Erişilebilirlik

Avrupa’nın futboldaki kralı İspanya


İspanya'ya şampiyonluğu getiren golleri 47. dakikada Nico Williams ve 86. dakikada Mikel Oyarzabal attı. İngiltere'nin tek golü ise 73. dakikada Cole Palmer'dan geldi.
İspanya'ya şampiyonluğu getiren golleri 47. dakikada Nico Williams ve 86. dakikada Mikel Oyarzabal attı. İngiltere'nin tek golü ise 73. dakikada Cole Palmer'dan geldi.

14 Haziran’da Münih’te başlayan ve dört haftadır futbolseverlere unutulmaz anlar yaşatan Avrupa Futbol Şampiyonası (EURO 2024), dün akşam Berlin Olimpiyat Stadı'nda İspanya-İngiltere karşılaşmasıyla sona erdi. İspanya'ya şampiyonluğu getiren golleri 47. dakikada Nico Williams ve 86. dakikada Mikel Oyarzabal attı. İngiltere'nin tek golü ise 73. dakikada Cole Palmer'dan geldi.

İspanya, 17. kez düzenlenen Avrupa Şampiyonası'nda dördüncü kez kupaya uzanarak turnuvayı en fazla kazanan takım ünvanını elde etti. İspanyollar, turnuvada Hırvatistan, İtalya, Arnavutluk, Gürcistan, Almanya, Fransa ve son olarak İngiltere'yi mağlup etti ve oynadığı tüm maçları kazandı.

İspanya Milli Takımı'nın 17 yaşındaki oyuncusu Lamine Yamal (19 numaralı forma) Euro 2024'ün en iyi genç oyuncusu seçildi.
İspanya Milli Takımı'nın 17 yaşındaki oyuncusu Lamine Yamal (19 numaralı forma) Euro 2024'ün en iyi genç oyuncusu seçildi.

Turnuvanın en iyi futbolcusu İspanya'dan orta saha oyuncusu Rodri (Rodrigo Hernandez Cascante) seçildi. En iyi genç oyuncu ödülü ise Avrupa Şampiyonası tarihinin en genç oyuncusu, İspanya’nın 17 yaşındaki yıldızı Lamine Yamal'a verildi. Maç sonrası düzenlenen törende, İspanyollar’ın kaptanı Morata, kupayı İspanya Kralı 6. Felipe ve UEFA Başkanı Aleksander Ceferin’den alarak, büyük bir coşkuyla kaldırdı. Takım arkadaşları ve taraftarlarının eşlik ettiği kutlamaya stattaki havai fişekli gösteri de renk kattı.

Avrupa Futbol Şampiyonası, 2032’de Türkiye ve İtalya’da düzenlenecek

Avrupa Futbol Şampiyonası'nda üst üste ikinci kez finalde mücadele eden İngiltere ise yine mutlu sona ulaşamadı. Turnuva tarihinde ikinci finalini oynayan İngilizler, bir kez daha sahadan üzgün ayrıldı. İngilizler için bir teselli, dört yılda bir düzenlenen turnuvanın bundan sonraki ayağının 2028’de kendi ülkelerinde ve İrlanda’da yapılacak olması. İngiltere son olarak 1996’daki Avrupa Şampiyonası’na ev sahipliği yapmıştı. 2032 Avrupa Futbol Şampiyonası'na ise Türkiye ve İtalya ortak ev sahipliği yapacak. Her ülkeden beş olmak üzere maçların yapılacağı 10 kentin Ekim 2026’ya kadar belirleneceği duyurulmuştu.

Türkiye, EURO 2024’den umutlu ayrıldı

EURO 2028, Türkiye için olumlu bir bilançoyla sona erdi.

Hollanda’ya yenilerek turnuvaya çeyrek finalde veda eden A Milli Futbol Takımı, genç kadrosuyla turnuvanın son sekiz takımı arasına girdi ve başta 2026 Dünya Şampiyonası olmak üzere gelecek turnuvalar için umut verdi.

İtalyan teknik direktör Vincenzo Montella yönetimindeki Türkiye, EURO 2024'te oynadığı beş maçın üçünü kazanırken, ikisinden mağlubiyetle ayrıldı. Milli Futbol Takımı, çeyrek final maçları sonunda attığı sekiz golle turnuvanın en golcü dördüncü takımı oldu. Ay-yıldızlı ekibin beş maçta kaydettiği sekiz gole, yedi farklı oyuncu imza attı. Milli takımın EURO 2024'te oynadığı maçlarda Merih Demiral (2), Mert Müldür, Arda Güler, Kerem Aktürkoğlu, Hakan Çalhanoğlu, Cenk Tosun ve Samet Akaydın fileleri havalandırdı.

Bu arada Avusturya maçında Merih Demiral'ın attığı gol sonrasında bozkurt işareti yapması ve iki maç ceza verilmesi yoğun tartışmalara neden oldu. Alman İçişleri Bakanı Nancy Faeser’in sert açıklamaları ile birlikte, Türkiye ile Almanya arasında diplomatik bir krize neden olan olay sonrasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da Hollanda ile çeyrek final karşılaşmasını tribünden izledi. Erdoğan, bu karşılaşmaya gelmek için Azerbaycan ziyaretini iptal etmişti.

Sınır kontrolleri sona eriyor

Öte yandan turnuvada güvenlik açısından çok büyük bir sorun yaşanmadı. Şampiyona öncesinde, radikal İslamcı grupların terör saldırıları planladığı ve holiganların olay çıkarabileceği şeklinde gelen duyumlar sonrasında Almanya, turnuva boyunca sınır kontrolleri uygulamasına geçmişti.

7 Haziran'dan düne kadar süren uygulamada, haklarında tutuklama kararı bulunan 600’den fazla kişi yakalandı, kaçak olarak sığınmacı sokmaya çalışan 150’nin üzerinde insan taciri gözaltına alındı, 3 bin 200 yasadışı giriş engellendi ve 100'den fazla futbol holiganının girişine izin verilmedi.

Federal Polise göre izinsiz girişlerin yaklaşık üçte biri Fransa, Belçika, Lüksemburg, Hollanda ve Danimarka sınırlarının yanı sıra deniz ve hava trafiğinde tespit edildi. Federal İçişleri Bakanı Nancy Faeser, Avrupa Şampiyonası sonrasında ülke çapında sınır kontrollerinin sürdürülmesinin planlamadığını duyurdu.

Bakanlık sözcüsü, sınır kontrollerinin uygulanmasının sadece geçici olarak planladığını ve uzatılmasının düşünülmediğini, sadece 26 Temmuz-11 Ağustos tarihleri arasında yapılacak Paris 2024 Yaz Olimpiyat Oyunları nedeniyle yalnız Almanya-Fransa sınırlarında kontrollerin yapılacağını duyurdu.

Muhalefetteki Birlik Partileri CDU/CSU ve koalisyonun küçük ortağı FDP ise sınır kontrollerine son verilmesini eleştirerek, sınır kontrollerinin özellikle insan kaçakçılarına ve izinsiz giriş deneyen göçmenlere karşı faydalı olduğunu öne sürdü.

Forum

STÜDYO VOA

Harris resmen aday olurken Trump’a Kennedy desteği geldi – 23 Ağustos
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG