Erişilebilirlik

Biden kampüslerdeki Gazze protestoları karşısında denge sağlamaya çalışırken Trump polis müdahalesini övdü


Kampüs eylemleri karşısında hem antisemitizmi kınayan hem de öğrencilerin protesto hakkını desteklemeye çalışan Başkan Biden, öğrenci borcu affı ve marihuanayla ilgili cezai yaptırımların gevşetilmesi gibi bir dizi ‘genç dostu’ adım attı.
Kampüs eylemleri karşısında hem antisemitizmi kınayan hem de öğrencilerin protesto hakkını desteklemeye çalışan Başkan Biden, öğrenci borcu affı ve marihuanayla ilgili cezai yaptırımların gevşetilmesi gibi bir dizi ‘genç dostu’ adım attı.

Amerika’daki üniversite kampüslerinde tırmanan protestolar, Başkan Joe Biden'ı, antisemitizmi kınarken bir yandan da genç Amerikalılar’ın protesto hakkını desteklemek ve uzun vadeli siyasi hasarı sınırlamaya çalışmak gibi dikkatli bir çizgide yürümeye zorluyor.

ABD kampüslerine yayılan Filistin’e destek gösterileri, şiddetli polis müdahaleleri ve karşıt grupların protestolarıyla karşılaştı. Başkan Biden hem sol hem de sağ kanattan İsrail politikasına yönelik sert eleştirilerle karşı karşıya.

Son günlerde çok sayıda üniversitede öğrenciler, İsrail'in Gazze'deki savaşına karşı çıkmak için mitingler düzenledi, kamp kurdu ve eğitim kurumlarının savaşı destekleyen şirketlerle iş yapmayı bırakmasını talep ettiler.

Savaşla ilgili protestolar ve yönetiminin İsrail'e verdiği güçlü destek, geçen yılın sonlarından bu yana Biden’ın başını ağrıtırken Demokrat Parti'yi de böldü. Çarşamba günü Kongre'deki 57 Demokrat, Gazze’nin güneyindeki Refah'ta planlanan İsrail saldırısını durdurmak amacıyla Biden'dan İsrail'e yardımı kesmesini istedi.

Protestoların ya da protestolara destek verenlerin Biden'ın Kasım ayındaki başkanlık seçimlerini kaybetmesine neden olabileceği fikrini reddeden Beyaz Saray yetkilileri, protestolara katılanların sayısının, 2024'teki 41 milyon 'Z Kuşağı' seçmenine kıyasla nispeten az olduğuna işaret ediyor.

Beyaz Saray son günlerde genç seçmenlere hitap edebilecek bir dizi politikayı hayata geçirdi. Yeni yüksek öğrenim kredi borcu affı duyuruları ve marihuana üzerindeki cezai yaptırımların azaltılmasına yönelik uzun zamandır planlanan adımlar, bu politikalardan ikisi. Biden, Çarşamba günü de Florida eyaletinde yürürlüğe giren yeni altı haftalık kürtaj yasağını kınadı.

Kampüs protestoları konusunda nadiren ve dikkatli bir şekilde konuşan Biden, 22 Nisan’da yaptığı açıklamada, “Antisemitik protestoları kınıyorum, Filistinliler’e neler olduğunu anlamayanları da kınıyorum” ifadelerini kullandı.

Cumhuriyetçiler ve muhafazakar medya, Biden'ı eleştirmek için, eğitim dönemi bitene kadar sürmesi beklenen Filistin yanlısı eylemleri gündemde tutuyor.

Bazı tabandaki Demokratlar, Biden'a zaten sıcak bakmayan genç seçmenlerin İsrail’e verdiği destek nedeniyle Biden’dan uzaklaşabileceği uyarısı yapıyor.

Gazze’deki yetkililer, Hamas'ın 7 Ekim'de düzenlediği ve İsrail'in 1.200 kişinin öldüğünü söylediği saldırıya misilleme olarak İsrail'in başlattığı saldırılar sonucunda Gazze'de 34 binden fazla kişinin öldüğünü söylüyor.

İsrail'e en çok askeri yardım sağlayan ülke olan ABD, İsrail’i ayrıca Birleşmiş Milletler'in kritik oylamalarından da koruyor.

Biden kampanyasının araştırması, gençler dahil 2024 seçmenlerinin çoğunun Gazze değil ekonomi gibi konulara göre bir başkan seçeceğini gösteriyor.

Genç çevrimiçi siyasi aktivistlerden oluşan bir grup olan Değişim için Z Kuşağı’nın (Gen-Z for Change) yönetici direktörü Elise Joshi, genç dostu politikaların Biden’a gençlerin vereceği desteği garantilemek için yeterli olmadığını söyledi.

Joshi, “Marihuana reformu ve öğrenci borçlarıyla ilgili politikaları memnuniyetle karşılıyorum ancak Başkan, ülkenin dört bir yanındaki genç seçmenler için en önemli konu olan bu protestolara ağırlık vermedi” dedi.

Beyaz Saray’ın öğrenci protestocuları kınadığını kaydeden Joshi, buna karşın protestoculara saldıranlar hakkında Beyaz Saray’dan ses çıkmadığını vurguluyor.

"Azgın deliler"

Cumhuriyetçiler ise protestoları, bazı Demokratlar’ı "kaos tüccarları" ve Yahudi düşmanı olarak damgalamak için kullanıyor.

Cumhuriyetçi Parti’nin başkan adayı Donald Trump Çarşamba günü, Filistin yanlısı öğrencilerin işgal ettiği Columbia Üniversitesi binasını basan New York polis memurlarını övdü ve göstericileri “azgın deliler” olarak nitelendirdi.

Trump, “Kampları derhal kaldırın, radikalleri yok edin ve öğrenmek için güvenli bir yer isteyen tüm normal öğrenciler için kampüslerimizi geri alın” dedi.

Trump ayrıca Biden yönetiminin Çarşamba günü ABD Beyaz Saray Sözcüsü tarafından açıklanan Amerikalılarla akraba olan bazı Filistinli mültecilerin ABD'ye yerleştirilmesine yönelik olası bir hamlesini de eleştirdi.

“Kasabalarınız ve köyleriniz artık Gazze'den ve diğer çeşitli yerlerden insan alacak” diyen Trump, “Hiçbir koşul altında binlerce mülteci almayacağız” dedi.

Demokratlar’ı “antisemitizmi” ve “terör yanlısı protestocuları” desteklemekle suçlayan Cumhuriyetçiler, bir yandan da New York’ta çok sayıda Yahudi seçmenin bulunduğu ve siyasi açıdan kararsız seçim bölgelerini temsil eden Cumhuriyetçi Partili Mike Lawler ve Anthony D'Esposito gibi Temsilciler Meclisi üyelerini destekliyor.

Biden şimdiye kadar protestoların sürdüğü herhangi bir kampüsü ziyaret etmedi. Ancak Biden’ın ilerleyen günlerde Atlanta'daki Morehouse College dahil bazı üniversitelerde mezuniyet konuşmaları yapacak. Öğrenci bünyesinin çoğunlukla siyahlardan oluştuğu Morehouse College’da bazı öğrenci ve öğretim üyeleri, Başkan Biden’a yapılan mezuniyet konuşması davetinin geri çekilmesini istiyor.

ABD'nin siyah nüfusun yoğun olduğu güney eyaletlerindeki seçmenlerin çıkarlarını gözeten siyasi bağış grubu New South Super PAC'in kurucusu Nsé Ufot, Demokratlar’ın Gazze'ye yönelik öfkelerine kulak vermemeleri halinde genç seçmenlerin desteğini riske atacaklarını söyledi.

Seçimlerin çekişmeli geçtiği Georgia eyaletinde beyaz olmayan genç seçmenleri harekete geçirmek için çalışan Ufot, “Söylem değişti, tabanlarını dinlemeliler” dedi.

Quinnipiac Üniversitesi'nin geçen ay yaptığı bir ankete göre Hamas'a karşı savaş için İsrail'e yardım yapılmasına destek verenlerin oranı yüzde 46, karşı çıkanların oranı ise yüzde 44'tü. Ancak 18-34 yaş arası ABD'li kayıtlı seçmenlerin sadece yüzde 25'i İsrail'e yardımı desteklerken, yüzde 66'sı buna karşı çıkıyor.

Mart ayında yapılan bir Reuters/Ipsos anketiyse 18-29 yaş arası Amerikalılar’ın Biden'ı Trump'a sadece 3 puan farkla (yüzde 29'a yüzde 26) tercih ettiğini, geri kalanların ise başka bir adayı tercih ettiğini ya da oylarını kimin alacağından emin olmadıklarını gösterdi. Biden 2020'de gençlerin oylarını 24 puan farkla almıştı.

Beyaz Saray Sözcüsü Karine Jean-Pierre, Çarşamba günü, Biden'ın protestolar nedeniyle Kasım ayındaki seçimlerde gençlerin oylarını kaybedebileceğinden endişe edip etmediği sorusu üzerine, öğrenci borçları ve iklim değişikliğiyle ilgili eylemlere işaret etti.

Jean-Pierre, “Başkan burada gençlerin önemsediğini bildiği birçok adım attı ve bu hamlelerin çoğu gençler arasında popüler” dedi.

Forum

STÜDYO VOA

ABD Ordusu, Gazze açıklarında geçici iskeleyi kurdu - 16 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG