Erişilebilirlik

Biden, önerilen İsrail-Hamas ateşkesinin uygulanması için Mısır ve Katar ile işbirliği sözü verdi


Filistinliler, İsrail ile Filistinli militan grup Hamas arasında devam eden çatışmalar sırasında Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah'ta bulunan El-Neccar hastanesinde İsrail bombardımanında ölen yakınlarının yasını tutuyor- 29 Nisan 2024.
Filistinliler, İsrail ile Filistinli militan grup Hamas arasında devam eden çatışmalar sırasında Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah'ta bulunan El-Neccar hastanesinde İsrail bombardımanında ölen yakınlarının yasını tutuyor- 29 Nisan 2024.

Beyaz Saray, ABD Başkanı Joe Biden'ın, İsrail ve Hamas arasında önerilen ateşkesin uygulanmasını sağlamak için Mısır ve Katar ile birlikte çalışma sözü verdiğini bildirdi.

Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah El-Sisi ve Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani ile telefon görüşmeleri yapan Biden, liderlerden Gazze'de Hamas tarafından halen tutulan rehinelerin serbest bırakılması için ellerinden geleni yapmalarını istedi.

Beyaz Saray dün yaptığı açıklamada, rehinelerin serbest bırakılmamasını, "acil bir ateşkesin ve Gazze halkının rahatlamasının önündeki tek engel" olarak nitelendirdi.

ABD, Mısır ve Katar aylardır çatışmaların durdurulmasına yönelik görüşmeler yürütüyor.

Yaklaşık altı hafta sürecek bir ateşkes, Hamas'ın elindeki rehinelerini serbest bırakması, İsrail'in elindeki Filistinli tutukluların serbest bırakması ve Gazze'deki Filistinli sivillere yönelik insani yardımların arttırılmasını içeren anlaşma üzerinde görüşmeler sürüyor.

Hamas yetkilileri öneriyi görüşmek üzere dün Kahire'de Mısır ve Katar temsilcileriyle biraraya geldi.

Görüşmeler, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'in Suudi Arabistan, Ürdün ve İsrail'deki yetkililerle durumu görüşmek üzere bölgeyi ziyaret ettiği sırada gerçekleşiyor.

Filistinli sağlık yetkilileri dün yaptıkları açıklamada İsrail'in gece boyunca düzenlediği bir dizi hava saldırısında Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah kentinde en az 22 kişinin öldüğünü bildirdi.
Görgü tanıkları ve sağlık görevlileri hava saldırılarının Refah'ta üç evi vurduğunu söyledi.

Gazze ile Mısır arasındaki sınır boyunca yer alan Refah bölgesi, İsrail'in Hamas militan grubunu ortadan kaldırmayı amaçlayan askeri harekâtından kaçan insanların sığındığı Gazze nüfusunun yarısından fazlasına ev sahipliği yapıyor.

İsrail ordusu dün yaptığı açıklamada savaş uçaklarının Lübnan'ın güneyindeki Hizbullah militanlarına yönelik saldırılar düzenlediğini duyurdu.

Hamas’ın geçen yıl Ekim ayında İsrail'e düzenlediği saldırıda 1200 kişiyi ölmüş, 200’den fazla kişi de rehin alınmıştı. Hamas'ın elinde halen yaklaşık 100 rehine olduğuna inanılıyor.

Hamas’ın kontrolündeki Gazze’deki sağlık yetkililerine göre, İsrail'in Gazze Şeridi’ne yönelik misilleme saldırılarında üçte ikisi kadın ve çocuk olmak üzere şimdiye kadar 34 bin 400'den fazla kişi hayatını kaybetti.

Forum

STÜDYO VOA

ABD Ordusu, Gazze açıklarında geçici iskeleyi kurdu - 16 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG