Erişilebilirlik

Başkent Washington’daki George Washington Üniversitesi’nde Filistin yanlısı 33 protestocu gözaltına alındı


Polis Çarşamba günü erken saatlerde George Washington Üniversitesi'nde Filistin yanlısı bir çadır kampını temizledi ve göstericileri tutukladı.
Polis Çarşamba günü erken saatlerde George Washington Üniversitesi'nde Filistin yanlısı bir çadır kampını temizledi ve göstericileri tutukladı.

Polis Çarşamba günü erken saatlerde George Washington Üniversitesi'nde Filistin yanlısı bir çadır kampını temizledi ve göstericileri tutukladı. Onlarca kişinin üniversite rektörünün evine yürümesinden saatler sonra yetkililer, protesto gösterileriyle ilgili olarak Kongre'nin önünde çıkmaya hazırlanıyordu.

Washington Belediye Başkanı Muriel Bowser ve Başkent Polis Şefi Pamela Smith Çarşamba günü öğleden sonra Cumhuriyetçi Parti liderliğindeki Temsilciler Meclisi Gözetim ve Hesap Verebilirlik Komisyonu'nda ifade vermeye çağrıldı ancak tutuklamaların ardından oturum iptal edildi.

Washington polisi George Washington Üniversitesi’ndeki göstericileri dağıtmak için harekete geçtiklerini çünkü "protestoların şiddetinin giderek arttığını" söyledi. Polis memuruna saldırı ve yasadışı giriş dahil 33 tutuklama yapıldığını belirten polis, kampın dışında polis hatlarını aşıp içeri girmeye çalışan protestoculara karşı biber gazı kullandıklarını doğruladılar.

George Washington Üniversitesi, bahçesindeki kampın devam etmesi halinde olası uzaklaştırmalar konusunda uyarıda bulunmuştu. "Özgür Filistin" ve "Refah'tan elini çek" yazılı pankartlar taşıyan protestocular Salı gecesi Rektör Ellen Granberg'in evine de yürüdüler.

Okuldan yapılan açıklamada, "Üniversite, öğrencilerin ifade özgürlüğü haklarını korumaya kararlı olmakla birlikte, kamp, katılımcıların çok sayıda üniversite politikasını ve şehir düzenlemelerini doğrudan ihlal ettiği yasadışı bir faaliyete dönüşmüştür" denildi.

Salı günü Chicago Üniversitesi'nde Filistin yanlısı bir çadır kampı, başlangıçta hoşgörülü bir yaklaşım benimseyen yöneticilerin protestocuların çizgiyi aştığını ve güvenlik endişelerini arttırdığını söylemesinin ardından çevik kuvvet teçhizatlı polisler tarafından temizlendi. Yüzlerce protestocu, okul yöneticilerinin Cuma günü kamptan ayrılmaları ya da uzaklaştırılmaları konusunda uyarı yapana kadar sekiz gün boyunca kampta kalmıştı.

Chicago polisleri daha sonra protestocuları kampüsteki ana toplanma alanından uzak tutmak için kurulan bir barikatı kaldırdı. Bazı protestocular "Yukarı, özgürlüğe doğru. Kahrolsun, kahrolsun işgal!" sloganları attı. Polis kontrolü yeniden sağlamak için harekete geçerken polis ve protestocular barikat boyunca ileri geri itişip kakıştı.

Chicago Üniversitesi Rektörü Paul Alivisatos, "Üniversite, muhalif seslerin kendilerini ifade etmek için pek çok yola sahip olduğu bir yer olmaya devam ediyor, ancak bazılarının ifadelerinin baskın olduğu ve geri kalanlar için topluluğun sağlıklı işleyişini bozduğu bir ortama izin veremeyiz" dedi.

Diğer okullar protestocuların mitingler düzenlemesine ve kamplarını uygun gördükleri şekilde organize etmelerine izin veriyor.

Connecticut eyaletindeki Wesleyan Üniversitesi'nin rektörü, Filistin yanlısı bir çadır kampını da içeren kampüs içi gösteriyi siyasi bir ifade eylemi olarak övdü. Bir hafta önce yaklaşık 20 çadırdan oluşan kamptaki çadır sayısı 100'ü aştı.

Wesleyan Üniversitesi Michael Roth geçen hafta Perşembe günü kampüs topluluğuna gönderdiği mektupta "Protestocuların davası önemli - masum insanların öldürülmesine dikkat çekmek" demişti. Roth, "Kampüs faaliyetlerini aksatmadığı sürece onlara bu amaçlarını gerçekleştirmeleri için alan açmaya devam edeceğiz" diye konuşmuştu.

Rhode Island Tasarım Okulu'nun (RSDI) Rektörü Crystal Williams, öğrencilerin Pazartesi günü bir binayı işgal etmeye başlamasının ardından beş saatten uzun süre protestocularla taleplerini görüştü.

Salı günü okul, derslerin "Filistin'e Özgürlük" ve "Gazze Yaşasın" yazılı afişlerle kaplı binadan başka bir yere taşınacağını duyurdu.

Bazı üniversiteler mezuniyet törenlerini düzenleyebilmek için protestocuları yatıştırmadan disiplin cezası tehdidine kadar çeşitli taktikler denedi.

Polis Salı gecesi de Massachusetts Üniversitesi'ndeki bir kampı dağıtmak için harekete geçti. Amherst'teki olay yerinden gelen video, çevik kuvvet teçhizatı giymiş onlarca polis memurunun sistematik olarak çadırları yıktığı ve protestocuları gözaltına aldığı saatler süren bir operasyonu gösterdi. Operasyon Çarşamba günü erken saatlere kadar devam etti.

Amherst’teki Massachusetts Üniversitesi Rektörü Javier Reyes, çok çeşitli talepler üzerine yapılan görüşmelerin kampın dağıtılması ve "yapıcı tartışmalara" girilmesi konusunda bir anlaşma sağlayamaması üzerine kampı dağıtma talimatı verdiğini söyledi.

Forum

STÜDYO VOA

ABD’nin inşa ettiği geçici liman üzerinden Gazze’ye yardım sevkiyatı başladı - 17 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG