Erişilebilirlik

ABD Anayasa Mahkemesi 18 yaş altındakilerin cinsiyet değiştirme tedavisi almasına getirilen yasakları değerlendirecek 


Anayasa Mahkemesi’nin önündeki dava, Tennessee eyaletinde cinsiyet değiştirmek isteyen 18 yaş altındaki gençler için buluğ çağına girmeyi engelleyen ilaçları ve hormon tedavisini kısıtlayan bir yasayı içeriyor.
Anayasa Mahkemesi’nin önündeki dava, Tennessee eyaletinde cinsiyet değiştirmek isteyen 18 yaş altındaki gençler için buluğ çağına girmeyi engelleyen ilaçları ve hormon tedavisini kısıtlayan bir yasayı içeriyor.

ABD Anayasa Mahkemesi Pazartesi günü, Biden yönetiminin bazı eyaletlerin 18 yaş altındaki gençlerin cinsiyet değişimi tedavisi almasına yönelik yasaklarını engellemek için yaptığı temyiz başvurusunu değerlendirmeyi kabul etti. Böylelikle ABD Anayasa Mahkemesi, trans hakları konusundaki mücadeleye dahil oldu.

Yargıçların bu kararı, Cumhuriyetçi Parti yönetimindeki eyaletlerin trans bireylere yönelik sağlık hizmetleri, okulların spor takımlarına katılımı, tuvalet kullanımı ve drag gösterilerine ilişkin çeşitli kısıtlamalar getirmesi üzerine alındı. Biden yönetimi ve Demokratlar’ının önderliğindeki eyaletler, trans öğrencileri korumayı amaçlayan yeni bir federal düzenleme dahil trans bireylere yönelik korumaları genişletti.

Anayasa Mahkemesi’nin önündeki dava, Tennessee eyaletinde cinsiyet değiştirmek isteyen 18 yaş altındaki gençler için buluğ çağına girmeyi engelleyen ilaçları ve hormon tedavisini kısıtlayan bir yasayı içeriyor. Cincinnati'deki federal temyiz mahkemesi, Tennessee ve Kentucky'deki yasaların alt mahkemeler tarafından engellenmesinin ardından yürürlüğe girmesine izin vermişti. Anayasa Mahkemesi Kentucky'den gelen ayrı bir temyiz başvurusu üzerineyse herhangi bir adım atmadı.

Tennessee'deki trans gençlerin avukatları yargıçlara, "Mahkeme acilen müdahale etmezse trans gençler ve aileleri, ihtiyaç duydukları tıbbi bakıma erişip erişemeyecekleri ve nerede erişebilecekleri konusunda belirsizlik içinde kalacaklar" dedi.

"Juno," "Inception" ve "The Umbrella Academy" filmlerinin Oscar adayı yıldızı aktör Elliot Page, Anayasa Mahkemesi’nin değerlendirmesini desteklemek üzere yasal başvuruda bulunan 57 trans birey arasında yer aldı.

Anayasa Mahkemesi konuyu sonhabarda ele alacak.

Geçtiğimiz hafta Güney Carolina eyaleti, bu tür tedaviler ABD’de on yıldan uzun süredir mevcut olmasına ve büyük tıp dernekleri tarafından onaylanmasına rağmen, 18 yaş altınfaki translar için cinsiyet değiştirmeye yönelik tıbbi bakımı kısıtlayan veya yasaklayan bir yasayı kabul eden 25. eyalet oldu.

Eyalet kısıtlamalarının çoğu davalarla karşı karşıya. Yargıçlar daha önce, alt mahkemeler tarafından engellenen Idaho eyaleti kısıtlamalarının genel olarak uygulanmasına izin vermişti.

En az 24 eyalette trans kadın ve kız çocuklarının belirli kadın veya kız spor müsabakalarında yarışmasını yasaklayan yasalar bulunuyor. En az 11 eyalet ise trans kızların ve kadınların devlet okullarındaki ve bazı durumlarda diğer devlet tesislerindeki kız ve kadın tuvaletlerine girmelerini yasaklayan yasalar kabul etmişti.

Ülkenin en yüksek mahkemesi olan Anayasa Mahkemesi şimdiye kadar translarla ilgili meseleleri nadiren ele almıştı. 2020 yılında yargıçlar, dönüm noktası niteliğindeki bir medeni haklar yasasının gey, lezbiyen ve transları istihdamda ayrımcılığa karşı koruduğuna hükmetmişti.

Cinsiyet değiştiren eşle mutlu evlilik mümkün mü?
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:04 0:00

2016 yılında mahkeme, Obama yönetimi tarafından desteklenen ve Virginia eyaletinde kayıtlı olduğu lisede erkekler tuvaletini kullanması engellenen bir trans öğrencinin davasını ele almayı kabul etmişti.

Ancak mahkeme, okullara öğrencilerin biyolojik olarak doğdukları değil, seçtikleri cinsiyetin tuvaletini kullanmalarına izin vermelerini tavsiye eden bir yönergenin Trump yönetiminin ilk aylarında rafa kaldırılmasının ardından davayı düşürmüştü. Söz konusu yönerge, temyiz mahkemesinin Gavin Grimm adlı öğrenci lehine verdiği kararın önemli bir parçasıydı.

2021 yılında temyiz mahkemesinin yine Grimm lehine karar vermesinin ardından yargıçlar, Grimm'in davasına müdahil olmayı reddetmişti. O dönemde Anayasa Mahkemesi yargıçları Samuel Alito ve Clarence Thomas, okul yönetiminin temyiz başvurusunu ele alabileceklerini belirtmişlerdi.

Cinsiyet onaylayıcı sağlık bakımı ve hizmeti nedir?

Cinsiyet onaylayıcı sağlık bakımı, kişinin doğduğu cinsiyetten farklı olduğu durumlar dahil bir kişinin cinsiyet kimliğini desteklemek için sağlanan bir dizi tıbbi ve ruh sağlığı hizmetini içeriyor.

Bu hizmetler, kişinin doğuştan sahip olduğu cinsiyet ile cinsiyet kimliğinin uyuşmaması nedeniyle yaşadığı huzursuzluk olan cinsiyet hoşnutsuzluğunu tedavi etmek için sunuluyor. Cinsiyet hoşnutsuzluğu, depresyon ve intihar düşünceleriyle ilişkilendiriliyor.

Cinsiyet onaylayıcı sağlık hizmeti, ergenliği engelleyen ilaçlarla danışmanlık ve tedaviyi ve fiziksel değişiklikleri sağlamak için hormon tedavisini kapsıyor. Trans erkeklerin aldığı tedavi adet kanamalarının kesilmesine, yüz ve vücut kıllarının artmasına ve sesin kalınlaşmasına neden oluyor. Trans kadınlar tarafından kullanılan hormonların vücut ve yüz kıllarının büyümesini yavaşlatma ve göğüs büyümesini arttırma gibi etkileri oluyor.

Cinsiyeti onaylayan bakım, cinsel organları ve göğüsleri dönüştürme operasyonları dahil ameliyatı da içerebiliyor. Bu ameliyatlar nadiren reşit olmayanlara sunuluyor.

Tıp dünyası ne düşünüyor?

Amerikan Pediatri Akademisi ve Amerikan Tabipler Birliği dahil ABD'deki tüm büyük tıp grupları yasaklara karşı çıkıyor, cinsiyet onaylayıcı tedavilerin tıbbi açıdan gerekli olabileceğini ve kanıtlarla desteklendiğini kaydediyor.

Ancak dünya genelinde tıp uzmanları ve hükümet sağlık yetkilileri aynı görüşte değil. Son yıllarda bazı Avrupa ülkeleri cinsiyet hoşnutsuzluğunun aşırı teşhisi konusunda uyarıda bulundu.

İngiltere'de, devlet tarafından finanse edilen Ulusal Sağlık Hizmeti, çocuklar ve ergenler için cinsiyet kimliği hizmetlerinin gözden geçirilmesi için bir çalışma başlatmış ve bu çalışmaya liderlik etmesi için emekli çocuk doktoru Dr. Hilary Cass'i görevlendirmişti. Dr. Cass’in değerlendirmesinin Nisan ayında yayınlanan son versiyonu, "cinsiyetle ilgili sıkıntıları yönetmek için yapılan müdahalelerin uzun vadeli sonuçları hakkında iyi bir kanıt bulunmadığını" ortaya koydu.

İngiltere’deki sağlık hizmetleri, Dr. Cass'ın ara raporundaki tavsiyeleri takiben, araştırma ortamı dışında cinsiyet hoşnutsuzluğu olan çocuklara ergenlik engelleyici ilaçları reçete etmeyi durdurdu.

Dünya Transseksüel Sağlık Profesyonelleri Derneği ve ABD'deki bağlı kuruluşu Mayıs ayında bir açıklama yayınlayarak incelemenin süreci, içeriği ve sonuçlarından derin endişe duyduklarını belirterek, "genç trans ve cinsiyet çeşitliliği olan kişileri hak ettikleri yüksek kaliteli bakımdan mahrum bırakıyor ve hem genç hastalara hem de ailelerine büyük sıkıntı ve zarar veriyor" dedi.

Forum

STÜDYO VOA

Trump için sınırlı dokunulmazlık – 1 Temmuz
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG