Erişilebilirlik

ABD seçimlere müdahale gerekçesiyle Rus devlet medyası editörlerine yaptırım açıkladı


ABD Rus devlet kanalı Russia Today’in genel yayın yönetmeninin de aralarında olduğu 10 kişiye başkanlık seçimlerine müdahale gerekçesiyle yaptırım açıkladı. Adalet Bakanı Merrick Garland Seçim Tehditleri Görev Gücü'nün toplantısında konuşurken, 4 Eylül 2024.
ABD Rus devlet kanalı Russia Today’in genel yayın yönetmeninin de aralarında olduğu 10 kişiye başkanlık seçimlerine müdahale gerekçesiyle yaptırım açıkladı. Adalet Bakanı Merrick Garland Seçim Tehditleri Görev Gücü'nün toplantısında konuşurken, 4 Eylül 2024.

ABD Adalet, Maliye ve Dışişleri Bakanlığı Rus devlet kanalı Russia Today’in genel yayın yönetmeninin de aralarında olduğu 10 kişiye Kasım ayında yapılacak başkanlık seçimlerine müdahale gerekçesiyle yaptırım açıkladı.

Maliye Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Russia Today’in genel yayın yönetmeni Margarita Simonovna Simonyan ve kanalla bağlantılı diğer kişilerin, ABD’de kamuoyu görüşünü değiştirmek ve Kremlin yanlısı mesajları yaymak amacıyla üstü örtülü şekilde sosyal medya fenomenleriyle çalıştığı belirtildi.

Federal Soruşturma Bürosu (FBI) da buna ek olarak ABD hükümetinin, ABD’nin Ukrayna’ya yardımına ilişkin kamuoyu desteğine zarar vermeye yönelik kötü niyetli dış kaynaklı etki çabalarında rol aldığını belirttiği 32 internet adresine el koyma talebinde bulundu.

Adalet Bakanı Merrick Garland, Seçim Tehditleri Görev Gücü’nün toplantısında Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Russia Today çalışanlarının Rusya ve Ukrayna’ya karşı açtığı savaş konusunda Amerikan kamuoyunu etkileme planına maddi destek verdiğini söyledi.

Merrick Garland, kara para aklama suçlamasıyla iki RT çalışanı hakkında iddianame hazırlandığını da kaydetti.

Russia Today’den kinayeli yanıt

Russia Today Reuters’a yaptığı açıklamada kinayeli bir dil kullanarak, “Hayatta üç şey kesin: Ölüm, vergiler ve RT’nin ABD seçimlerine müdahalesi” dedi.

Rus milletvekili Maria Butina, Reuters’a yaptığı açıklamada suçlamaları saçmalık olarak niteledi, 5 Kasım’da yapılacak seçimleri Cumhuriyetçi Donald Trump ya da Demokrat Kamala Harris’in kazanıp kazanmamasının Moskova için önemi olmadığını savundu.

Washington’daki Rusya Büyükelçiliği’nden ise herhangi bir açıklama gelmedi. Moskova daha önceki açıklamalarında ABD seçimlerine müdahale etmediğini iddia etmişti.

ABD istihbarat camiasının değerlendirmesi, Moskova’nın 2016 ve 2020’de de Joe Biden karşısında kaybettiği başkanlık seçimlerinde Donald Trump’ın kazanmasına yardım ettiği yönündeydi.

ABD Adalet Bakanlığı yetkilisi Lisa Monaco, geçen ay yaptığı açıklamada, Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’in ve ona yakın isimlerin çekişmeli eyaletlerdeki seçmenleri ve belirli grup seçmenleri hedef almak için gelişmiş teknikleri kullandıklarını söylemişti.

Adalet Bakanlığı, Temmuz ayında RT ile bağlantılı olan ve Kremlin yanlısı mesaj yayan bir Rus sosyal medya kampanyasını çökerttiğini açıklamıştı.

FBI geçen ay Rus devlet medyasıyla bağlantılı eski Birleşmiş Milletler silah müfettişi Scott Ritter ve Trump’ın 2016 seçim kampanyasına danışmanlık yapan Dimitri Simes dahil iki Amerikalı’nın evlerini aramıştı.

ABD hükümeti İran’ı da hem Donald Trump hem de Kamala Harris’in kampanyalarına yönelik siber operasyonlar yoluyla yaklaşan seçimleri etkilemeye çalışmakla suçlamıştı.

ABD istihbarat kurumları Çin’in başkanlık seçimlerinde bir adaya destek vermek üzere seçimlere müdahale etmeyi planlamadığını değerlendirmişti. Ancak Reuters Salı günkü haberinde, Pekin’le bağlantılı bir sosyal medya operasyonunda ABD seçmenlerini taklit ettiğinin ve seçim öncesi kutuplaştırıcı bazı mesajlar yaydığının tespit edildiğini bildirmişti.

Forum

STÜDYO VOA

Trump’a ikinci suikast girişimi – 16 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG