Erişilebilirlik

ABD Dışişleri Bakanlığı’nın Kongre’ye göndereceği İsrail raporu gecikiyor


Biden yönetiminin Kongre’ye göndereceği İsrail raporu için son tarih bugündü.
Biden yönetiminin Kongre’ye göndereceği İsrail raporu için son tarih bugündü.

Biden yönetiminin İsrail’in Gazze’de uluslararası insani hukuku ihlal edip etmediğine ilişkin Kongre’ye göndereceği rapor için son tarih bugündü. Biden yönetiminin Kongre komisyonlarını raporun bu tarihe yetişmeyeceği konusunda bilgilendirdiği belirtiliyor.

ABD Başkanı Joe Biden’ın Şubat ayında yayınladığı ve kısa adıyla NSM-20 olarak bilinen Ulusal Güvenlik Genelgesi, Dışişleri Bakanlığı’nın 8 Mayıs’a kadar, İsrail’in Amerikan silahlarını kullanımının ABD yasaları ya da uluslararası hukuku ihlal etmediğine ilişkin verdiği güvenceleri güvenilir bulup bulmadığına ilişkin Kongre’ye bildirimde bulunmasını öngörüyordu.

ABD yönetiminden üst düzey bir yetkili: “ABD İsrail’e bomba sevkiyatını durdurdu”
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:37 0:00

Reuters’ın haberine göre dört kaynak, yönetimin Kongre komsiyonlarını 8 Mayıs tarihine kadar raporu gönderemeyeceği ancak bulgularını günler içinde sunmayı umduğu konusunda bilgilendirdiğini söyledi. Kongre’den iki kaynaksa gecikmenin siyasi kaygılarla bağlantılı olduğuna ilişkin bir işaret görmediklerini kaydetti.

Reuters geçen ayki haberinde bazı üst düzey Amerikalı yetkililerin İsrail’in verdiği garantileri güvenilir bulmadıklarını belirtmişti.

Demokrat Partili Senatör Chris Van Hollen gazetecilere yaptığı açıklamada, “Yönetimdekilerle pek çok yaptığım görüşmelerde bu raporun güvenilir olması; nasıl olmasını arzu ettiklerine değil; hakikatlare ve hukuka dayalı olmasının sağlanması konusunda teşvik ettim” dedi.

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Matthew Miller Salı günkü basın toplantısında, raporun henüz tamamlanmadığını; ancak tamalanması için çok yoğun çalıştıklarını söylemişti.

Ulusal Güvenlik Genelgesi, ABD’den askeri yardım alan ülkelerin insani yardımın iletilmesine kısıtlama getirmesini yasaklıyor.

Mühimmat transferi geçen hafta askıya alındı

Kongre’ye iletilecek raporun bugüne yetişmeyeceği yönündeki haberler, ABD’nin İsrail’in Gazze Şeridi’nin güneyindeki Refah şehrine yönelik kara operasyonundan duyduğu endişeden dolayı İsrail’e mühimmat sevkiyatını askıya aldığını söylemesinin ardına rastladı.

Biden yönetiminden üst düzey bir yetkili VOA’ya yaptığı açıklamada, İsrailli liderlerin Refah’a yönelik bir operasyon konusunda karara yaklaştıkları sırada, Nisan ayından itibaren Refah’ta kullanılabilecek belirli silahların olası transferlerini dikkatli şekilde gözden geçirmeye başladıklarını söyledi.

Üst düzey yetkili, bu inceleme sonucunda geçen hafta bir silah transferini askıya aldıklarını belirtti. Yetkiliye göre, transferi askıya alınan silahlar 1800 adet 900 kilogramlık bomba ile 1700 adet 225 kilogramlık bomba. Yetkili, bu sevkiyat konusunda nasıl ilerleneceğine ilişkin nihai bir karar almadıklarını da belirtti.

Biden yönetiminden üst düzey yetkili, askıya alınan bu transferin geçen ay Kongre’nin kabul ettiği İsrail’e yardım öngören bütçe ile bir ilgisinin olmadığını vurguladı.

ABD Kongresi geçen ay, Ukrayna, İsrail ve Tayvan'a güvenlik yardımı sağlayacak 95 milyar dolarlık paketi onaylamıştı. Bu miktarın 17 milyar doları İsrail'e ayrılmıştı.

ABD Başkanı Joe Biden Salı günü Kongre’de Yahudi Soykırımı Anma haftası sebebiyle düzenlenen etkinlikte yaptığı konuşmada, “İsrail’in güvenliğine ve bağımsız bir Yahudi devleti olarak var olma hakkına yönelik taahhüdünün görüş ayrılıkları bulunsa bile sağlam olduğunu” söylemişti.

Bu haberde Reuters haber ajansından faydalanılmıştır

  • 16x9 Image

    Begüm Dönmez Ersöz

    Begüm Dönmez Ersöz medyadaki kariyerine 2006’daki İsrail-Lübnan savaşı sırasında CNN Türk’te simultane tercüman ve muhabir olarak başladı. 2014-2018 yılları arasında dış haber müdürü olarak görev yaptığı kanalda dış politika ve uluslararası diplomasiye ilişkin haberler hazırladı, özel röportajlar yaptı. IŞİD’le mücadele operasyonları döneminde çatışma bölgeleri dahil sahadaki ekibi yönlendirdi, ABD’de başkanlık seçimleri gibi özel yayınları yönetti. Merkezi Atlanta’da bulunan CNN’in editoryal, liderlik ve dijital gazetecilik programlarına katıldı. Boğaziçi Üniversitesi’nin gururlu mezunlarından. Begüm Dönmez Ersöz 2018’de göreve başladığı VOA Türkçe’de ABD dış ve iç siyasetinden uluslararası diplomasiye uzanan geniş bir alanda haber, röportaj ve yayın yapıyor. VOA Türkçe’nin Beyaz Saray ve Kongre muhabirliği görevini yürütüyor. Simultane çeviri ve gazetecilik becerilerini aynı potada eritebildiği bir işi olduğu için mutlu.

Forum

STÜDYO VOA

ABD’nin inşa ettiği geçici liman üzerinden Gazze’ye yardım sevkiyatı başladı - 17 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG