Erişilebilirlik

Blinken Kiev'de Zelenski ile görüştü: "ABD'nin yardım paketi gerçek bir fark yaratacak"


Blinken ile görüşmesinde Zelenski, ABD'nin Ukrayna'ya verdiği "partilerüstü" destek için teşekkür etti ve Blinken'dan daha fazla ülkenin katılımını sağlamaya yardımcı olmasını istedi.
Blinken ile görüşmesinde Zelenski, ABD'nin Ukrayna'ya verdiği "partilerüstü" destek için teşekkür etti ve Blinken'dan daha fazla ülkenin katılımını sağlamaya yardımcı olmasını istedi.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, ABD Kongresi'nin uzun süredir ertelenen 61 milyar dolarlık askeri yardım paketini geçen ay kabul etmesinin ardından Ukrayna’yı ilk kez ziyaret etti.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski ile Kiev'de biraraya gelen Blinken, ABD'nin büyük yardım paketinin bir kısmının Ukrayna'ya ulaştığını ve "gerçek bir fark yaratacak" daha fazla yardımın da yolda olduğunu söyledi.

"Bunun zor bir dönem olduğunu biliyoruz. Ancak yakın vadede yardımın yolda olduğunu, bir kısmının çoktan ulaştığını ve daha fazlasının da ulaşacağını da biliyoruz" şeklinde konuşan Blinken, yardımların, savaş alanında gerçek bir fark yaratacağını kaydetti.

Blinken Kiev'de Zelenski ile görüştü: "ABD'nin yardım paketi gerçek bir fark yaratacak"
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:05:11 0:00

Blinken'a İngilizce hitap eden Zelenski de Rusya'nın Mart ayından bu yana elektrik enerjisi santrallerini vuran ve elektrik kesintilerine neden olan uzun menzilli hava saldırıları nedeniyle hava savunmasının "Ukrayna için en büyük eksiklik" olduğunu söyledi.

Zelenski, "Bugün gerçekten Harkiv için, Harkiv bölgesi için iki Patriot'a ihtiyacımız var çünkü orada insanlar saldırı altında. Siviller, savaşçılar, herkes Rus füzeleri altında" dedi.

Blinken ile görüşmesinde Zelenski, ABD'nin Ukrayna'ya verdiği "partilerüstü" destek için teşekkür etti ve Blinken'den daha fazla ülkenin katılımını sağlamaya yardımcı olmasını istedi.

Zelenski ayrıca güvenlik garantilerini ve İsviçre'de gelecek ay düzenlenecek Ukrayna barış zirvesini de görüşmek istediğini belirtti. Moskova zirveye davet edilmedi.

Rus birliklerinin sınırı geçmesinden bu yana Kiev'e dördüncü ziyaretini gerçekleştiren Blinken, Ukrayna Başbakanı Denis Şimal'a da ABD'nin savaşın sona ermesinden sonra Kiev'i destekleme niyetinde olduğunu söyledi.

Blinken, “ABD, Ukrayna'nın başarılı olmasına, hem savaş alanında zafer kazanmasına hem de bizim deyimimizle barışı kazanmasına ve mümkün olan en güçlü ülkeyi inşa etmesine yardımcı olmaya kararlı” dedi.

Blinken ve Kuleba, "çalışma yemeği" için Kiev'deki Veterano Pizza'ya gitti.
Blinken ve Kuleba, "çalışma yemeği" için Kiev'deki Veterano Pizza'ya gitti.

Blinken Salı günü ayrıca Dışişleri Bakanı Dimitro Kuleba ile görüştü ve pizza yedi; Kiev'deki sivil toplum temsilcileriyle kahve içti.

Blinken'ın Igor Sikorsky Kiev Politeknik Enstitüsü'nde bir konuşma yapacağı da bildirildi. ABD Dışişleri Bakanlığı konuşma ile ilgili, "Blinken, ABD ile diğer müttefik ve ortakların, Ukrayna'nın Avrupa ve Transatlantik İttifakı ile tamamen bütünleşmiş özgür, müreffeh ve güvenli bir demokrasi inşa etme hedefine ulaşmasına nasıl yardımcı olacaklarını ele alacak" açıklaması yaptı.

Daha önce açıklanmayan ziyaret, kuzeydoğu sınırı yoğun Rus bombardımanı altındaki Ukrayna ile ABD'nin dayanışmasını göstermeyi amaçlıyor.

Bu sabah erken saatlerde trenle Kiev'e ulaşan Blinken ile seyahat eden gazetecilere isminin açıklanmaması kaydıyla bilgi veren Amerikalı bir yetkili, “ABD’nin, çok zor bir dönemde oldukları aşikar olan Ukraynalılar’a güçlü bir güven işareti vermeyi” umduğunu söylemişti.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Ukrayna'nın başkenti Kiev'e trenle seyahat ederken- 13 Mayıs 2024.
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Ukrayna'nın başkenti Kiev'e trenle seyahat ederken- 13 Mayıs 2024.

Yetkili, “Bakanın buradaki misyonu, ek yardımımızın, savunmalarını güçlendirmeye yardımcı olacak ve savaş alanında inisiyatifi giderek daha fazla geri almalarını sağlayacak bir şekilde nasıl yürütüleceğini konuşmak” demişti.

Yetkili, ağır silahların, ATACMS olarak bilinen uzun menzilli füzelerin ve Başkan Joe Biden tarafından 24 Nisan'da onaylanan hava savunma unsurlarının Ukrayna güçlerine ulaşmaya başladığını kaydetmişti.

Mühimmat üstünlüğü Rus ordusunda

Rus birlikleri, Ukrayna'nın asker ve topçu mermisi eksikliğinden faydalanarak, özellikle güneydeki Donetsk bölgesinde yavaş yavaş ilerlerken, Kiev aylardır savaş alanında geri plandaydı. Rus güçleri insan gücü ve mühimmat açısından önemli bir avantaja sahip.

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan ise dün, Washington'un Ukrayna'nın dezavantajını tersine çevirmesine yardımcı olmak için Ukrayna'ya silah teslimatının temposunu hızlandırmaya çalıştığını söyledi.

“Gecikme Ukrayna'yı bir çukura soktu ve biz de bu çukurdan mümkün olduğunca hızlı bir şekilde çıkmalarına yardımcı olmaya çalışıyoruz” diyen Sullivan, bu hafta yeni bir silah paketinin açıklanacağını da sözlerine ekledi.

Savaşta yeni cephe

Rusya şu anda Ukrayna'nın yaklaşık yüzde 18'ini kontrol ediyor.Ukrayna güçlerinin 2023'te başlattığı karşı taarruz, derin mayın tarlalarının arkasına gizlenen Rus birliklerine karşı ciddi bir ilerleme sağlayabilmiş değil.

Rusya'nın Harkiv bölgesinin kuzeyine yönelik saldırıları Salı günü de devam etti. Ukrayna'nın en üst düzey askeri yetkilisi durumun yakında istikrara kavuşmasını beklediğini söyledi.

Amerikalı yetkili de Ruslar'ın açıkça ellerindeki her şeyi doğuya sürdüklerini kaydetti.

Yetkili, Kiev'in gerçekleştirmekte olduğu ekonomik ve siyasi reformların ülkenin Avrupa Birliği'ne ve nihayetinde NATO'ya katılmasının önünü açacağını belirtti.

ABD liderliğindeki savunma ittifakının Ukrayna'yı yakın zamanda kabul etmesi beklenmese de, üyeler Kiev ile ikili güvenlik anlaşmalarına varıyor.

Amerikalı yetkili, ABD-Ukrayna anlaşması görüşmelerinin son aşamada olduğunu ve Temmuz ayında Washington'da yapılacak NATO zirvesi öncesinde sonuçlanacağını kaydetti.

G7 ülkeleri geçen yıl Temmuz’da Vilnius'ta yapılan NATO zirvesinde Ukrayna ile iki taraflı olarak müzakere edilecek “uzun vadeli güvenlik taahhütleri ve düzenlemeleri” oluşturmayı taahhüt eden ortak bir bildiri imzalamıştı.

Kiev, bu düzenlemelerin önemli ve somut güvenlik taahhütleri içermesi gerektiğini, ancak anlaşmaların hiçbir şekilde NATO'ya katılma stratejik hedefinin yerini almayacağını söylüyor.

NATO, 32 üyesinden birine yapılan bir saldırıyı, beşinci maddesi uyarınca tüm üyelerine yapılmış bir saldırı olarak kabul ediyor.

Forum

STÜDYO VOA

Üç ülke Filistin’i resmen tanıdı - 28 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG