Erişilebilirlik

Aktör ve yapımcı George Clooney: “Joe Biden’ı seviyorum ama yeni bir adaya ihtiyacımız var”


Demokrat Başkan Biden’ın adaylıktan çekilmesiyle ilgili tartışma sürerken, bir süre önce Biden için bağış etkinliğine evsahipliği yapan aktör George Clooney yeni bir adaya ihtiyaç olduğu görüşünü dile getirdi. Solda George Clooney, sağda ABD Başkanı Joe Biden. (FOTOLAR-ARŞİV)
Demokrat Başkan Biden’ın adaylıktan çekilmesiyle ilgili tartışma sürerken, bir süre önce Biden için bağış etkinliğine evsahipliği yapan aktör George Clooney yeni bir adaya ihtiyaç olduğu görüşünü dile getirdi. Solda George Clooney, sağda ABD Başkanı Joe Biden. (FOTOLAR-ARŞİV)

Demokrat Başkan Biden için bir süre önce bağış etkinliğine evsahipliği yapan aktör George Clooney yeni bir adaya ihtiyaç olduğu görüşünü dile getirdi. Şimdiye kadar sekiz Temsilciler Meclisi üyesi Biden’a yarıştan çekilme çağrısında bulundu. Ekibi ise Başkan Biden'ın arkasında durdu.

Amerikalı aktör, yönetmen ve yapımcı George Clooney New York Times için yazdığı görüş yazısında hayatı boyunca Demokrat Parti’nin temsil ettikleriyle gurur duyduğunu ve demokratik sürece katılımın parçası olarak aralarında Biden’ın da olduğu Demokrat adaylar için bağış toplama etkinliklerine ev sahipliği yaptığını vurguladı.

George Clooney, “Joe Biden’ı seviyorum. Senatör olarak. Başkan yardımcısı olarak ve başkan olarak. Kendisini bir dost olarak görüyor ve ona inanıyorum. Karakterine ve ilkelerine inanıyorum” diye yazdı.

Clooney: “Kazanamaycağı tek savaş zamana karşı savaş”

Önceki yıllarda biraraya geldiği Joe Biden’la şimdiki Biden’ı kıyaslayan George Clooney, “Dört yıl içinde karşı karşıya geldiği pek çok savaşı kazandı. Ancak kazanamayacağı tek savaş zamana karşı savaş. Bu savaşı hiçbirimiz kazanamayız. Bunu söylemek çok yıkıcı ama üç hafta önce bağış toplama etkinliğinde gördüğüm Joe Biden 2020’deki Joe Biden değildi. Hepimizin tartışma programında gördüğü adamdı” ifadelerini kullandı.

“Yorgun muydu? Evet. Soğuk algınlığı mı? Belki. Ama parti liderleri bize 51 milyon kişinin bizim gördüğümüz şeyi görmediğini söylemeyi bırakmalı. Hepimiz ikinci bir Trump dönemi olasılığından o kadar korkuyoruz ki her uyarı işaretini görmezden geldik” diye yazdı.

Aktör Clooney, “Bu yaşla ilgili. Başka bir şey değil. Kasım’da bu başkanla kazanamayacağız. Bunun üzerine Temsilciler Meclisi’ni de alamayacak ve Senato’yu da kaybedeceğiz. Bu sadece benim görüşüm değil, özel olarak görüştüğüm her senatör, Kongre üyesi ve valinin görüşü” ifadelerini kullandı.

“Heyecan verici bir yedek klübemiz var”

Amerikalı aktör, “Cumhuriyetçi Parti'nin onu Ronald Reagan ve George H.W. ile bu kadar sağlam kılan tüm özellikleriyle tüm gücü başkanlığı bırakmak istemeyen tek kişiye nasıl verdiği hakkında konuşmayı seviyoruz. Kongre üyelerimizin çoğu ise barajın yıkılıp kırılmayacağını bekleyip görmeyi tercih ediyor. Ama baraj yıkıldı. Kasım ayında başımızı kuma gömüp bir mucize için dua edebiliriz ya da gerçeği konuşabiliriz” dedi.

Demokrat Parti’nin “heyecan verici bir yedek klübesi” olduğu görüşünü paylaşan George Clooney, Başkan Yardımcısı Kamala Harris, California Valisi Gavin Newsom, Michigan Valisi Gretchen Whitmer, Maryland Valisi Wes More, Illinois Valisi J.B. Pritzker’in adlarını sıraladı.

Hollywood dünyasından benzer bir çağrı da geçtiğimiz haftalarda evinde Başkan Yardımcısı Kamala Harris ile birlikte bağış etkinliği düzenleyen Amerikalı yönetmen Rob Reiner’dan geldi.

Sosyal medya hesabından George Clooney’nin yazısına atıfta bulunan yönetmen, “Joe Biden'ı seviyor ve saygı duyuyoruz. Ülkemiz için yaptığı her şeyi kabul ediyoruz. Ancak demokrasi varoluşsal bir tehditle karşı karşıya. Buna karşı koyacak daha genç birine ihtiyacımız var. Joe Biden kenara çekilmeli” dedi.

Ekibi Başkan Biden'ın arkasında

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik İletişim Danışmanı John Kirby ise Fox News'a yaptığı açıklamada, Başkan Biden'ın yetkinliğine ve ABD'yi koruma kabiliyetine güvendiğini söyledi.

John Kirby, "Eksik bir şeylerin olduğunu ve başkomutanın ulusal güvenlik çıkarlarımızı koruma yetkinliğine ilişkin gerçek bir sorun olduğunu hissetsem, bu tabii ki benim için bir kaygı sebebi olur. Ve uygun şeyi yapardım. Ama böyle bir şey görmedim. Benim tecrübem o yönde değil. Ulusal güvenlik ekibi, çıkarlarımızı savunurken bu başkanın arkasında durmaktan gurur duyuyor" şeklinde konuştu.

Biden Perşembe günü basın toplantısı düzenleyecek

George Clooney gibi Demokrat adaylara yüklü bağışta bulunan isimlerin dile getirdiği kaygılar konusunda Kirby Başkan Biden'ın yarışta kalma niyeti konusunda açık olduğunu söyledi.

John Kirby Biden'la ilgili dile getirilen endişeler için, "Son iki buçuk yıldır edindiğim tecrübe ve söz edilen görüşler benim zaman geçirdiğim, bilgilendirdiğim ve seyahat ettiğim kişiyi temsil etmiyor. (Biden) Her toplantıda zor sorular soruyor. Dün bana yanıtlayamadığım bir soru sordu ve dönüp çalışmam gerekti. Ekibini daha fazlasını yapmaya ve daha kapsamlı düşünmeye zorluyor" diye konuştu.

ABD Başkanı Joe Biden Perşembe günü NATO zirvesinin ardından bir basın toplantısı düzenleyecek ve gazetecilere kendisi söz vererek soruları cevaplayacak.

Joe Biden Pazartesi günü de NBC News'dan Lester Holt'e Teksas'ta röportaj verecek.

Şimdiye kadar Temsilciler Meclisi'nden 8 üye Biden'a çekilme çağrısında bulundu

Şimdiye kadar ABD Kongresi’nin alt kanadı olan Temsilciler Meclisi’nden sekiz Demokrat Partili temsilci 81 yaşındaki Biden’ın Cumhuriyetçi rakibi Donald Trump karşısında 27 Haziran’daki canlı yayın performansından sonra adaylıktan çekilmesi gerektiği görüşünü açıkça dile getirdi.

Demokrat Senatör (Colorado) Michael Bennet dün akşam CNN televizyonunun yayınına katıldığında Biden’a doğrudan yarıştan çekilme çağrısında bulunmadı ancak “Donald Trump'ın bu seçimi kazanma yolunda olduğunu düşünüyorum. Belki de ezici bir farkla kazanabilir ve Senato ve Temsilciler Meclisi'ni de alabilir" sözleriyle endişelerini dile getirdi.

Bir diğer Demokrat Partili Senatör Richard Blumenthal da endişelerini gündeme getirdi; "Joe Biden'ın Kasım ayında seçimi kazanabileceği konusunda derin endişe duyuyorum. Çünkü Donald Trump'ın kazanması ülke için varoluşsal bir tehdit olacaktır. Bu yüzden mümkün olan en kısa sürede bir sonuca varmamız gerektiğini düşünüyorum ve sanırım Demokratlar’ın adayı olarak Joe Biden benim desteğimi alıyor" diye konuştu.

Demokrat Başkan Biden’a en yakın isimlerden biri olan Temsilciler Meclisi’nin eski Başkanı Nancy Pelosi Çarşamba günü MSNBC’ye yaptığı açıklamada, Biden’ın 2024 yarışında kalıp kalmayacağına hızlı bir şekilde karar vermesi gerektiğini söyledi. (FOTO-ARŞİV)
Demokrat Başkan Biden’a en yakın isimlerden biri olan Temsilciler Meclisi’nin eski Başkanı Nancy Pelosi Çarşamba günü MSNBC’ye yaptığı açıklamada, Biden’ın 2024 yarışında kalıp kalmayacağına hızlı bir şekilde karar vermesi gerektiğini söyledi. (FOTO-ARŞİV)

Pelosi’den kaçamak açıklama

Demokrat Başkan Biden’a en yakın isimlerden biri olan Temsilciler Meclisi’nin eski Başkanı Nancy Pelosi Çarşamba günü MSNBC’ye yaptığı açıklamada, Biden’ın 2024 yarışında kalıp kalmayacağına hızlı bir şekilde karar vermesi gerektiğini söyledi.

Pelosi, Biden’ın aday olmaya devam etmesini isteyip istemediği konusundaki soruya net bir yanıt vermektense kaçındı; "Ne yapmaya karar verirse onu yapmasını istiyorum. Hepimiz karar vermesi konusunda kendisini teşvik ediyoruz çünkü zaman daralıyor” dedi.

Nancy Pelosi, Kongre’deki meslektaşlarına Biden’la ilgili kaygılarını Başkan’ın NATO liderlerini ağırladığı sırada yayınlarda dile getirmekten kaçınma tavsiyesinde bulunduğunu belirtti.

Kongre üyelerine çağrısını aktaran Pelosi, "Ne düşündüğünü birisine özel olarak söyle ama bu haftanın nasıl geçeceğini görene kadar bunu gündeme getirmeye gerek yok" ifadelerini kullandı.

Belediye başkanlarından Biden’a destek

Beyaz Saray Biden’ın üst düzey danışmanlarını Perşembe günü senatörlerle görüşmek üzere Kongre’ye gönderiyor.

Demokrat Başkan Biden bu sabah saatlerinde 200’den fazla belediye başkanıyla telefonda görüştü.

Bu görüşmenin ardından aralarında Atlanta Belediye Başkanı Andre Dickens’ın da olduğu bazı belediye başkanları sosyal medyadan paylaştıkları mesajlarda Biden’ın icraatlarını sıralayarak Demokrat başkana destek verdi.

Demokrat Başkan Biden, “Bir yere gitmiyorum” diyerek yarışta kalmaya devam ettiğini ve Cumhuriyetçi Trump’ı yenebileceğini düşündüğünü belirtiyor.

Biden’ın seçim kampanyasından bugün yapılan açıklamada, Demokrat başkanın bu sabah NATO zirvesinden önce gittiği ve siyasi tabanının önemli bir bileşeni olan sendika liderleriyle (AFL*CIO) görüşmesinde alkışlarla karşılandığı kaydedildi.

Buradaki toplantıda Biden yüksek kiralar, yüksek gıda fiyatları ve konut eksikliğini önümüzdeki dönemde mücadele edilecek konu başlıkları arasında saydı.

İşçi ve sendika oyları Biden’ın Michigan, Nevada ve Pennsylvania gibi eyaletlerde 2020’de Trump’a karşı kazandığı zaferde etkili olmuştu.

Georgia eyaletinde siyahların gittiği kiliselerden inanç liderleri de Perşembe günü Biden’a destek için eyelet meclisinde biraraya gelecek.

Etkinliği organize eden isimlerden biri olan ve Georgia’da 500’den fazla Afrika Metodist Kilisesi’ne liderlik eden din adamı Reginald Jackson, “Demokratlar son iki haftadır birbirleriyle savaşıyor. Bu şimdi sona ermeli” dedi. Bu eyalette siyahların seçime katılım oranı önemli olacak.

Biden NATO zirvesinin ardından kampanyasına devam edecek

Salı günü Demokrat Partili Kongre üyeleri parti merkezinde biraraya gelmiş, toplantı sonrasında basına yapılan açıklamada Biden’a desteğin altı çizilmişti.

Ancak bazı Kongre üyeleri toplantı çıkışında yaptıkları açıklamada bu konuda görüş ayrılıkları olduğunu söylemişti. Demokrat Partili senatörler de öğle yemeğinde biraraya gelmişti.

Temsilciler Meclisi’ndeki 213 Demokrat Partili Kongre üyesinden sekizi kamuoyuna açık yaptıkları açıklamalarla Biden’a çekilme çağrısında bulundu.

Demokrat Başkan Biden’ın NATO zirvesinin ardından yeniden seçim kampanyasına devam ederek Michigan ve Nevada eyaletlerini ziyaret etmesi bekleniyor.

AP’nin haberinden yararlanılmıştır.

Forum

STÜDYO VOA

Türkiye bağlantıları da araştırılan New York Belediye Başkanı’na mahkeme celbi – 16 Ağustos
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG