Erişilebilirlik

Batı Şeria’daki yerleşimci saldırısına İsrail’den nadir kınama


Batı Şeria'daki Jit köyünde, İsrailli yerleşimciler tarafından evi kundaklanan bir Filistinli.
Batı Şeria'daki Jit köyünde, İsrailli yerleşimciler tarafından evi kundaklanan bir Filistinli.

İsrailli liderler, Cuma günü İsrail işgali altındaki Batı Şeria'da gerçekleşen ve ölümle sonuçlanan bir yerleşimci saldırısını sert bir dille kınadı. Bu kınama, İsrail-Hamas savaşının başlangıcından bu yana giderek yaygınlaşan yerleşimci şiddetine yönelik nadir görülen bir tepki oldu.

Filistinli sağlık yetkililerinin açıklamasına göre, Perşembe günü geç saatlerde Batı Şeria'nın kuzeyindeki Nablus şehrine yakın Jit köyündeki yerleşimci saldırısında bir Filistinli öldü. Saldırıda ağır yaralananlar da oldu.

Associated Press’e konuşan bölge sakinleri, en az yüz maskeli yerleşimcinin köye girdiğini, Filistinliler’e ateş ettiğini, evleri ve arabaları yaktığını ve su tankerlerine zarar verdiğini söyledi.

Bir videoda, küçük köyün alevler içinde kaldığı görüldü. Bölge sakinleri, iki saat boyunca askeri yardım olmadan kendilerini savunmak zorunda kaldıklarını söyledi.

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, saldırıları "ciddiye aldığını" ve suç işleyen İsrailliler hakkında soruşturma açılacağını söyledi. Netanyahu, yerleşimcilere geri çekilme çağrısı yaptı.

Netanyahu, "Terörle mücadele edenler İsrail ordusu ve güvenlik güçleridir, başka kimse değil" dedi.

İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog da saldırıyı kınadı ve İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant da yerleşimcilerin "masum insanlara saldırdığını" söyledi. Gallant, saldıranların yerleşimci grupların "değerlerini" temsil etmediklerini ekledi.

Filistinliler, İsrail'in 1967’deki Altı Gün Savaşı’nda ele geçirdiği Batı Şeria'yı, gelecekte kurmak istedikleri devletin merkezi olarak görüyor.

Hak grupları, yerleşimci şiddeti nedeniyle İsrail’de tutuklamaların nadir olduğunu ve kovuşturmaların daha da nadir olduğunu söylüyor. İsrail'in sol eğilimli Haaretz gazetesi 2022'de, İsrail polisinin istatistiklerine dayanarak, yerleşimci şiddeti vakalarının yalnızca yüzde 3,8'inde suçlamada bulunulduğunu ve çoğu vakanın hiçbir işlem yapılmadan kapatıldığını bildirmişti.

Jit saldırısının İsrail liderlerinden neden bu kadar sert bir tepki aldığı bilinmiyor.

Nisan ayında El Mugayyir köyündeki benzer bir yerleşimci saldırısı yetkililer tarafından benzer bir tepkiye yol açmadı. Jit saldırısı, İsrail'in Doha'da ABD, Katar ve Mısır’ın arabulucu olarak yer aldığı ateşkes görüşmelerindeki rolü nedeniyle artan uluslararası baskı altında olduğu bir dönemde geldi.

Fransa Dışişleri Bakanı ve İngiliz Dışişleri Bakanı Cuma günü diplomatik yetkililerle görüşmek üzere İsrail'deydi ve ikisi de saldırıyı kınadı.

ABD, yerleşimci şiddetini ve İsrail'in Batı Şeria yerleşimlerinin genişlemesini genel olarak kınadı. ABD’nin İsrail Büyükelçisi Jack Lew, Cuma günü X paylaşımında saldırıdan dolayı "dehşete düştüğünü" yazdı. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi şiddetli yerleşimci saldırılarını "kabul edilemez" olarak nitelendirdi.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi’nin açıklamasında, "İsrail yetkilileri, tüm toplumları zarardan korumak için önlemler almalı. Buna, bu tür şiddeti durdurmak için müdahale etmek ve bu tür şiddetin tüm faillerini hesap vermekle yükümlü kılmak dahil" ifadeleri kullanıldı.

İsrail ordusu Perşembe günü geç saatlerde şiddet olayları ile bağlantılı olarak bir İsrailli sivili tutukladığını ve bir soruşturma başlattığını açıkladı. Polis, sivilin Cuma günü itibariyle halen gözaltında olup olmadığını söylemedi, ancak soruşturma yapmak ve "ilgili failleri adalete teslim etmek" için Şin Bet ve orduyla birlikte çalıştıklarını söyledi.

Jit köyündeki saldırıda 23 yaşındaki Raşid Mahmud Abed El-Hadiye Sadah öldü. Köy sakinleri Cuma günü Sadah’ın cenazesine hazırlanıyorlardı. Ölen gencin akrabalarından İbrahim Sadah, birçok sakinin köyü savunmak istediğini ancak yerleşimciler ateş etmeye başlayınca saklanmak zorunda kaldıklarını söyledi.

Forum

STÜDYO VOA

VOA Türkçe ekibinin gözünden ‘Harris-Trump’ tartışmasından önemli detaylar – 11 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG