Erişilebilirlik

İsrail Savunma Bakanı Gallant’ın Washington ziyaretinde gündem savaşın “üçüncü aşaması”


 İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant mevkidaşı Lloyd Austin ile 26 Mart'ta Pentagon'da biraraya gelmişti.
İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant mevkidaşı Lloyd Austin ile 26 Mart'ta Pentagon'da biraraya gelmişti.

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant Gazze savaşının bir sonraki aşamasını ve Lübnan sınırında Hizbullah ile tırmanan gerilimi görüşmek üzere Washington'a geliyor.

İsrail- Hamas savaşının patlak vermesinden bu yana İsrail birlikleriyle karşılıklı ateş açan İran destekli Hizbullah, Gazze'de ateşkes sağlanana kadar durmayacağını söyledi.

Gallant, Washington'a hareket etmeden önce ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin ve Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile görüşeceğini söyledi. İsrail Savunma Bakanı, “Gazze, Lübnan ve daha fazla bölgede gereken her türlü eyleme hazırız” dedi.

Hizbullah, üst düzey komutanlarından Talip Sami Abdullah’ın 11 Haziran’da Lübnan’ın güneyine düzenlenen İsrail hava saldırısında öldürülmesinin ardından, roket ve insansız hava araçlarıyla İsrail kasabalarını ve askeri tesislerini hedef aldı.

ABD Başkanı Joe Biden’ın özel temsilcisi Amos Hochstein, sınırötesi saldırıların arttığı ve her iki tarafta da söylemlerin tırmandığı bir dönemde gerilimi yatıştırmak amacıyla geçen hafta İsrail ve Lübnan'ı ziyaret etmişti.

Bazı İsrailli yetkililere göre İsrail, Gazze'nin güneyindeki Refah'ta Hamas'ın son taburlarını hedef aldıktan sonra birliklerini Lübnan'a yönlendirmek istiyor.

Savunma Bakanı Gallant’ın, bu konuda doğrudan açıklama yapmasa da aynı bağlantıyı kurduğu yorumları yapılıyor.

Gallant, “Gazze'de C aşamasına (üçüncü aşama) geçiş büyük önem taşıyor. Bu geçişi ABD'li yetkililerle görüşeceğim, bunun nasıl ek şeyler sağlayabileceğini ve bu konuda da ABD ile yakın işbirliği yapacağımızı biliyorum” dedi.

Yetkililer, İsrail'in Gazze saldırısının üçüncü ve son aşamasını, çatışmaları sonlandırırken Hamas sonrası yönetimi istikrara kavuşturma ve büyük bölümü harabeye dönmüş olan bölgede yeniden inşa çabalarını hızlandırmak olarak tanımlıyor.

İsrail’in Gazze’de operasyonunu küçültmesi, Hizbullah'ın olası bir kara saldırısı başlatması ya da hava bombardımanını arttırması durumunda, daha fazla güçle karşılık vermesini sağlayacak.

Gazze için “savaş sonrası” planları

Başbakan Netanyahu'nun lideri olduğu Likud Partisi’nin üyesi olan Gallant, son birkaç aydır başbakanla savaşın gidişatı konusunda fikir ayrılığı yaşıyor. Savaş sonrasında İsrail'in Gazze yönetimde yer almayacağı daha net bir plan yapılmasını öneren Gallant’ın bu çağrısına Beyaz Saray da kayıtsız değil.

Netanyahu, aralarında Gallant gibi eski generallerin de bulunduğu savunma kurumunun talepleri ile Gazze sonrası Filistin devletinin önünü açabilecek herhangi bir stratejiye direnen aşırı sağcı koalisyon ortakları arasında denge kurarak hükümetini birarada tutmaya çalışıyor.

Bugün Ordu Radyosu'na verdiği demeçte Hizbullah'la mücadelenin her halükarda karmaşık olacağını söyleyen İsrail Parlamentosu Dış İlişkiler ve Savunma Komitesi Başkanı Yuli Edelstein, “Hem güney cephesinde hem de kuzey cephesinde savaşmak için doğru konumda değiliz. Kuzeyde savaşmak için güneyde farklı bir şekilde konuşlanmamız gerekecek” dedi.

Edelstein, Netanyahu'nun geçen hafta yayınladığı ve Biden yönetiminin "İsrail'e silah ve mühimmat vermediğini" söylediği bir videoyu eleştirdi. Video, Beyaz Saray ile bir tartışmayı da beraberinde getirdi.

Biden yönetimi, Gazze'de nüfusun yoğun olduğu bölgelerde kullanılması halinde yaratacağı etkiye ilişkin endişeler nedeniyle Mayıs ayında 2 ton ve 500 kiloluk bombaların sevkiyatını durdurmuştu. İsrail'in hala milyarlarca dolar değerinde ABD silahı alması gerekiyordu.

Edelstein, Gallant'ın gezisine atıfta bulunarak, "Kapalı kapılar ardındaki görüşmelerde, videolarla baskı yaratma girişimlerinden çok daha fazlasının başarılacağını umuyorum" dedi.

Zırhlı araç üzerinde “kalkan yapılan” yaralı Filistinli

Filistinli sağlık yetkililerinin açıklamasına göre, İsrail Ordusu’nun dün Gazze’nin kuzeyindeki saldırısında en az 42 kişinin ölmesinin ardından, Batı Şeria'nın kuzeyinde yaralı bir Filistinli’nin İsrail zırhlı aracının üzerinde taşındığını gösteren video da tartışılıyor.

Sosyal medyada dolaşan videoda, Cenin’de yaşayan Mücahit Azmi'nin, iki ambulansın arasından geçen zırhlı aracın kaputuna kelepçeyle bağlandığı görülüyordu. İsrail askerlerinin çatışma bölgesinden uzaklaşmak için Azmi’yi “kalkan olarak kullandığı” yorumları yapılmıştı.

İsrail Ordusu dün yaptığı açıklamada, askerlerinin davranışlarıyla ilgili soruşturma başlattığını söyledi. Ordu, Mücahit Azmi’nin aranan bir şüpheli olduğunu ve Cenin şehri yakınlarında Filistinli militanlar ile İsrail güçleri arasında çıkan çatışmada yaralandığını söyledi. Yaralının yakınlarda bulunan bir ambulansa nakledildiği belirtildi. Ordu, İsrail askerinin bu davranışın ordunun “değerleriyle uyuşmadığını” söyledi.

İsrail Ordusu’na göre İsrail güçleri, açılan ateşe karşılık vermiş ve şüpheli, yaralı halde yakalanmıştı.

Azmi'nin ailesine göre ise İsrail askerleri, tutuklama amacıyla baskın yaptı ve Azmi, baskın sırasında yaralandı. Aile ambulans istediğinde, ordu Azmi’yi aldı, kaputun üzerine bağladı ve uzaklaştı.

Tel Aviv'de hükümet karşıtı gösteriler

İsrail genelinde hükümetin Gazze'deki savaşı ve rehine krizini ele alış biçimine yönelik öfke giderek artıyor.

Tel Aviv'de dün on binlerce kişi, seçim yapılması ve hükümetin rehineleri eve getirmesi çağrısıyla gösteri yaptı. Gösteriye katılan aileler arasında 20. yaş gününü esaret altında kutlayan İsrailli asker Naama Levy'nin ailesi de vardı.

Forum

STÜDYO VOA

Biden ve Trump yeniden karşı karşıya – 27 Haziran
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:57 0:00
XS
SM
MD
LG