Erişilebilirlik

Almanya’da EURO 2024 öncesinde güvenlik alarmı


Avrupa Futbol Şampiyonası EURO 2024 yarın başlıyor. Şampiyona boyunca Alman sınırlarında kontroller yapılacak; güvenlik birimleri terör eylemlerine ve holiganlara karşı alarmda olacak.
Avrupa Futbol Şampiyonası EURO 2024 yarın başlıyor. Şampiyona boyunca Alman sınırlarında kontroller yapılacak; güvenlik birimleri terör eylemlerine ve holiganlara karşı alarmda olacak.

Dünyanın ikinci, Avrupa'nın en büyük futbol turnuvası Avrupa Futbol Şampiyonası EURO 2024 yarın akşam Almanya'nın İskoçya ile Münih'te oynayacağı maçla başlayacak.

Final karşılaşması ise 14 Temmuz'da Berlin'deki Olympiastadion'da oynanacak.

Türkiye’nin de katılacağı turnuvanın başlamasına saatler kala, futbol severlerin heyecanı artarken, ev sahibi Almanya güvenlik açısından zor bir görevi üstlenmiş durumda.

EURO 2024 boyunca Almanya, stadyumlarda 2 milyon 700 bin seyirci, taraftar alanlarında ise 12 milyon kadar insanın bulunacağını tahmin ediyor.

Almanya’da EURO 2024 öncesinde güvenlik alarmı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:21 0:00

22 Mart'ta Rusya’nın başkenti Moskova’da 137 kişinin öldüğü terör saldırısını üstlenen terör örgütü IŞİD'in Horasan kolunun Avrupa Futbol Şampiyonası sırasında Berlin, Münih ve Dortmund şehirlerinde saldırı düzenlenmesi çağrısının yanı sıra, holiganların olası şiddet eylemleri ve siber saldırı ihtimali güvenlik birimlerini alarma geçirdi.

Turnuva, bir ay boyunca personel ve lojistik açısından polis ve diğer güvenlik birimlerini 24 saat ayakta tutacağa benziyor.

Final karşılaşması ise 14 Temmuz'da Berlin'deki Olympiastadion'da oynanacak.
Final karşılaşması ise 14 Temmuz'da Berlin'deki Olympiastadion'da oynanacak.

Almanya sınırlarında bir ay boyunca kontrol var

Güvenlik önlemlerinin en önemi parçası, turnuvanın ilk gününden itibaren uygulanacak ve turnuvanın sonuna kadar uygulanacak olan "geçici sınır kontrolleri".

Avrupa Futbol Şampiyonası’na yönelik hazırlıkların son durumunu değerlendiren spordan da sorumlu İçişleri Bakanı Nancy Faeser, "Şampiyona sırasında polis tüm Alman sınırlarında kontroller yapacak, havaalanlarını ve tren istasyonlarını korumak için önlemler alacak. Çok dikkatli ve hazırlıklıyız. 2006 Dünya Kupası da böyle bir özel durumun üstesinden başarıyla gelebileceğimizi göstermişti" dedi.

Faeser, Alman yetkililerin olası terör tehditlerine, siber saldırılara, holiganların şiddet eylemlerine ve cezai suçlara karşı ek güvenlik önlemleri aldığını da vurguladı.

Almanya, ülkede düzenlenen son büyük turnuva 2006 Dünya Kupası’nda holiganların girişini engellemek için, Schengen Anlaşması’nı geçici bir süre kaldırarak, sınır kontrolü uygulamasını devreye sokma kararı almıştı.

Almanya'nın hepsi AB üyesi olan Çek Cumhuriyeti, Hollanda, Belçika, Lüksemburg, İsviçre, Fransa, Avusturya, Polonya ve Danimarka ile sınırı bulunuyor. Turnuva boyunca tüm kara, hava, deniz ve demiryolu trafiği federal polis tarafından korunacak; ülkenin sınırlarından geçerken gerekli seyahat belgelerini eksiksiz yanlarında bulundurmaları gerekecek.

IŞİD "haçlıları hedef alın" çağrısı yaptı

Moskova’daki terör saldırısında kısa bir süre sonra, "Horasan’ın sesi" adlı IŞİD propaganda dergisinde, Almanya’da olduğu betimlenen boş bir futbol stadyumu önünde kamuflaj üniformalı ve makineli tüfekli bir kişinin fotoğrafı yer alırken, Berlin, Dortmund ve Münih şehirlerinin isimlerinin sıralandığı ve altında "O zaman son golü at" başlığı ile üç kentin hedef gösterildiği belirlendi.

Benzer terör tehditleri, geçtiğimiz ay Şampiyonlar Ligi çeyrek finallerinden önce de IŞİD’in propaganda kanalları aracılığıyla yayılmış, İngiltere'den Emirates, Fransa'dan Parc de Prince ve İspanya'dan Metropolitan Arena ile Santiago Bernabeu stadyumlarının paylaşıldığı görselde "Hepsini öldür" ifadeleri kullanılmıştı.

Alman basınında çıkan haberlere göre, Alman güvenlik makamları takibe aldıkları radikal İslamcı çevrelerde "bir hareketlilik olduğunu" tespit etmiş durumda. Bu durum, turnuva boyunca terör saldırısı olasılığının artığının bir göstergesi olarak yorumlanıyor.

Holiganlar da endişeye neden oluyor

Avrupa’daki en önemli futbol turnuvasında 24 takım, Almanya'nın toplam 10 kentindeki stadyumlarda mücadele edecek.

Stadyumlarda çok sıkı kontroller yapılacak; içeriye silah ya da patlayıcı sokulamaması için üç aşamalı bir güvenlik önlemi alınacak. İlk bariyer olarak otomobiller güvenlik kontrolünden geçirilecek. İkincisi, taraftarların çantalarının aranması; üçüncüsü de biletlerinin okutulması olacak. Stadyumların çevresinde her maç, 800 ila bin 300 polis görevlendirilecek.

Bu sayı, hangi takımların maçı olduğuna göre değişecek. Bu şampiyona için daha önce başvurulmamış bir uygulamaya giden Almanya, turnuvaya katılan, Türkiye de dahil tüm ülkelerden yaklaşık 300 güvenlik uzmanını da ülkeye davet etti. Söz konusu uzmanlar, Neuss kentinde bulunan Uluslararası Polis İşbirliği Merkezi'nde bir araya gelerek, olası taşkınlıkları ve olayları birlikte değerlendirerek, alınacak önlemeleri masaya yatıracak.

Şampiyonun maçlarının oynanacağı stadyumlardan biri de Münih Stadyumu.
Şampiyonun maçlarının oynanacağı stadyumlardan biri de Münih Stadyumu.

İngiliz hükümeti, 1600 taraftarın pasaportuna el koydu

Futbol dünyasında sıklıkla gündeme gelen holiganlara yönelik de güvenlik önlemleri alındı. Alman holiganların yanı sıra, özellikle İngiliz, Polonyalı ve Sırp holiganlar son yıllarda statlarda ve sokaklarda çıkardıkları olaylarla tanınıyor ve korkuya neden oluyor.

Bu konuda sicili kabarık fanatik İngiliz taraftarının olay çıkarmasını engellemek için, İngiliz hükümetinin geçmişteki şiddet olayları nedeniyle statlara giriş yasağı bulunan 1600'ü aşkın İngiliz taraftarın turnuva sırasında Almanya'ya seyahat etmesinin engelleyeceği, bu nedenle pasaportlarına el konulduğu öğrenildi.
Alman güvenlik birimleri turnuvadaki ilk sınavını 16 Haziran Pazar günü oynanacak olan Sırbistan-İngiltere mücadelesinde verecek. Sırp holiganlar da kabadayı ve şiddet yanlısı olarak biliniyor.

Bu nedenle maçın oynanacağı Gelsenkirchen kentinde kırmızı alarm verildi. UEFA tarafından "yüksek riskli" olarak değerlendirilen maç için güvenlik önlemleri arttırılırken, maç gününde 1300 ekstra polis görevlendirildi.

Ay-yıldızlılar ise ilk maçında Gürcistan ile 18 Haziran Salı günü Dortmund'da karşılaşacak. Türk milli takımı, gruptaki ikinci maçını 22 Haziran Cumartesi günü Portekiz ile Dortmund'da, üçüncü karşılaşmasını ise 26 Haziran Çarşamba günü Çek Cumhuriyeti ile Hamburg'da oynayacak. Bu maçlar öncesinde ya da stadyumlarda olay çıkmasını önlemek için 800 polis görev yapacak.

Forum

STÜDYO VOA

Amerikalı savcıdan Cihantimur için “kaçma riski” açıklaması – 26 Haziran
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG