Ama süreç bitmiş değil. Bu davada verilen kararların istinaf mahkemesi ve Yargıtay aşamalarını da benzer bir dikkatle takip edeceğiz” şeklinde konuştu.

Özgür Özel: “Siyasi talimat verenler yargılanmadan ‘tam adalet sağlandı’ diyemeyiz ama Çorlu davası hepimize umut olmuştur”

Davanın karar duruşmasına katılan siyasetçiler arasında CHP Genel Başkanı Özgür Özel de vardı.

Duruşmayı izleyen gazetecilere açıklamalarda bulunan Özgür Özel, “Devlet Demiryolları’nın genel müdürleri ve oradaki genel müdürü, yardımcıları ve tüm sorumluların yargılanması gerekmektedir. Siyasi sorumluluk asla unutulmamalıdır. Seçim öncesi, ‘hızla yetişsin, faaliyete geçsin, seçim vaadimiz yerine gelsin’ diye kanunsuz emir verenlerin, hatları acele devreye alanların, bir başka seçim öncesi ‘aman kesintiye uğramasın’ diye bakım onarım meselesinin aksatılmasına yönelik siyasi talimat verenlerin hesap verdiği günler gelmeden, Çorlu için ‘tam adalet sağlandı’ diyemeyiz ama Çorlu davası hepimize umut olmuştur” dedi.

CHP lideri, henüz yeni Manisa milletvekiliyken yakından takip ettiği Soma Maden Faciası Davası avukatları Selçuk Kozağaçlı ve Can Atalay’ın tutuklu olduklarını da hatırlatarak yargılamadaki eksikliklere rağmen “bürokrasideki cezasızlık kültürünün” büyük bir dayanışmayla geriletildiğini dile getirdi.

Forum

STÜDYO VOA

ABD’de üniversite protestolarında gözaltılar 2 bin 300’ü geçti - 3 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG